Regija

Ante Delija poražen sudačkom odlukom nakon teških pet rundi rata

Ante Delija
 screnshot (YouTube, PFL)
Imao je hrvatski borac veliku priliku u drugoj rundi, no napravio je grešku i izgubio poziciju

PFL promocija dobila je novog prvaka teške kategorije, ali to nije hrvatski borac Ante Delija nego Brazilac Bruno Cappelozza, borac koji je u ovo finale ušao kao favorit, na račun svibanjske pobjede nad Antom za koju mu je trebalo 45 sekundi. Ovog puta trebalo mu je puno više, odnosno borba je potrajala punih pet rundi po pet minuta, kroz koje je Cappelozza bio bolji borac, ali Delija će sigurno više puta kroz glavu izvrtjeti svoju priliku iz druge runde.

Meč je tek započeo, a Delija je već pokazao svoju taktiku, budući da je samo par sekundi prošlo prije njegovog ulaska u rušenje. Cappelozza je to obranio i odmah pogodio Antu, nakon čega hrvatski teškaš pada na leđa. Odmah je Brazilac uskočio u gornju poziciju i kreće serija njegovih teških udaraca. Ante ga nije uspio odbaciti sa sebe te je do polovice runde, prema službenoj statistici, primio već 51 udarac. Do kraja se taj broj podigao na 107, ali znakove života pokazuje Ante pola minute prije kraja kad se ustaje i kreće u obračun. No, vremena za nešto konkretnije nije bilo.

Drugu rundu otvorio je Ante s dva neuspjela pokušaja rušenja i podosta klinča. Loše je izgledao tajming rušenja te je Cappelozza pokušaje većinom uspješno "sprawlao". Ali, dočekao je Delija svoju priliku u ovoj rundi. Pogodio je Brazilca udarcem, dovoljno ga uzdrmao da odvede borbu na pod i tamo je krenuo s teškim ground n' poundom. Ozbiljno je Cappelozza bio uzdrman i izgledalo je kao da borba nije daleko od prekida. Činilo se da Dubrovčanin samo treba nastaviti udarati. No, Ante onda odabire promjenu pozicije, što se pokazalo kao loša odluka. Prešao je u "north-south" iz kojeg traži vrat. Pokušaj dolaska do jednog zahvata dovodi do toga da je Cappelozza iskliznuo Anti i sad on dolazi u bolju poziciju iz koje plasira udarce. Čak je u jednom trenutku od suca tražio prekid, no bio je Ante i dalje u borbi, unatoč novoj seriji itekako ozbiljnih primljenih udaraca.

Treća runda krenula je s jednom minutom razmjena na nogama koju prekida klinč iz kojeg Ante ponovno radi na rušenju, ali bez uspjeha. Okrenuo je Cappelozza u jednom trenutku situaciju te je Ante završio leđima uz ogradu. Sudac ih je razdvojio točno sto sekundi prije kraja runde, ali odmah ide Ante u novo rušenje i još jednom bez uspjeha. Nije nikako mogao pogoditi pravi trenutak u kojem će Brazilca dočekati nespremnog, a osim toga je sad već izgledao Ante kao puno umorniji borac.

Četvrta runda donosi Antin početni "modus operandi", odnosno još jedan ekspresni ulazak u rušenje, još jednom bez uspjeha. Cappelozza mu dolazi na leđa, ali ustao je Ante i tu je novi klinč. Iz njega napokon jedno pravo rušenje i gornja pozicija za Deliju, s nešto više od polovice vremena ispred njih. Ovog puta Brazilac dobro brani pokušaje i ne dozvoljava Anti ozbiljniji napad. Uzeo je hrvatski teškaš ovu rundu, no svakako je morao znati da mu u posljednjoj treba prekid.

Nažalost prekid nije došao. Još jednom je Ante ponovio isti početak runde, s loše pripremljenim rušenjem nakon čega završavaju u klinču. No, sad iz klinča Cappelozza radi rušenje i preuzima potpunu kontrolu nad borbom gotovo do njenog samog kraja. Ante je svim srcem pokušavao napraviti nešto više, no potrošio se i nije smogao snage za još jedan pravi napad. Uspješno je iskontrolirao Cappeloza borbu do kraja.

Prema službenoj statistici pogodio je Cappelozza 235 udaraca, a Ante samo 58, što je statistika pored kakve se naš borac nije imao puno čemu pred čitanje sudačkih kartica nadati.

Spomenute kartice na kraju su glasile dva puta 49-45 i jednom 48-46 u korist Cappelozze, koji je tako uzeo titulu i ček od milijun dolara. Iz bodovanja možemo zaključiti kako su sva tri suca prvu rundu bodovali 10-8 u korist Brazilca te kako su mu dvojica dodijelili i drugu rundu. Dakle, Anti niti pobjeda u petoj ne bi bila dovoljna, svakako mu je trebao prekid. Nažalost, do njega u ovoj borbi nije došao. Nakon što mu ulasci u rušenja nisu prolazili, nije imao spreman plan B kojim bi možda iznenadio Brazilca. Ovaj je tako vrlo brzo shvatio čega se mora paziti i to je uspješno odradio za čistu i zasluženu pobjedu. Anti se svakako mora čestitati na ovom finalu i velikom srcu koje je pokazao u borbi.

Linker
12. svibanj 2024 03:06