BONTON POD SUNCEM

Zlatna pravila za zdravo sunčanje

U kampanji Zaštiti se… i neka cijeli ovaj svijet još sja u suncu!, koju provodi trgovački lanac dm, mislilo se ponajprije na djecu. Stoga su se klincima u vrtićima, osim sredstava za zaštitu od sunca, dijelile i edukativne brošure namijenjene njihovim roditeljima. U njima autorica, prof. dr. sc. Mirna Šitum, predstojnica zagrebačke Klinike za kožne i spolne bolesti KB Sestre milosrdnice i voditeljica Referentnog centra za melanom, upozorava na sve opasnosti sunčanja.

Što propisuje ‘sunčani bonton’ u gradu, a što na plaži? – Izgorjeti se može i na ulicama, osobito na varljivom proljetnom suncu. Za odlazak u dućan dovoljna je krema s nižim zaštitnim faktorom, no za plažu nanesite onu s faktorom 50. Osobito u hladovini, ispod suncobrana ili tende, jer odsjaj sunca od mora ili pijeska pojačava djelovanje sunčevih zraka. Sunčane naočale s UV zaštitom obvezne su i za djecu i odrasle: osim melanoma, sunce na oku može izazvati i degenerativne promjene.

Koje su nove spoznaje o štetnosti prekomjernog sunčanja? – Nastanak melanoma ne uzrokuje samo kumulativno djelovanje sunca, nego i sunčane opekline iz djetinjstva: samo jedna opeklina s mjehurima dvostruko povećava mogućnost nastanka melanoma u kasnijoj dobi.

Na što treba obratiti pažnju prilikom kupnje preparata za zaštitu od sunca? – Osobe s tamnijom kožom mogu koristiti kreme s nižim faktorom, a one vrlo svijetle puti i djeca najmanje faktor 50. Za prve dane sunčanja za njih su najbolji proizvodi s oznakom ‘sun block’ – s anorganskim filterom koji odbija zrake, a ‘sun screen’, koji sadrže kemijske filtere, ipak propuštaju dio UV zraka.

Koliko nas betakaroten štiti od sunca? – Betakaroten je hranjiva supstanca koju unosimo hranom ili u obliku tableta, a djeluje samo na poboljšanje pigmentacije. To znači da omogućava postojaniju preplanulu boju, ali ne i zaštitu od sunca.

Kako prepoznati ‘opasan’ madež i kad treba otići kod dermatologa? – Za prvi posjet nikad nije prerano: kad kod djeteta zamijetite, dva, tri madeža veća od pet milimetara, bez obzira na dob, dođite na pregled. Na pregled trebaju i osobe s mnogo madeža i njihova djeca, ali i djeca roditelja koji imaju melanom… Svaki madež koji mijenja oblik ili boju, koji pecka, svrbi ili boli razlog je za odlazak liječniku.

Snježana Dragojević Harapin

Linker
07. svibanj 2024 11:48