K1 i Boks

Novi problemi bivšeg svjetskog prvaka: Sergey Kovalev pao na doping testu!

Sergey Kovalev
 David Leah/MEXSPORT via AFP
Ruski poluteškaš bio je pozitivan na sintetički testosteron

Svojevremeno jedan od najopakijih nokautera svijeta našao se u novoj nezavidnoj poziciji. Naime, u njegovom uzorku koji je 30. prosinca dao VADA agenciji (dobrovoljna anti-dopinška agencija) pronađene su zabranjene supstance. Ukratko, doping test dao je pozitivan nalaz na sintetički testosteron.

To znači kako će njegov meč protiv Bektemira Melikuzieva, dogovoren za 30. siječnja, kao glavna borba DAZN-ove priredbe u Kaliforniji, vjerojatno biti otkazan. Kovalev je tim putem trebao nastupiti po prvi put od studenog 2019. godine, kad je u porazu od Canela Alvareza ostao bez WBO titule svjetskog prvaka poluteške kategorije. Kovalev još ima nadu u zahtjevu za "B" uzorkom, na koji ima pravo. Ako isti da negativan nalaz, problema oko održavanje meča ne bi trebalo biti.

37-godišnji Kovalev (34-4-1, 29 KO) od posljednjeg meča je često bio na naslovnicama boksačkih medija, ali ne zbog svoje boksačke karijere, nego zbog incidenata izvan nje. Tek nakon što je odlukom suda morao platiti odštetu zbog seksualnog napastovanja suputnice u zrakoplovu, prošle zime je proveo noć u pritvoru radi vožnje pod utjecajem opijata. Imao je "Krusher" i par incidenata ranije, većinom prošavši bez većih zakonskih posljedica. Sve do listopada prošle godine, kad je zbog nasilnog napada osuđen na tri godine uvjetne kazne.

Ako mu i "B" uzorak da jednak rezultat ovom prvom, to bi mogao biti konačni pad nekad jednog od najboljih boksača svijeta. Dugo godina bio je neporažen, a na vrhuncu slave bio je od 2013. do 2016. godine, kad je slavio u devet mečeva za titulu u nizu, od toga čak osam puta poprilično brutalnim nokautima. Onda su uslijedila dva poraza od Andrea Warda, nakon čega je još dva puta dolazio do svjetske titule, no isto tako ju je i oba puta izgubio. Prvo od Eleidera Alvareza, a onda i od Canela, u spomenutom meču gdje je teško nokautiran.

Linker
14. svibanj 2024 17:03