KREATORICA ČAROLIJE

Tanja Medanić za blagdansko uređenje inspirirala se filmovima iz zlatnog doba Hollywooda

Premda se specijalizirala za tehnike ukrašavanja zidova i ploha, lovranska dizajnerica interijera ne može odoljeti blagdanskom dekoriranju doma, u kojem, kako otkriva, vlada trend glamura ‘starog kova’.

Primjer dizajnerice Tanje Medanić dokaz je da nikad nije kasno za ostvarenje mladenačkih snova. Nakon što su joj djeca - Nicole, Claudia i Colin - odrasla, upisala je u Houstonu, gdje je živjela dvadeset godina, Školu dizajna dekorativnih zidova, a potom se nakon razvoda vratila u Hrvatsku te otvorila studio za uređenje interijera I Design MT. Interesa za njen specifičan stil uređivanja kojim stvara dojam patine na suvremenim predmetima te uključuje plohe raskošnih tekstura koji se može primijeniti i prilagoditi raznim stilovima gradnje ima napretek.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

U Zagrebu je dosad uredila brojne poslovne prostore, auto salone, kavane, restorane, kozmetičke salone i shopping centre, ali i domove mnogih ljudi. No, najviše je ponosna na svoju kuću u Lovranu čijih je 250 četvornih metara prostora sama uredila i namjestila i u kojoj s nestrpljenjem i radošću očekuje svoju djecu koja žive u Americi. I dok u projektima koristi razne inovativne tehnike - crocodile skin, wood graining, natural crackle finish, color washing, marbleizing, stenciling i toskanski stil, u blagdanskom je uređenju sklonija tradiciji. Obožava, naime, crvenu, zelenu i zlatnu boju, mašne te ukrase u obliku velikih, raskošnih kugli, češera, cvjetova, vilenjaka, snjegovića, Djedica Božićnjaka i ostalih tipično blagdanskih motiva.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

No, glamur ne izostaje. Tanja se nadahnjuje filmovima i mjuziklima iz zlatnog doba Hollywooda, kao što je "Holiday Inn", božićni klasik s Bingom Crosbyjem i Fredom Astaireom. Kako bi postigla taj raskošni blagdanski ugođaj, božićnu jelu s efektom snijega okiti gusto od vrha do dna, s desetak vrsti ukrasa te sa širokim baršunastim i šljokičastim trakama tkanine. U to smo se imali prilike uvjeriti i sami, jer je ta maštovita dizajnerica okitila stan u kojem je snimljen naslovni, božićni editorijal, a prigodno je ukrasila i redakciju.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

No, Tanja se ne fokusira samo na jelu kao središnji ukras doma: svaki kutak prostorije urešen je u istom stilu. Primjerice, okvir kamina je postao "utočište" za srnu i lane, stolić je privremeni dom bijelog medvjedića, a na blagdanskom stolu su ukrasi napravljeni od cvjetova božićne zvijezde, mašnice i vjenčići. To je dominantan trend uređivanja u američkim domaćinstvima koji se proširio u svim zemljama koje slave Božić. A u Tanjinom je domu i sama proslava u znaku tradicije, blagostanja i zajedništva. Tada je njena obitelj sva na okupu, obilje je hrane i kolača na blagdanskom stolu, gledaju se popularni božićni filmovi, pjevaju se tradicionalne božićne pjesme, igraju razne društvene igre te se otvaraju darovi: filmska idila u stvarnosti. Naravno, u okruženju bajkovitog blagdanskog uređenja.

Linker
22. travanj 2024 15:44