UFC

(VIDEO) ‘Rekli ste da će biti invalid, a on je sada prvak‘: Pogledajte nevjerojatno dirljivu priču o životu Charlesa Oliveire

Charles Oliveira

 Screenshot (youtube, Espn Mma)
34-godišnji Brazilac iza sebe ima priču koja će zasigurno dotaknuti vaša srca

Životna priča Charlesa Oliveire jedna je od najljepših u MMA-u. Neovisno fokusirate li se na njegovo djetinjstvo i odrastanje ili na njegovu karijeru, možete izvući mnoštvo motivirajućih segmenata koji ovog borca čine jednim od najomiljenijih boraca među fanovima.

Borac nadimka ‘‘Do Bronx‘‘ ovaj vikend nastupit će na velikom UFC 300 eventu, a protivnik će mu biti Arman Tsarukyan. Ususret njihovom međusobnom obračunu, ESPN je pripremio fantastičan videouradak o Charlesu Oliveiri i njegovoj životnoj priči.

Kao i mnogi brazilski sportaši, Charles Oliveira također je odrastao u faveli, igrajući nogomet bosonog na ulicama favele. Međutim, Oliveiru su kao sedmogodišnjaka zadesili ozbiljni zdravstveni problemi. Reumatska groznica potaknula je reakciju njegovog imunuloškog sustava, ali sustav je greškom napadao zdrave dijelove tijela i liječnik nije imao dobre prognoze.

‘‘Jedna stvar koja mi je ostala u glavi jest izjava doktora. On je rekao mojim roditeljima: ‘Vaš sin neće biti normalno dijete‘. To je tako ludo.‘‘, rekao je Oliveira u ESPN-ovom prilogu.

Liječnik je savjetovao Oliveiru da prestane trenirati nogomet, a propisao mu je i određenu terapiju koju je Oliveiru dugo morao primati. U jednom trenutku, Charlesu je bilo dosta terapije i odlučio se prepustiti Božjoj volji.

‘‘Ako je Božja volja da umrem, onda ću umrijeti.‘‘, bila je odluka religioznog Brazilca.

Mogao je Charles Oliveira potonuti i krenuti putem mnogih dječaka koji su odrastali u faveli. Kriminal je jedna od najčešćih opcija koju odabiru dječaci iz favele, a neki od njih često niti ne znaju za nešto bolje. Srećom, Charles Oliveira još kao 12-godišnjak upoznao se s brazilskim jiu-jitsuom, a njegov susjed Paulo uveo ga je u taj sport.

‘‘Odabrao sam sport i drukčiji život. Hvala Bogu, sada sam ovdje gdje jesam.‘‘, riječi su Charlesa Oliveire.

Njegovi roditelji bili su zabrinuti da će Charles dodatno pogoršati svoje zdravstveno stanje baveći se takvim sportom, ali samo dva mjeseca nakon što je počeo trenirati, Oliveira je osvojio svoje prvo zlato u BJJ-u. Bio je to itekako dobar znak njegovoj obitelji, a Charlesov otac ubrzo je posjetio liječnika koji je nekoć sugerirao da Charles ‘‘neće biti normalno dijete‘‘. Oliveirina majka u razgovoru za ESPN pojasnila je što je učinio Charlesov otac posjetivši tog liječnika.

‘‘Njegov otac uzeo je medalju i bacio je na liječnikov stol. On (liječnik) je pitao: ‘Što je ovo‘, a otac je odgovorio: ‘Dječak za kojeg ste rekli da se ne bi trebao igrati loptom i koji bi mogao završiti u invalidskim kolicima, on je sada prvak‘. To nije bilo do njega ili bilo kojeg liječnika. Bog ga je izliječio. Ja govorim da je moj sin Božje čudo.‘‘

Nastavak Oliveirine životne priče dobro je poznat. Charles je kasnije napravio tranziciju u MMA, dogurao je do UFC-a, a 2021. godine okitio se i pojasom prvaka UFC-ove lake kategorije. Dobar dio svoje UFC karijere Oliveira je bio na glasu kao nekonstantan borac koji nikada neće napraviti iskorak ka vrhu. Međutim, u periodu od 2018. godine pa sve do 10. mjeseca 2022. godine, Oliveira je nanizao čak 11 uzastopnih pobjeda i etablirao se kao ponajbolji borac na kompletnom UFC-ovom rosteru. Danas je Charles jedan od najpopularnijih MMA boraca na svijetu, a plodove njegovog rada ubiru i članovi njegove obitelji.

‘‘Stvarno vjerujem da me Bog odabrao kako bih promijenio ne samo svoju priču, nego i priču svojih roditelja i mnogih drugih. Dječak koji je došao iz ničega, s dna, iz favele, omalovažavan. Kad bi me Bog danas uzeo, ja bih umro jako sretan, zbog svega što imam i što sam omogućio svojim roditeljima.

To je ono što ‘Do Bronx‘ znači za mene - dječak koji je došao iz favele kako bi pobijedio.‘‘, pojasnio je Oliveira.

Inače, ‘‘Do Bronx‘‘ u prijevodu znači ‘‘Iz Bronxa‘‘, a ‘‘Bronx‘‘ je bio svojevrsni naziv koji se koristio za favele i siromašne četvrti u Sao Paolu u kojem je Oliveira odrastao.

Oliveira trenutno sanja o ponovnom osvajanju UFC-ove titule prvaka, ali kao što sam kaže, čak i da ga Bog danas uzme, on može sretan.

Odavno je Charles nadišao sva očekivanja i pokazao je kako se granice uvijek mogu pomicati. Od dječaka kojem se predviđao invaliditet, Oliveira je izrastao u muškarca koji je ponajbolji MMA borac na svijetu.

Što drugo dodati, osim složiti se s Oliveirinom majkom. Charles ‘‘Do Bronx‘‘ Oliveira uistinu je Božje čudo.

Sjajni ESPN-ov uradak možete pogledati u videu ispod teksta.

Linker
16. travanj 2024 13:44