VISEĆI VRTOVI

Domaći brendovi koji rade čudesne instalacije od bilja

Zidovi, pregrade i slike napravljene od raznih vrsta bilja novi su hit u uređenju interijera. Takva su rješenja vrlo atraktivna, a ne zauzimaju mnogo prostora.

VERTIKALNO VRTLARSTVO

Tvrtke Vertical Greenery oplemenjuju prostor zidnim kreacijama od bilja, stvarajući zdravije okružje za život.

Sobno bilje interijerima daje posebnu notu, no, osim vremena, ono zahtijeva i prostor. S druge strane, mnoge od nas more slatke brige oko toga kako ukrasiti zidove, a savršeno rješenje za oba problema nudi riječki Vertical Greenery, dio obiteljske tvrtke ATV electronic specijaliziran za vertikalno vrtlarstvo.

"Vertical Greenery pokrenut je prije tri godine, kad smo se nakon dugogodišnjeg ispitivanja raznih sustava za vertikalno ozelenjavanje upoznali s nizozemskom tvrtkom Mobilane i njenim izrazito kvalitetnim i inovativnim proizvodima. Započeli smo suradnju te postali njihov ovlašteni distributer i partner", otkriva Ivana Kotaraš Jurić, magistra građevine, koju je privuklo vertikalno vrtlarenje na vanjskim i u unutarnjim prostorima.

image

Ivana Kotaraš Jurić koristi ekološki uzgojene biljke

JOSIP ČEKADA/ CROPIX

Jednako kao što u urbanim sredinama predstavljaju odličnu zamjenu za horizontalne zelene površine, vertikalni vrtovi ni u interijerima ne zauzimaju funkcionalni prostor, a njihovi profili i kasete za sadnju bilja lagani su pa ne opterećuju zidove.

"Jednostavniji su za održavanje od lončanica i omogućuju nam da u prostoru imamo više zelenila. Proizvodnjom kisika i apsorpcijom prašine poboljšavaju kvalitetu zraka, stvarajući zdravije, ugodnije i opuštajuće okruženje", objašnjava Ivana. Od gotovih proizvoda u Vertical Greeneryju nude Live Picture sustave ili "žive slike", dok se zidni paneli projektiraju prema željama klijenata. Tu su i modularne pregrade koje su, kao i sva ostala rješenja, zahvalne za održavanje. Zbog posebnog sustava navodnjavanja nije im potrebno često zalijevanje, a neka se navodnjavaju i automatski.

image

Biljke se sade u posebne kasete sa spremnicima vode

"Dodatna prednost je što su svi proizvodi napravljeni od ekoloških materijala i mogu se reciklirati, a biljke su uzgojene ekološki, bez upotrebe pesticida", ističe Ivana.

ŠUMSKA UMJETNOST

Zelene dekoracije brenda Shoomart daju novu dimenziju sobnom bilju, pretvarajući ga u mala umjetnička djela.

Kad odrastete na rubu prašume, lako ćete se povezati s prirodom koja može utjecati i na vaš kasniji život. Takav je bio slučaj sa Zdenkom Domačinović koja je rano djetinjstvo provela u gradiću pokraj argentinskog nacionalnog parka Iguazu. Potom se s obitelji preselila u Hrvatsku gdje je diplomirala novinarstvo, no studentski posao u turističkoj agenciji na kraju ju je odveo u te vode, omogućivši joj da proputuje svijet. Tad joj se pružila prilika da se vrati u Argentinu, točnije Buenos Aires, gdje zapravo počinje priča o Shoomartu. Oduvijek kreativka, koja je pohađala brojne radionice i učila iz internetskih tutorijala, dobila je priliku da u skladu s okolnom prirodom uredi vrlo hladan prostor jednog butik hotela.

image

Zdenka Domačinović odrasla je uz bujnu prirodu koja je fascinira i inspirira

MARKO MIŠČEVIĆ/ CROPIX

"Tad sam shvatila moć transformacije prostora biljkama te koliko se njima može eksperimentirati i igrati. Otkad znam za sebe imam potrebu kreativno se izražavati, no dotad je vrlo malo ljudi vidjelo moje radove. Reakcija potpunih stranaca na moje ideje bile su poticaj da taj unutarnji svijet postane javan", otkriva Zdenka, koja danas izrađuje terarije, kokedame, viseće ukrase od zračnih biljki te dekoracije od mahovine, vodeći računa da izbor materijala bude u skladu s održivim trendom.

Zelenilo postaje dio zanimljivih instalacija, napravljenih u kombinaciji s materijalima poput recikliranog stakla i odbačene drvene građe

"Sve biljke koje moj suradnik Deni Miksat-Horvat i ja koristimo su prave, nikad umjetne. Staklo koje koristimo je reciklirano, skupljamo odbačenu drvenu građu po pilanama, od starih federa radimo vaze…", kaže Zdenka koja radi s keramikom, od žica stvara skulpture, izrađuje makramee i tapiserije, čak i obrađuje drvo, a za zahtjevniju obradu drva i metala zadužen je Deni. Svaka njena biljna kreacija, koja često dolazi u kombinaciji s tim rukotvorinama, unikatni je rad, živo i za održavanje zahvalno umjetničko djelo koje u prostor unosi dašak prašume.

image
MARKO MIŠČEVIĆ/ CROPIX
image
MARKO MIŠČEVIĆ/ CROPIX
Linker
23. travanj 2024 21:04