K1 i Boks

Laka kategorija ima apsolutnog kralja! Devin Haney nadboksao je Kambososa i ujedinio titule

Devin Haney

 William WEST/AFP/Profimedia
Sjajni američki boksač pokazao je veliku zrelost u najvećem meču svoje dosadašnje karijere

Laka kategorija (-135 lbs) u boksu od danas ima samo jednog, neprikosnovenog vladara, a njegovo ime je Devin Haney! 23-godišnji američki boksač došao je do 28. profesionalne pobjede i ujedinio je sve titule (WBA, IBF, IBF, WBC) u lakoj kategoriji.

Jednoglasnom odlukom sudaca, Haney je porazio Georgea Kambososa (20-1-0) na Kambososovom domaćem terenu u Melbourneu. 28-godišnji Australac ušao je u ovaj meč neporažen, kao i Haney, ali ostao je bez pojaseva koje je krajem prošle godine iznenađujuće preoteo Teofimu Lopezu.

Nevjerojatno zrelo, odmjereno i taktički perfektno izgledao je 23-godišnji Haney u ovako velikom meču. Nadboksao je mladi Amerikanac Kambososa kroz veliku većinu rundi. Dvojica sudaca bodovala su meč 116-112 u korist Haneyja, no Pawel Kardyni bio je puno precizniji i realniji bodujući borbu 118-110 u korist Haneyja.

''Ovo je ispunjenje snova. Prolazio sam kroz sve ovo bez svog oca. Veliki je ovo trenutak za obojicu, jer obojica smo ovo sanjali. Kad smo započeli, htjeli smo biti najbolji. Boljelo bi da sam to ostvario bez njega. Tako sam zahvalan. Alhamdulilah, Oče, zahvalan sam ti.'', rekao je Haney. čiji je nadimak inače ''The Dream (San)''.

Inače, njegov otac i trener Bill Haney više od dva tjedna pokušavao je ishoditi dopuštenje za ulazak u Australiju, ali dobio ga je tek u posljednji tren kako bi se stigao pridružiti svome sinu.

Što se samog meča tiče, Haney ga je dobro otvorio prednjim direktom i djelovao je oštrije i konkretnije. Kambosos ipak nije propuštao kazniti ga onda kad promašuje, a tijekom druge runde, domaći boksač uspio je ozbiljnije pogoditi Haneyja i podići publiku na noge.

Američki borac dobro se branio do kraja te runde, a u trećoj se ponovno vratio u najvišoj brzini. Nevjerojatno brzi i precizni prednji direkt Haneyja radio je podosta problema Kambososa, dok bi Haney kako je borba odmicala, sve češće nadovezivao udarac desnicom.

Držao se američki borac osnova, nije previše komplicirao, no u pojedinim situacijama kad bi ga Kambosos žešće napao, Haney bi pokazao kako posjeduje itekako ozbiljne obrambene vještine također.

''Držao sam se plana, a to je bilo da udaram i ne budem udaren. Odradio sam dobru, pametnu borbu.'', rekao je Haney nakon meča.

Što se Kambososa tiče, on je dan prije imao ponešto problema na vaganju. Trebala su mu dodatna dva sata kako bi skinuo višak kilaže, ali Australac je govorio kako se radi o obmani protivnika te da to neće utjecati na meč. Niti nakon poraza, Kambosos nije tražio izliku u tome.

''To definitivno nije bio faktor. Haney je jednostavno bolje boksao. Kretao se i boksao. Nije puno miksao, ali to je njegov stil.'', rekao je Kambosos.

Bit će zanimljivo vidjeti što je sljedeće za obojicu boksača. Haney će u svoj idući meč ući sa svim pojasevima kao ulogom, a protivnik bi mu mogao biti sjajni Vasyl Lomachenko. Pri vrhu je i Gervonta Davis, kao i boksači poput Isaaca Cruza, Ryana Garcije itd.

Linker
02. svibanj 2024 00:11