UFC

‘Jesam, dopingirao sam se! Mogao sam se sakriti u planinama ili otići na Tajland, ali odlučio sam riskirati‘

Joilton Lutterbach

 Instagram (joilton Lutterbach)
UFC-ov borac srednje kategorije trebao je debitirati ovaj vikend, ali doping testovi spriječili su njegov debitantski nastup

Veliku priliku ovog vikenda trebao je dobiti Joilton Lutterbach. 31-godišnji Brazilac iza sebe ima 48 profesionalnih MMA nastupa, a povremeno je nastupao i u kickboksu gdje se okušao čak i pod okriljem Glory organizacije.

Debi u UFC bila bi kruna njegovog dosadašnjeg rada, a već u prvom nastupu unutar organizacije, Lutterbach bi dobio priliku ugasiti jedan veliki ‘‘hype‘‘. Sharabutdin Magomedov dodijeljen mu je za protivnika, a eventualnom pobjedom nad neporaženim Dagestancem, Joilton bi si ekspresno otvorio vrata nekih većih mečeva.

Međutim, samo tri dana uoči zakazane borbe u Saudijskoj Arabiji, Lutterbachu je zabranjen nastup zbog pozitivnog testa na doping. Brazilac je tako prokockao veliku priliku, a nedugo poslije obratio se i javnosti. Nakon obraćanja koje je dao, vrata UFC-a možda će mu zauvijek biti zatvorena. Naime, Lutterbach je priznao kako je s namjerom konzumirao nedozvoljene supstance.

‘‘Dopingirao sam se prije tri mjeseca, ali tada nisam znao da ću potpisati ugovor s UFC-om. Mogao sam se sakriti negdje u planinama ili otići na Tajland kao što mnogi rade i ne budu testirani, ali prihvatio sam rizik vjerujući kako sam se očistio.‘‘, rekao je Lutterbach.

Puno toga zavisi o reakciji UFC-a. Hoće li UFC-ovi čelnici biti bijesni zbog činjenice da je Lutterbach bez zadrške priznao uporabu nedozvoljenih sredstava ili će ipak cijeniti njegovo iskreno priznanje, vrijeme će pokazati. Nerijetko se borci ‘‘vade‘‘ na kontaminirane suplemente i uvjeravaju javnost kako su nesvjesno unijeli nešto nedozvoljeno u svoj organizam. Lutterbach je priznao sklonost dopingiranju, ali ipak je uputio ispriku UFC-u i svom protivniku Shari Magomedovu.

‘‘Nekoliko mjeseci sigurno ću biti ‘zamrznut‘ i neću se boriti. Želim se ispričati UFC-u i svom protivniku Shari. Bit ću ‘zamrznut‘, ali ne i mrtav. Brzo ću se vratiti.‘‘, poručio je Lutterbach.

Brazilca sigurno čeka određena suspenzija, ali čini se kako je voljan za suradnju i otvoreno priznanje, a to bi mu moglo donekle skratiti suspenziju.

Dobra je vijest kako su UFC-ovi ‘‘matchmakeri‘‘ uspjeli pronaći zamjenu i Shara Magomedov ne ostaje bez nastupa u Saudijskoj Arabiji. Antonio Trocoli uskočit će umjesto Lutterbacha kojem preostaje čekati izricanje suspenzije.

Linker
21. rujan 2024 06:49