izolacija doma

Što se gubi kućom bez fasada

Svakom pojedincu njegov dom predstavlja osnovni životni prostor u kojem provodi većinu svog slobodnog vremena. Zbog toga je vrlo važno da životni prostor bude ugodan, siguran te da pruža sigurnu klimu. Osnovna zaštita svake građevine počinje s krovom i fasadom koji štite nosivu konstrukciju od vanjskih uvjeta i temperaturnih naprezanja, bez obzira na to je li riječ o obiteljskoj kući, stanu u višestambenoj zgradi ili uredu.

Fasada pruža zaštitu od vanjskih utjecaja, kao što su voda, vlaga te nastajanje plijesni, algi, gljivica. Dakle, fasada štiti konstrukciju objekta od različitih atmosferskih utjecaja, mehaničkih oštećenja, ali i ostalih negativnih utjecaja poput naprezanja zbog temperaturnih promjena, ekstremno visokih ili niskih temperatura, prodora vode ili vlage te razaranja zbog smrzavanja, čime se bitno produljuje vijek građevine.

Postajemo svjesni da je termofasada važan dio svakog objekta kojim možemo reducirati potrošnju toplinske energije. U građevinama bez fasadne izolacije najveći dio energije gubi se upravo kroz zidove, što dovodi do velike potrošnje energije za grijanje zimi i hlađenje ljeti. Ugradnjom termofasade moguće je gotovo u potpunosti izbjeći ugradnju klima uređaja, ili će njihov kapacitet i potrošnja energije biti znatno manji nego za neizoliranu kuću.

Ugradnja prirodnih izolacijskih materijala daje bitan doprinos zaštiti okoliša - smanjuje se zagađenje zraka i emisija CO te se čuvaju oskudni izvori energije i utječe na smanjenje globalnih klimatskih promjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 02:12