DJELUJTE NA VRIJEME

Kućanstvima se preporučuje da provjere ove stavke u domu prije novog pada temperatura – i izbjegnu plaćanje visokih računa

 AETB/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Opet nam najavljuju jako niske temperature zraka sljedećih dana pa bi bilo najbolje da na vrijeme obavite tri brze provjere cijevi. Osim što je hladno vrijeme opća smetnja, može dovesti i do smrzavanja i pucanja cijevi, što dovodi do curenja vode i skupog računa.

Srećom, postoje tri provjere koje sada možete izvršiti, što bi vam moglo pomoći da izbjegnete sve nepotrebne troškove, prenosi The Sun.

Izolirajte svoje cijevi

Jedan brz i jednostavan način da spriječite smrzavanje cijevi je da ih omotate slojem izolacije. Iznos koji morate za to odvojiti nije strašan, a izolacija se lako pričvrsti na cijevi pomoću ljepljive ili izolacijske trake.

Ako nemate dovoljno da pokrijete sve cijevi u svom domu, trebali biste dati prednost onima u hladnijim područjima kao što su podrum i potkrovlje.

Provjerite svoju toplu vodu

Sustav tople vode koji radi glatko pomoći će vam da vaše cijevi budu tople i da će biti manje izložene riziku od smrzavanja. Ali prvo biste trebali izvršiti neke brze provjere kako biste bili sigurni da je sve u dobrom stanju prije hladnoće.

Najprije provjerite radi li vaš kotao ispravno tako da provjerite je li tlak ispravan i radi li termostat. Zatim odzračite svoje radijatore kako biste bili sigurni da topla voda nesmetano teče kroz njih. To možete učiniti s ključem za radijatore koji otvara ventile i omogućuje da sav zarobljeni zrak izađe. Nakon što ste sve ovo učinili, osigurajte da topli zrak može cirkulirati kroz kuću tako što ćete držati vrata otvorena.

Pronađite svoj zaporni ventil

Ako završite s puknućem cijevi, poželjet ćete odmah zatvoriti dovod hladne vode. Ali prvo ćete morati pronaći zaporni ventil koji vam to omogućuje. Uređaj ćete obično pronaći u svojoj kuhinji, u blizini bojlera ili ispod stepenica i obično sa "W" ili "voda" na njemu. Pobrinite se da vi i svi ostali u kućanstvu znate gdje je vaš zaporni ventil u slučaju nužde.

Kako otopiti smrznute cijevi

Provjerite jeste li zaustavili istjecanje vode tako što ćete zatvoriti zaporni ventil. Zatim možete otopiti svoje cijevi pomoću sušila za kosu na niskoj postavci ili prijenosnog grijača.

​Držanje vrućeg ručnika na smrznutom području također pomaže, ili možete kupiti neku specijaliziranu električnu grijaću traku za rješavanje blokade.

Ipak, uvijek imajte na umu da nikada ne koristite otvoreni plamen na cjevovodima jer to može prouzročiti trajno oštećenje ili izazvati požar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 10:34