UFC

Dana White radi na ugovaranju meča između Usmana i Chimaeva: ‘Usman je došao u ured i tražio taj meč‘

Kamaru Usman (lijevo) i Khamzat Chimaev (desno)

 Instagram (kamaru Usman; Khamzat Chimaev)
Sjajne vijesti podijelio je UFC-ov predsjednik, ali jedan detalj stvara mu problem ka ugovaranju ove borbe

Jedan od uzbudljivijih mečeva koje UFC priprema, a pomalo čak prolazi i ispod radara, jest onaj između Kamarua Usmana i Khamzata Chimaeva. Dvojica vrhunskih velteraša iskazali su interes za međusobnim obračunom, a nakon što su neki od Khamzatovih potencijalnih protivnika ugovorili neke druge mečeve (Costa vs. Aliskerov, Whittaker vs. Du Plessis), otvorio se prostor za ugovaranje meča između Usmana i Chimaeva.

Naravno, još uvijek nismo dobili službenu potvrdu od strane UFC-a i zasad nisu poznate neke od ključnih informacija. Ne znamo datum i mjesto održavanja tog meča, a mnoge zanima i u kojoj će se težinskoj kategoriji boriti Usman i Chimaev. Upitno je može li Khamzat skinuti kilažu za velter kategoriju i šuška se da bi se ovaj meč mogao održati u ‘‘catchweightu‘‘ (dogovorena kilaža). Dana White ranije je istaknuo kako nije pobornik ‘‘catchweighta‘‘, ali rado bi ugovorio ovaj meč.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, White je odgovorio na upit u vezi ovog meča. UFC-ov predsjednik potvrdio je da rade na ugovaranju borbe.

‘‘To je borba koju Usman želi, nije tajna. Usman je doslovno došao u naše urede kako bi lobirao za taj meč. Rekao sam mu da ga volim. Usman je jedan od najboljih tipova s kojima smo ikad radili. Volim raditi s tim tipom. Pogledajte što je sve postigao.‘‘, rekao je White, a potom se ponovno osvrnuo na mogućnost borbe u ‘‘catchweightu‘‘

‘‘Ne želim mečeve u ‘catchweightu‘. Ali znate kakav je Khamzat. Ako pričate sranja o Khamzatu, on će vam se suprotstaviti i nije ga briga s kime će se boriti. Ne znam što će se dogoditi. U posljednje vrijeme puno toga smo objavili, ali ovaj meč zasad nismo potvrdili jer ga još nismo službeno ugovorili. Ali sređujemo stvar za Khamzata.‘‘, dodao je White.

Očito se UFC-ov predsjednik pomalo muči s odabirom kategorije u kojoj bi se Usman i Chimaev borili. Velik je rizik ugovoriti ovaj meč u velteru, posebno nakon onog što se dogodilo s Khamzatom u devetom mjesecu prošle godine. UFC je tada imao zakazan veliki UFC 279 event, a u glavnoj borbi trebali su se obračunati Chimaev i Nate Diaz. Meč je bio ugovoren u velter kategoriji (-77 kg), ali Chimaev se na vaganju pojavio s gotovo 3,5 kilograma iznad gornje granice kategorije. Diaz se odbio boriti i uslijedila je serija promjena i rošadi, a Chimaev se na kraju borio protiv Kevina Hollanda u ‘‘catchweightu‘‘.

White ne želi da mu se ponovi nešto slično, ali pitanje je ima li ovaj meč smisla u srednjoj kategoriji. Chimaev i Usman nisu rangirani borci u srednjoj kategoriji, a Kamaru Usman ne veže svoje ambicije za pojas u srednjoj kategoriji, jer tamo je prvak njegov veliki prijatelj Israel Adesanya. Ništa Usman ne dobiva pobjedom nad Khamzatom u srednjoj kategoriji i ovaj meč bi najviše smisla imao u velter kategoriji. No, može li Khamzat skinuti kilažu?

Preostavljamo ove nedoumice UFC-ovim čelnicima, a mi se nadamo da će uspješno pronaći rješenje, jer radi se o potencijalno vrhunskom meču.

Linker
26. travanj 2024 00:53