U POTRAZI ZA HRANOM

Štakori mogu čak proglodati i betonske temelje vaše kuće! Ovo su znakovi da u domu imate najezdu!

 /SHUTTERSTOCK

Da, štakor može biti divan i odan ljubimac koji ne radi štetu po domu. Ali, nitko - i vjerujemo kad to kažemo - baš nitko, ne želi "divljeg" štakora u svojoj blizini, onog koji se provlači kroz rupe i predstavlja samo jedno - najezdu i potencijalnu zarazu! No, kako prepoznati prisustvo ovog glodavca u domu?

Za početak valja reći kako štakori u nastanjene ili upotrebljavane prostore ulaze u jesen i kroz zimu u potrazi za hranom, zbog topline i porasta podzemnih voda, a u proljeće zbog topljenja snijega i obnove potomstva. U kuće i stanove ulaze kroz kanalizaciju i WC školjku, no mogu se provući bilo kuda, dokle god im kroz rupu prolazi glava. A pritom će svaku rupu - proglodati! Portal deratizacija.hr piše kako ponekad mogu čak proglodati i betonske temelje, grizući ih na smjenu s obzirom na najtvrđi dio svog tijela - zube koji im stalno rastu.

Neki od naočitijih znakova da u domu imate štakora su nered u blizini hrane, izmet, tragovi stopala u prašini, zaglađene rupe...

Izmet štakora oblika je koštice masline sa zašiljenim rubovima. Svježi izmet je taman i vlažan, a kad se posuši postaje sivi i lako se drobi na dodir. Pronaći ćete ga najčešće u blizini paketa s hranom, u ladicama i ormarima, ispod umivaonika, na skrivenim mjestima, duž mjesta koje štakori koriste za spavanje i odmaranje. Najviše će ga biti tamo gdje se glodavci gnijezde ili hrane, pa svakako pregledajte područja oko novopronađenog izmeta. Osim izmeta, često se može osjetiti i smrad. Mačke i psi mogu postati aktivni i uzbuđeni u područjima gdje su glodavci. Ako vidite da vaš kućni ljubimac udara nogom područje koje ga prije nije zanimalo, pregledajte ga.

Ako u vašem domu postoje aktivni glodavci, vjerojatno ćete pronaći i prepoznatljive otiske stopala. Ako mislite da glodavci posjećuju neko područje, pokušajte tamo staviti vrlo tanki sloj brašna ili dječjeg pudera. Ako su glodavci aktivni, vjerojatno ćete vidjeti njihove tragove u prašini.

Osim toga, štakori u stambenim prostorima mogu gristi ambalažu hrane i električne kabele, uzrokujući kratke spojeve pa čak i požare, mogu bušiti cijevi, uništavati namještaj i izolaciju sagrađenog objekta pa čak i ugroziti statiku objekta.

Određeni znakovi također mogu ukazivati ​​na veličinu populacije štakora na određenom mjestu. Ako se glodavci vide noću, ali nikad danju, vjerojatno populacija nije previše narasla i može se kontrolirati pomoću zamki i mamaca. No, ako tijekom dana ugledate glodavce, njihove svježe izmete ili nove tragove, smatra se da ih ima toliko puno da ne nalaze dovoljno hrane po noći pa moraju izlaziti i preko dana. U tom slučaju njihov broj može biti golem, prema nekim procjenama i do 100 po kvadratu! Ako se ikada nađete u takvoj situaciji, potrebne su vam profesionalne usluge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 13:51