UFC

Cejudo ne odustaje: ‘Dana, ako prebijem starca u lokalu, mogu li se onda boriti za pojas?‘

Henry Cejudo

 Douglas P. DeFelice/Getty images/Profimedia
UFC-ov predsjednik ponovno je objasnio zašto Henry Cejudo nije dobio ‘title shot‘ u perolakoj

Puno prašine podiglo se proteklog tjedna, nakon što je Max Holloway otkazao svoj nastup protiv Alexandera Volkanovskog. Mnogi borci pokušali su uskočiti na Maxovo mjesto, no Chan Sung Jung na kraju je odabran kao zamjena. Dok je Giga Chikadze sinoć utišan od strane Calvina Kattara, čini se kako Henry Cejudo ne planira odustati.

Bivši UFC-ov prvak bantam i muha kategorija, silno želi priliku za napasti još jedan pojas. Time bi Cejudo postao prvim borcem koji je osvajao UFC titule u tri različite težinske kategorije. Međutim, predsjednik UFC-a, Dana White, nije bio oduševljen tom idejom. Naime, Cejudo se 2020. godine umirovio i White smatra kako ne može iz mirovine jednostavno uskočiti u borbu za pojas, naročito ne u kategoriji u kojoj nikada nije nastupao. Cejudo je imao puno toga za reći na to, a više o tome možete pročitati OVDJE.

Iako se činilo da je rasprava tada završila, Dana White na današnjoj konferenciji za medije, iskoristio je priliku da se ponovno dotakne Henryja Cejuda.

''Nije li taj tip umirovljen? On se umirovio, zar ne? Posljednji put kad sam ga vidio, bio je umirovljen, a sada je ljut jer nije dobio priliku za napasti pojas. To nema smisla, još u drugoj težinskoj kategoriji? Besmisleno. Trebam li jednostavno preskočiti sve ostale borce jer je on prošlog tjedna odlučio da nije umirovljen. Ma dajte, glupo je uopće raspravljati o tome. Ako se želi vratiti i pokušati osvojiti titulu u svojoj težinskoj kategoriji, onda možemo pričati o prelasku u višu kategoriju. Ali ne možeš se pojaviti niotkuda, početi prozivati razna imena i misliti kako ćeš dobiti 'title shot' u višoj kategoriji, iako si umirovljen koliko već? Dvije i pol godine?'', objasnio je UFC-ov predsjednik.

Otegotna okolnost za Cejuda, jeste činjenica kako je on izašao iz USADA-inog protokola za testiranje boraca. Dakle, Cejudo bi morao barem šest mjeseci provesti pod povećalom USADA-e, prije nego postane legitiman kandidat za odraditi meč pod okriljem UFC-a. Ipak, sve to ne sputava ''Triple C-ja'' da nastavi prozivati Danu Whitea, tražeći borbu protiv Volkanovskog.

''Dana, trebao sam odmor. Iskreno, postalo je dosadno prebijati TJ 'Pillashawa' (Dillashawa) unutar jedne minute i Dominicka 'Snoozea' (Cruza) unutar dvije. Oženio sam se, dobio sam dijete i sada sam pomlađen. Želim biti 4C ('Quadruple C'). Ako prebijem starca u lokalu i naučim plesati Riverdance, hoćeš li mi dati priliku za napasti titulu?'', poručio je Cejudo putem Twittera, sarkastično se dotaknuvši Conora McGregora, koji oduvijek uživa velike privilegije UFC-a, unatoč brojnim ekscesima koji ga prate.

Teško je reći zaslužuje li Cejudo direktan ''title shot'' u perolakoj kategoriji. Realnost naginje ka tome da ne zaslužuje. Umirovljen je od sredine 2020. godine i nema niti jedan nastup unutar te kategorije. Pohvalno je da White ističe kako nije htio preskočiti druge borce. Međutim, UFC-ov predsjednik sam sebi ''skače u usta'', jer slične ustupke već je radio. Georges St-Pierre četiri godine bio je umirovljen, a povratnička borba bio je meč za prvaka srednje kategorije. Nikada prije, GSP nije nastupao u toj kategoriji. Conor McGregor također je napao pojas lake kategorije, bez ijednog UFC nastupa unutar te kategorije.

Jedan slučaj tek nam slijedi u budućnosti. Radi se naravno o Jonu Jonesu. Bivši prvak poluteške kategorije, gotovo sigurno, instantno će dobiti ''title shot'' u teškoj kategoriji. ''Bones'' nema niti jedan nastup u toj težinskoj kategoriji. Neki će reći kako se on za razliku od Cejuda nije umirovio. Istina, Jones se nije umirovio, ali njegovo izbivanje izvan kaveza dulje je od Cejudovog. Jones se posljednji put borio u drugom mjesecu 2020. godine, a Cejudo se umirovio nakon pobjede nad Cruzom, u petom mjesecu iste godine. Dodamo li kako je Jones ''kratio vrijeme'' kršenjem zakona, nanošenjem lakših ozljeda svojoj zaručnici itd., pomalo su nelogični argumenti kojih se hvata Dana White. Stipe Miočić, Curtis Blaydes, Derrick Lewis i ostali teškaši također će biti preskočeni, kao što bi Cejudo preskočio borce u perolakoj kategoriji i kao što je Conor McGregor nekoć preskočio sve izazivače u lakoj kategoriji.

Ipak, na kraju krajeva, White je nebrojeno puta bio kontradiktoran i nema smisla pretjerano razbijati glavu njegovim izjavama i postupcima. Jasno je kako UFC diktira uvjete pod okriljem svoje promocije i to je na neki način i logično. Činjenica da njihova logika često ne drži vodu te da se brojni fanovi ne slažu s njihovom politikom, vjerojatno ih niti najmanje ne dira.

Linker
26. travanj 2024 09:29