UFC

Kamaru Usman nije otpisao povratak u velter kategoriju: ‘Kakav će ovo biti način za otići iz sporta!‘

Kamaru Usman

 Amy Kaplan/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Bivši prvak velter kategorije ovaj vikend debitirat će u srednjoj kategoriji

Ostavština Kamarua Usmana u ovom sportu itekako je velika i značajna čak i bez nastupa na UFC 294 eventu, ali Usman nas je odlučio još jednom podsjetiti koliko je velik borac.

Kamaru je dobar dio svoje karijere bio nezaustavljiv, dominirao je velter kategorijom i čak pet puta obranio je naslov prvaka. Pad je uslijedio u osmom mjesecu prošle godine, a s trona ga je svrgnuo Leon Edwards.

Dominirao je Usman borbom kroz gotovo svih 25 minuta, ali minutu prije kraja borbe, Edwards poseže za nečim što bi se u rječniku američkog nogometa naziva ‘‘Hail Mary‘‘. Bacio je Edwards lijevi ‘‘high kick‘‘ u trenucima kada su svi samo čekali kraj meča i proglašenje Usmana kao pobjednika. Taj ‘‘high kick‘‘ bio je vjerojatno posljednja slamka spasa za Edwardsa, ali odsjeo je perfektno. Usman je pao na tlo, ostao je bez svijesti i UFC-ova velter kategorija dobila je novog prvaka.

Očekivalo se da će Usman brzo osvetiti taj poraz te da se radi o takozvanom ‘‘sretnom udarcu‘‘ (‘Lucky punch‘). Međutim, sedam mjeseci kasnije Edwards je još jednom porazio Usmana. Ovaj put nije se radilo o jednom presudnom udarcu, nego je Edwards jednostavno bio bolji u meču na pet rundi. Činilo se kao da je Usman u vidnom padu i da njegovoj karijeri dolazi kraj.

Posljednjih mjeseci gotovo ništa se nije pisalo i pričalo o Usmanu. Bilo je ponešto spomena proteklih tjedana o potencijalnom meču Usmana i Belala Muhammada, ali sve je ostalo na medijskim nagađanjima. Usman nije imao ugovoren meč i njegova budućnost bila je nepoznanica.

No, onda se dogodilo otkazivanje Paula Coste. Brazilac je zbog ozljede lakta morao otkazati nastup protiv Khamzata Chimaeva i UFC je samo 10-ak dana prije eventa trebao zamjenu. Kao grom iz vedra neba, uskočio je Kamaru Usman i spasio ‘‘co-main event‘‘. Prihvatio je Usman meč protiv neporaženog Chimaeva, a bit će mu to ujedno i UFC debi u srednjoj kategoriji. Porazi li Chimaeva, Usman bi mogao dobiti priliku napasti pojas u srednjoj kategoriji. Nameće se pitanje što je s Usmanom u velter kategoriji. Još uvijek je prvi u poretku izazivača, ali izbori li napad na titulu u srednjoj kategoriji, velter bi mogao ostaviti iza sebe. Usman tvrdi da to neće biti slučaj i zapravo ima velik plan.

‘‘Ne, ne, apsolutno nisam završio s velterom. Kakav će to biti način za otići iz sporta. Bit će to svojevrsno ispuštanje mikrofona. Osvojit ću pojas u srednjoj kategoriji, zatim ću se vratiti u velter i ponovno ću osvojiti pojas u velteru. Zatim ću ispustiti mikrofon. Kakav način za otići! Želim oba pojasa i oduvijek sam htio postati ‘champ-champ‘. Osvojit ću pojas u višoj kategoriji, a zatim ću se vratiti po onaj u nižoj. Nitko nikada nije to učinio.‘‘, tvrdi Usman u intervjuu za TMZ.

Podsjećamo, Usman je dugo odbijao napad na titulu u srednjoj kategoriji jer tada je prvak bio njegov veliki prijatelj Israel Adesanya. ‘‘Izzy‘‘ je najavio dulju pauzu i više nije prvak. Sada je na tronu Sean Strickland, borac kojeg je Usman porazio još 2017. godine, ali u velter kategoriji. Očito 36-godišnji Kamaru smatra da je ovo prava prilika za doći do drugog pojasa, a pobjedom protiv Chimaeva može preskočiti kompletan red izazivača.

Linker
30. travanj 2024 15:32