Regija

Odlazak boksačkih olimpijskih uzdanica na kvalifikacije u Pariz

Marija Malenica i Nikolina Ćaćić
 
 Damir Krajac/CROPIX
Marija Malenica, Nikolina Čačić, Marko Milun i Luka Plantić odlaze ostvariti svoj olimpijski san

U utorak, 1. lipnja 2021. hrvatski reprezentativci, olimpijski kandidati putuju za Pariz na olimpijske kvalifikacije. Iste će se održati od 4. do 8. lipnja 2021., a u pitanju je zapravo nastavak europskih kvalifikacija iz ožujka 2020. u Londonu.

Za plasman na OI u Tokiju borit će se boksačice Nikolina Ćaćić (57 kg) i Marija Malenica (60 kg), te boksači Luka Plantić (81 kg) i Marko Milun (+91 kg).

Svi će zajedno sa svojim trenerima (Ante Matas, Franjo Kristić, Tomislav Bašić i Leonardo Pijetraj) za francusku metropolu otputovati u utorak 1. lipnja.

Svi ispred sebe imaju velik izazov, no isto tako svi itekako imaju realne šanse za izboriti mjesto na Igrama.

Najteži posao svakako je pred Malenicom, budući da nju već u prvom meču čeka Maiva Hamadouche. Riječ je o trećoj profesionalki svijeta prema Boxrecu, vlasnici pro omjera od 22 pobjede i samo jednog poraza te svjetskoj prvakinji po IBF-u koja je titulu do sada uspješno obranila šest puta. Ako Marija savlada Hamadouche, za što je ona svakako sposobna, u četvrtfinalu je čeka druga nositeljica Kellie Harrington, srebrna iz Minska i zlatna sa Svjetskog prvenstva 2018. godine. Naravno, ako ona savlada pobjednicu preliminarnog meča između Cristine Cosme iz Rumunjske i Anette Rygelske iz Poljske. Iz ove kategorije na Igre odlazi šest boksačica pa bi Marija, u slučaju četvrtfinalnog poraza, imala još jednu priliku protiv druge poražene četvrtfinalistice.

Mlada Nikolinu Ćaćić u osmini finala čeka itekako prolazna Latvijka, 20-godišnja Amanda Millere (2-3). Ako savlada nju, Nikolina bi se mogla testirati protiv prve nositeljice, Liudmile Voronstove iz Rusije. Svjetska viceprvakinja će prije toga morati savladati pobjednicu meča između Irme Teste iz Italije i Sandre Brugger iz Švicarske, gdje će 22-godišnja Talijanka biti favorit. Nikolina također ima privilegiju druge prilike u slučaja četvrtfinalnog poraza.

Ispred Marka Miluna je odmah najvažniji meč, budući da ga čeka britanska uzdanica Fraizer Clarke. Ako hrvatski superteškaš savlada svog rivala, preostat će mu na papiru lakši posao. Od Tokija će ga onda dijeliti pobjednik meča Aleksandra Mraovića iz Austrije i Erena Uzuna iz Turske.

Jedini od ovih četvero predstavnika koji je već nastupio je Luka Plantić. On je u Londonu eliminirao četvrtog nositelja Umara Džđambekova i sad je on preuzeo status favorita protiv mladog Gora Nersesyana iz Armenije. Luka također u četvrtfinalu može biti opušteniji, jer niti njemu tu s porazom ne bi bio kraj, odnosno imao bi još jednu priliku.

Linker
25. travanj 2024 15:43