ZAŠTITA ZDRAVLJA

U hladnije dane nije samo vlaga problem u domu, nego i suh zrak. Riješite to ovako

 Umberto/UNSPLASH

Zima i hladno vrijeme zahtijevaju tople domove. Koliko god volimo da nam bude toplo u stanu, to sa sobom donosi neželjene efekte, a jedna od njih je smanjena vlažnost zraka. Suh zrak smeta organima za disanje jer su nos, koža i sluznica suhi.

To je osobito veliki problem noću pa je dobar savjet, između ostalog, ne spavati u jako zagrijanijim prostorijama. Pored toga, suh zrak šteti imunitetu jer se smanjuje otpornost na štetne mikroorganizme.

Najvažnije je da se prostorije redovno provjetravaju jer se na taj način najlakše omoućuje dodatna vlažnost i uništavaju virusi kojima pogoduju takve sredine. Stručnjaci savjetuju da je dovoljno tri od četiri puta dnevno na nekoliko minuta širom otvoriti prozor i provjetriti prostoriju. Obavezno to treba učiniti ujutro, čim se ustane, i uveče, prije spavanja.

Posude s vodom su također djelotvorne. Za radijatore postoje posebne plastične posude u koje se stavlja voda i iz koji isparava vlaga tokom grijanja. Na termo peći možete staviti posude s vodom, u koje može da se stavi nekoliko kapi eteričnog mirisa zbog čega će kuća lijepo mirisati. Ovu vodu treba mijenjati svakog dana.

Postoji još jedan dobar trik koji će ovlažiti zrak u stanu gdje ćete upotrijebiti i kore citrusnog voća. U posudu stavite vodu i u nju dodajte korice limuna, limete, naranče ili grejpfruta. Ostavite da ta mješavina prokuha, a para koja isparava će osvježiti prostorije i poboljšati raspoloženje.

Sobne biljke su od velike koristi jer čiste zrak i vlaže zrak. Ne treba ih samo držati u spavaćim sobama, nego i ostale prostore oplemenite fikusima, filadendronima, dracenama…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 02:35