K1 i Boks

‘Fury i Joshua u mojoj eri ne bi ušli u top 30. Oni posjeduju vještine, ali nedostaje im izdržljivost‘

Anthony Joshua | Tyson Fury

 Nick Potts/Pa Images/Profimedia | Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Nekadašnji svjetski prvak u teškoj kategoriji iznio je zanimljivo mišljenje

Usporedbe nekadašnjih i današnjih vremena česta su pojava ne samo među boksačkim fanovima, nego kod fanova gotovo svih sportova na kugli zemaljskoj. Nostalgičari se uvijek sa sjetom prisjećaju ‘‘nekih prošlih vremena‘‘ i sportaša kojima su se divili tijekom svoje mladosti, dok oni mlađi traže argumente kojima ih žele uvjeriti da sport konstantno napreduje i da sadašnjost uvijek donosi razinu višu od one nekadašnje.

No, boks je sport u kojem je možda i ponajveća zastupljenost onih koji vjeruju kako su nekadašnji boksači bili znatno bolji od današnjih, posebno kad je u pitanju teška kategorija. Mnoštvo je vrhunskih teškaša koje smo gledali kroz povijest, a mnogi će se složiti kako Tyson Fury, Anthony Joshua, Deontay Wilder i ostali nisu na razini velikana poput npr. Lennoxa Lewisa, Mikea Tysona, Muhammada Alija, Joea Fraziera, Georgea Foremana, Larryja Holmesa, Evandera Holyfielda itd.

Oleksandr Usyk donekle je jedini danas aktivni teškaš kojeg priznaju i nostalgičari, ali samo jedan poraz mogao bi promijeniti i tu percepciju. Tyson Fury nakon prvog poraza u karijeri također je pretrpio udarac na svoju reputaciju i više nema mjesto među najvećima.

U razgovoru za Gambling Zone, Buster Douglas, umirovljeni teškaš koji se proslavio nokautiravši Mikea Tysona 1990. godine, osvrnuo se na kvalitete Anthonyja Joshue i Tysona Furyja. Radi se o dvojici najboljih teškaša na svijetu, uz Oleksandra Usyka naravno, ali Douglas nimalo nije oduševljen njihovim vještinama, kao ni njegov trenutni trener.

‘‘Pričao sam sa svojim trenerom o današnjim teškašima i on ima jako nisko mišljenje o njima. Rekao mi je kako Fury i Joshua ne bi bili top 30 teškaši u mojoj eri. Moram se složti. Oni posjeduju vještine, ali kad je u pitanju izdržljivost, nisam siguran. Ne djeluju mi kao borci koju mogu podnijeti agresivnost i snažne udarce.‘‘, rekao je Douglas, a zatim se osvrnuo na potencijalni meč između Joshue i Furyja.

‘‘Mislim da bi AJ u ovom trenutku porazio Furyja. Ne kažem da je Fury u padu, ali on više nema snage nositi se s takvom silom. Kada ga protivnici počnu redovno pogađati, on naglo slabi kako borba odmiče i njegova snaga opada. Velike su šanse da bi AJ nokautirao Furyja i ja mislim da bi se to dogodilo. On bi definitivno nokautirao Furyja. Mislim da je i meč između Joshue i Usyka ponovno jako dobar meč. AJ bi porazio Furyja, a meč između AJ-a i Usyka zapravo je 50-50. AJ djeluje kao osoba na misiji i konačno je posložio neke stvari.‘‘, dodao je Douglas.

Podsjećamo, Usyk i Joshua dvaput su dijelili ring, a u oba navrata slavio je Usyk. Međutim, Joshua se vratio nakon tih poraza, upisao je četiri uzastopne pobjede i djeluje nikad bolje. Nije isključeno da budućnost donese trilogiju.

Linker
21. lipanj 2024 18:54