Ostalo

Zašto je sudac pustio Caina Velasqueza na kućni pritvor? Pročitajte priopćenje u cijelosti

Cain Velasquez

 Instagram (cain Velasquez)
Jedan od velikana slobodne borbe sinoć je dobio jednu veliku bitku na sudu, ali ‘‘rat‘‘ se nastavlja

Glavna MMA vijest dana ne tiče se nikakvih mečeva niti nadolazećeg UFC 281 eventa. Cain Velasquez i njegovo puštanje na uvjetnu okupirali su pažnju MMA javnosti.

Bivši prvak UFC-ove teške kategorije nalazi se iza rešetaka od početka trećeg mjeseca ove godine. Podsjećamo, Velasquez je pokušao ustrijeliti Harryja Goulartea, 43-godišnjeg muškarca osumnjičenog za pedofiliju, a između ostalog, Goularte je navodno seksualno zlostavljao i Cainovog maloljetnog sina.

Velasquez je odlučio uzeti pravdu u svoje ruke i pokušao je upucati ovog seksualnog prijestupnika. Cainu to nije pošlo za rukom, a pritom je ranio Paula Bendera, Goularteovog očuha. Brzo se Velasquez našao iza rešetaka zbog ovog i prijeti mu jako duga zatvorska kazna.

Više puta Cain je pokušavao ishoditi puštanje na uvjetnu slobodu, a bio je spreman i na plaćanje velike jamčevine. Konstantno se odbijali njega i njegovog zastupnika Marka Geragosa, ali Cain od danas može otići kući.

Naravno, puno je uvjeta postavljeno. Jamčevina iznosi milijun američkih dolara, Velasquez će morati nositi GPS narukvicu u svakom trenutku, a ima i zabranu prilaska Goularteu, njegovoj majici i Paulu Benderu. Zapravo mu je određen kućni pritvor. Naravno da Goularte i njegov odvjetnički tim nisu sretni time, ali sudac Arthur Bocanegra dao je opširno objašnjenje svoje odluke, a u nastavku teksta prenosimo ga u cijelosti (MMA Junkie originalno je prenio priopćenje suca).

"Poduzeo sam individualizirano razmatranje relevantnih čimbenika koji se odnose na gospodina Velasqueza. Uzeo sam u obzir zaštitu javnosti, kao i žrtava u ovom slučaju, ozbiljnost optužbi, prethodnu kaznenu evidenciju gospodina Velasqueza kriminalne prošlosti i poštivanje sudskih naloga, te vjerojatnost da će se g. Velasquez pojaviti na budućim sudskim ročištima. Uz pristanak obrane, sud je pregledao spis za potrebe ovog ročišta. Napomenut ću da je gospodin Velasquez 40 godina star, oženjen i ima dvoje male djece, nema kriminalnu prošlost. Na temelju onoga što je sud pregledao, ovaj je incident izuzetno ozbiljan i čini se da je riječ o izoliranom incidentu ponašanja od strane gospodina Velasqueza izravno povezanog sa seksualnim napadom na njegovog 4-godišnjeg sina i prijatelje njegovog sina. Kao što sam spomenuo, iako su optužbe izuzetno ozbiljne i opasne, također postoji održiva obrana. G. Velasquez ima ogromnu podršku članova zajednice što se odražava u brojnim pismima koje su ljudi napisali u njegovo ime. Sud ne nalazi opasnost od bijega kod gospodina Velasqueza. Na temelju svega što je u ovom trenutku predočeno sudu, sud ne nalazi jasnim i uvjerljivim dokaze da ne postoje uvjeti ili uvjeti smještaja, ili iznos jamčevine koji ne bi zaštitili javnost ili žrtve i osigurali g. Velasquezov dolazak na suđenje. Na temelju onoga što je gospodin Velasquez predložio, sud će nametnuti, kao uvjet za njegovo puštanje, jamčevinu od milijun dolara u gotovini ili pologu, kućni pritvor s GPS nadzorom, TBI/CTE izvanbolničko liječenje putem Windwills Wellness Rancha, savjetovanje i sudjelovanje u grupi za podršku žrtvama seksualnog zlostavljanja, mogućnost pretrage i zapljene, zabranjeno mu je oružje, a također se mora pridržavati zaštitnih naloga i držati se najmanje 300 yardi (274, 32 m) od Harryja Goulartea, Patricije Goularte i Paula Bendera.

"Gospodine Velasquez, ne bih vas pustio da nisam uvjeren da nećete nakon puštanja u ovo vrijeme, osam mjeseci kasnije, predstavljati opasnost prvenstveno za Harryja Goulartea, Patriciu Goularte ili Paula Bendera. Ako ste toliko odani suprug i otac, uvjeren sam i moram vjerovati da nećete ugroziti ništa što bi vas odvelo od vašeg sina, vaše kćeri, vaše obitelji. Nadam se da mi nećete dokazati da sam u krivu. Ovo je očito preko prigovora ljudi. Naložit ću njegovom odvjetniku da uvjete sudskog naloga stavi na pretkrivične usluge. ...Gospodine Velasquez, naredit ću da kontaktirate pretkrivičnu službu u roku od 24 sata od vašeg puštanja i dogovorite GPS.", kompletno je priopćenje suca.

Dakle, Velasquezu debelo u prilog ide činjenica da nema nikakvih incidenata iza sebe, kao i činjenica da je javnost odlučno stala na njegovu stranu. Sada ostaje nada da će Cain Velasquez ispoštovati povjerenje od strane suca, jer u protivnom će dobrano naškoditi sebi i šansama da izvuče što manju kaznu.

Linker
17. svibanj 2024 04:44