Srdjan Vrancic / CROPIX
U 58. GODINI

Preminula ravnateljica Klovićevih dvora Marina Viculin

Dr.sc. Marina Viculin, ravnateljica Galerije Klovićevi dvori u Zagrebu preminula je u ponedjeljak 58. godini, izvijestili su iz Klovićevih dvora, gdje je Viculin provela gotovo cijelu karijeru, od samih početaka krajem osamdesetih do aktualnog mjesta ravnateljice na koje je zasjela 2012. godine.

Marina Viculin rođena je 13. veljače 1957. u Zagrebu gdje je diplomirala 1982. povijest umjetnosti i komparativnu književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Magistrirala je 1987. s temom “Citat u francuskom slikarstvu osamdesetih godina” na pariškoj Sorbonni, gdje je kod mentora Sergea Lemoinea doktorirala s tezom “Pripovijest o Novim tendencijama”.

Od 17. travnja 2012. na funkciji je ravnateljice Galerije Klovićevi dvori, iste je godine bila kustosica izložbi “Edgar Degas – skulpture” i “Martin Arnold, ledeni zagrljaj” te radi na Festivalu Hrvatske u Francuskoj, Croatie, la voici, na izložbi “Hrvatska fotografija okom Petera Knappa”.

Prošle godine je primila odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti Republike Francuske, kao znak priznanja doprinosu umjetničkoj suradnji između Francuske i Hrvatske, te s kolegama napravila likovni postav i prostornu koncepciju izložbe “Normandija/Rađanje impresionizma”.

Bila je članica Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti ULUPUH i Zajednice umjetnika Hrvatske. Osim u praksi, brojnim izložbenim projektima, Viculin je ostavila značajan trag u teoriji likovne, surađujući i pišući u nizu umjetničkih publikacija, kataloga, monografija.

Linker
24. travanj 2024 10:28