UFC

Khamzat Chimaev i dalje je neporažen! ‘Borz‘ je neuvjerljivim nastupom porazio Usmana

Khamzat Chimaev

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
29-godišnji Čečen ostao je neporažen i nakon svog 13. profesionalnog nastupa

Meč između Kamarua Usmana i Khamzata Chimaeva definitivno je privlačio najveću pažnju uz glavnu borbu večeri na UFC 294 eventu, a neke je ovaj meč možda čak i najviše zanimao. Bivši prvak velter kategorije, Kamaru Usman, na jednoj strani kaveza. Khamzat Chimaev, po mnogima budući prvak, na drugoj strani kaveza.

Hrvački segment ovog meča bio je predmet brojnih diskusija. Sve nas je zanimalo tko će se pokazati nadmoćnijim u tom segmentu. Khamzat Chimaev odmah na samom početku meča krenuo je po rušenje. Marljivo je ‘‘Borz‘‘ radio na rušenju, a već nakon minutu borbe, Chimaev je borbu odveo u parter i uzeo je leđa Usmanu. Jako nezahvalna pozicija za Nigerijca i vjerojatno nitko nije očekivao da će Chimaev olako doći do tako dominantne pozicije. Pasivno se Usman branio i bio je fokusiran isključivo na obranu od eventualnog pokušaja gušenja. Chimaev je povremeno plasirao udarce iz gornje pozicije, ali nije radio konkretniju štetu tijekom prvih par minuta. Pokušavao je Chimaev doći do prilike za zaključati stražnje gušenje, ali Usman se dobro zatvorio i bio je spreman za takve pokušaje. Nakon tri minute borbe, Usman se pridigao na noge, ali Chimaev je ostao na leđima Usmana. Snažno se Usman bacio na tlo, pokušao je na taj način skinuti Khamzata sa svojih leđa, ali Chimaev je sjajno kontrolirao Usmana. Nekoliko puta Chimaev je pokušao zaključati gušenje, ali Usman je držao bradu uz prsa i nije bilo prostora za zavući podlakticu ispod brade. Dominantna prva runda od strane Chimaeva, ali bez pretjerane štete. Usman je sa osmijehom na licu otišao do svog kuta nakon završetka prve runde. Preživio je jako nezgodnu situaciju, možda i najopasnije napade od strane Chimaeva.

Za razliku od većine Khamzatovih protivnika, Usman se nije dao slomiti već u prvoj rundi, ali s nestrpljenjem smo iščekivali nastavak borbe. Pomalo rezervirano obojica su ušli u drugu rundu i čekali smo tko će prvi napraviti nešto konkretnije u drugoj rundi. Kao da se i Chimaev donekle potrošio u prvoj rundi i vrlo pasivno odradio je prvu polovicu druge runde. Ništa bolje nije bio niti Usman, a pokoji zvižduk čuo se u Etihad Areni. Usman nije uspijevao pronaći osjećaj za distancu, a Chimaev kao da je previše respektirao bivšeg prvaka. 70-ak sekundi prije kraja Usman je sjajno povezao prednji i stražnji direkt. Čisto je pogodio Chimaeva i bila su to dva najkonkretnija udarca u drugoj rundi. Chimaev je 40 sekundi prije kraja runde došao do rušenja ‘‘double legom‘‘, ali Usman ga je zaključao rukama i neutralizirao ga je sve do kraja runde. Uistinu nezgodna runda za bodovanje. Jako pasivnih pet minuta od strane obojice, ali najkonkretnijim udarcima pogodio je Usman.

Krenuo je Chimaev ekspresno po rušenje početkom treće runde, ali bio je to pokušaj s prevelike distance i Usman je lakoćom eskivirao taj pokušaj rušenja. Nije Chimaev dobro izgledao, niti približno opasno kao u prvih pet minuta. Naravno, treba uzeti u obzir da je ispred njega stajao nekoć najbolji borac na svijetu. Nakon 80-ak sekundi treće runde, akcija se napokon rasplamsala. Gledali smo nekoliko otvorenih razmjena u kojima su obojica uspjeli pogoditi nekoliko čistih udaraca. Chimaev je još jednom pokušao doći do rušenja, ali Usman je lakoćom branio te pokušaje. Namirisao je Usman krv i shvatio je da se može nositi s Khamzatom. Sjajno je Usman pogađao boksačkim kombinacijama i Chimaev je sada vjerojatno shvatio tko je i što je Kamaru Usman! Pomalo očajnički djelovali su pokušaji rušenja od strane Chimaeva, ali sredinom runde Usman radi kardinalnu pogrešku. Chimaev je krenuo po rušenje, bio je to loš pokušaj, ali Usman nije dobro reagirao i nije na vrijeme izvlačio nogu iz hvata Chimaeva. Chimaev ga je srušio i zauzeo je gornju poziciju u polugardu. Donja pozicija u parteru najslabiji je segment Usmanove igre i Chimaev je gotovo sve do kraja borbe držao Usmana u donjoj poziciji. 25 sekundi prije kraja Usman se vratio na noge. Nigerijac je trebao krenuti na sve ili ništa, ali je napravio tek posljednjih pet sekundi. Borba je završila serijom promašenih, širokih krošea.

Prava šteta zbog pogreške Usmana. Mogao je ovo biti jedan jako tijesan meč da nije bilo te greške, ali to jedno rušenje Khamzata Chimaeva u trećoj rundi vjerojatno je bilo presudno.

Khamzat Chimaev došao je do pobjede većinskom sudačkom odlukom (29-27, 29-27, 28-28), ali nije ovo bio nastup kojim će fascinirati MMA javnost. 36-godišnji Usman uskočio je u ovaj meč deset dana prije održavanja eventa i poprilično je namučio sedam godina mlađeg Chimaeva.

Naravno, već smo pisali kako ne treba zanemariti kvalitetu Kamarua Usmana. Radi se o borcu iz samog svjetskog vrha, a na kraju krajeva, rezultat je najbitniji. Taj rezultat otišao je u korist Chimaeva. Tijesno je porazio Usmana, a Dana White najavio je kako će pobjednik ovog meča izboriti napad na titulu koja je u vlasništvu Seana Stricklanda.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li White ostati pri svojoj odluci nakon ne baš uvjerljivog nastupa od strane Khamzata Chimaeva.

Linker
29. travanj 2024 10:07