K1 i Boks

Tyson Fury o težini eventualne pobjede nad Usykom: ‘Bit ću najveći teškaš u povijesti ako porazim Usyka‘

Tyson Fury

 Nick Potts/PA Images/Profimedia
‘‘Gypsy King‘‘ u subotu bi mogao postati apsolutnim prvakom svijeta u teškoj kategoriji

Kad bi se Tyson Fury danas povukao iz boksa, nitko ne bi mogao osporiti da se radi o velikoj boksačkoj karijeri. 34 pobjede, jedan neriješen ishod i niti jedan jedini poraz, bilanca je Furyjevih nastupa unutar ringa.

Tijekom bogate karijere, Fury je u svom vlasništvu držao svaki od četiri svjetska pojasa u teškoj kategoriji. Jedno vrijeme istovremeno je bio vlasnik WBA, IBF i WBO titula svjetskog prvaka, a samo je WBC-ov pojas nedostajao kako bi ostvario status apsolutnog prvaka svijeta.

Fury trenutno drži upravo taj WBC-ov pojas, ali ostala tri pojasa sada su u vlasništvu Oleksandra Usyka. Upravo Usyk bit će Furyjev protivnik u subotu navečer, a pobjednik meča bit će proglašen apsolutnim svjetskom prvakom u teškoj kategoriji. Tyson Fury smatra kako ga potencijalna pobjeda nad Usykom izdvaja nad svim ostalim teškašima koji su se okušali u profesionalnom boksu.

‘‘Mislim da je Usyk najbolji protivnik s kojim ću se susresti, jer borio sam se sa svjetskim prvacima i prije, kao i s neporaženim borcima također. Dijelio sam ring i sa zlatnim olimpijcima, ali nikada se nisam borio protiv tipa koji je postajao svjetskim prvakom u dvije težinske kategorije. Mislim da to izdvaja Usyka nad ostalim protivnicima.‘‘, započeo je Fury u razgovoru za DAZN, a zatim je dodao:

‘‘Mislim da me pobjeda nad Usykom stavlja na prvo mjesto. Porazim li Usyka, najbolji sam teškaš svih vremena.‘‘

Naravno, ovakve izjave izazvat će polemike među boksačkim fanovima. Jako je velika brojka vrhunskih teškaša koji su prošli kroz boks tijekom bogate povijesti tog sporta. Mnoštvo je teškaša koji imaju valjane argumente za biti proglašeni ‘‘najboljim ikad‘‘, ali Tyson Fury pobjedom nad Usykom priključio bi se toj konkurenciji.

Linker
16. svibanj 2024 00:19