UFC

Karijera koja nije opravdala očekivanja: Srebrni s Olimpijskih igara u Riju povukao se iz MMA-a nakon dva uzastopna poraza

Mark O. Madsen

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
39-godišnji danski borac lake kategorije odlučio je reći konačno ‘‘zbogom‘‘ profesionalnom MMA-u

Kroz godine smo svjedočili brojnim bivšim olimpijcima kako rade uspješnu tranziciju u MMA. Uglavnom se radilo o hrvačima (Cormier, Cejudo, Romero...), ali i judašima (Ronda Rousey, Kayla Harrison...).

Kao renomirani hrvač i bivši olimpijac, u MMA je prije nekoliko godina prešao i Mark O. Madsen, srebrni s Olimpijskih igara održanih 2016. godine u Rio de Janeiru. Madsen je inače Danac, triput je nastupao na OI, a 2016. godine postigao je svoj najveći hrvački uspjeh.

Madsen se može pohvaliti i s četiri srebrne medalje sa Svjetskih prvenstava, a kolekciji je pridodao po jednu broncu sa SP-a i Europskog prvenstva. Uistinu bogata i uspješna kolekcija kojoj ipak nedostaje zlatna medalja s nekog od najvećih natjecanja.

Nadao se Mark Madsen kako će do zlata možda doći u MMA-u, a nakon prvih osam profesionalnih nastupa, danski borac dobio je ponudu od strane UFC-a. 8-0 bio je Madsenov ‘‘score‘‘ u to vrijeme, a 2019. godine debitirao je u najjačoj svjetskoj MMA organizaciji.

Velika očekivanja stavljena su pred Madsena, ali nakon prva četiri UFC nastupa, Madsen je išao u jako dobrom smjeru. Četiri pobjede upisao je danski olimpijac, a između ostalih, porazio je i Clayja Guidu, prekaljenog UFC-ovog veterana.

Međutim, vidjelo se da Madsen ipak nije kalibar osvojiti pojas, a njegovi nedostaci razotkriveni su krajem 2022. i krajem 2023. godine. Madsen je u 11. mjesecu 2022. godine poražen od strane Granta Dawsona.

Američki borac ‘‘submissionom‘‘ u trećoj rundi porazio je Madsena, a godinu dana kasnije, Danac je tehničkim nokautom u prvoj rundi izgubio meč protiv Jareda Gordona. Nakon dva uzastopna poraza i spoznaje da nema kvalitetu za najviše domete, a godine mu također ne idu u prilog, Mark O. Madsen odlučio je ‘‘okačiti rukavice o klin‘‘.

‘‘Pravo je vrijeme. Zasitio sam se, a gledajući na svoju sportsku karijeru, jako sam ponosan. Sport me oblikovao kao osobu i jako sam zahvalan na svemu što je sport pružio meni i mojoj obitelji. Velik dio našeg identiteta leži u poslovima koje obavljamo. Posebno kad ste elitni sportaš gdje je struktura vašeg svakodnevnog života diktirana vašim poslom. Meni je 39 godina i još je puno stvari koje želim postići u svom životu. MMA je zahtjevan sport, a želim da me tijelo služi još mnogo godina. To je također bio faktor u mojoj odluci, ali jako sam ponosan i zahvalan na svemu što sam postigao. Ponosan sam i jer sam se usudio ići za svojim snovima i pronašao sam hrabrost da to učinim. S ponosom mogu pokazati djeci da hrabrost i želja za uspjehom mogu voditi do fantastičnih iskustava.‘‘, poručio je Mark Madsen u razgovoru za Danski ‘‘Ekstra Bladet‘‘, ali i na svom Instagram profilu.

Što reći, osim da je iza njega odlična hrvačka karijera, ali i MMA karijera koja nije opravdala očekivanja. No, Mark O. Madsen nema za čime žaliti. Išao je za svojim snovima, ostvario se kao elitni sportaš i sada može uživati u zasluženoj mirovini.

Linker
25. travanj 2024 17:36