OMILJENO ŠTIVO

Novi broj D&D-a i dalje u prodaji: u zagrebačkoj Savskoj otkrili smo jedan odličan prostor iza kojeg se krije vrlo zanimljiva priča

 Neja Markičević/Cropix; D&D; Berislava Picek/Cropix
Na više od 200 stranica pronađite inspiracije, trendove, šoping preporuke... Tema broja posvećena je gradnji montažnih kuća

U prodaji je novi broj magazina D&D - Dom i dizajn, najčitanijeg časopisa o arhitekturi i dizajnu u Hrvatskoj. Podsjetimo, od ove godine magazin izlazi kao luksuzni tromjesečnik na više od 200 stranica i samostalno je u prodaji, a u njemu ćete naći brojne zanimljive i inspirativne teme.

Za glavnu temu broja odabrali smo montažne kuće - top-temu koja vas, prema našim istraživanjima, vašim svakodnevnim upitima i komentarima na društvenim mrežama, osobito zanima. Donosimo opsežan vodič - što su montažne kuće, koji tipovi montažnih kuća postoje, koji je proces postavljanja takve kuće, koje su cijene i prednosti, koliki je rok montaže... Mnogi će se iznenaditi jer o tom načinu gradnje postoje brojne predrasude, ali stručnjaci tvrde da su te kuće kvalitetnije i jeftinije od tradicionalnih, a grade se čak pedeset posto brže i imaju manji ugljični otisak.

image
D&D

Tu je i prava poslastica - fotografije kuće Slavka Sobina, koju su uredili Nikola Arambašić i njegovi OCD arhitekti. Doznajte zašto je poznati domaći glumac gužvu i buku metropole zamijenio za miran život na selu u Varaždinskoj županiji te kako je iz temelja preuredio staru kuću.

Ljubitelje moderne arhitekture oduševit će kuća u Zagvozdu, malom mjestu u podnožju Biokova. Iako bi mnogi tu očekivali tradicionalnu gradnju, u kršu Dalmatinske zagore nikla je prava moderna ljepotica, a projekt potpisuje arhitekt Ivan Plemenčić.

image
Foto: Bojan Haron Markičević/

Da Hrvati imaju odlične arhitekte, dokaz su oni koji su uspjeli u inozemstvu. Svjetska imena poput Smiljana Radica, Marka Brajovića, Rose Rogine, Vedrana Mimice, Lade Hršak, Marija Furčića i Lize Tedeschi otkrivaju tajne svog uspjeha, a na stranicama našeg magazina pogledajte njihove najljepše projekte. U razgovoru su nam otkrili što ih veže uz domovinu, koje su razlike između Hrvatske i zemlje u kojoj žive i rade te na kakvim su projektima trenutno angažirani.

Ako uređujete stan, dobro će vam doći saznanje o tome tko dizajnira najljepše zidne tapete u Hrvatskoj. Predstavljamo radove Josipe Maras, Mirne Sišul, Martine Banožić, Monice Trzun Bosiljkov, Ivana Ivankovića te ženskog kolektiva HIA Workshop. Njihove tapete su različite - neke imaju apstraktne, druge konkretne motive, jedne su ozbiljne, drugi dječje za­igrane, no nešto je zajedničko svima - prekrasne su i mogu se prilagoditi svačijem zidu.

Jedno od najkreativnijih iznenađenja u ovom broju magazina su zagrebački vatrogasci iz postaje Centar. Ekskluzivno su pustili našu novinarku u klub koji su sami uredili.

image
Neja Markičević/Cropix

Zanimljiva je i priča o frizerskom salonu u kontejneru. Nalazi se u ljupkom selu Dužici nedaleko od Siska, na glavnoj cesti za Sisak i Petrinju. Vlasnica je došla na ideju jer su zbog potresa kontejneri postali njihova svakodnevica, a ona je ovaj uredila u popularnom boho stilu.

Za ljubitelje biljaka predstavljamo zanimljivi vrt biologa Davora Cetine pokraj Vodnjana u kojem uzgaja brojne trajnice i rijetke biljke te najveću kolekciju vrsta i sorti perunika u Hrvatskoj - njih čak sedamsto! Također, ljubitelji vrtlarenja mogu doznati sve o tikvicama, sjemenu rajčice i četinjačama.

Te i još mnoge druge zanimljive teme o uzbudljivom svijetu arhitekture, dizajna, stanovanja i vrta doznajte u aktualnom broju magazina D&D - Dom i dizajn. Potražite ga na kioscima i u trgovinama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 07:52