važno je znati!

Perilica je završila s pranjem, no rublje ima neugodan miris? Problem je u ovom, a niste toga ni svjesni

 /SHUTTERSTOCK

Sigurni smo da vam se dogodilo da nakon što je perilica za rublje završila s pranjem, umjesto čistog i mirišljavog rublja dočeka neugodan miris. Ne znate otkud dolazi, što ga izaziva i jako vas živcira. Stručnjaci kažu kako je vjerojatno problem u neispravnom korištenju omekšivača prilikom pranja rublja. Zbog toga vam donosimo nekoliko preporuka kako koristiti omekšivač i izbjeći ovaj problem.

image
/SHUTTERSTOCK

Višak deterdženta može začepiti dozator deterdženta i uzrokovati neugodne mirise, a previše omekšivača otežava pranje odjeće. Pažljivo pročitajte doze navedene na pakiranju i ne zaboravite koristiti mjernu čašicu. Ako su vaši predmeti jako zaprljani, upotrijebite ispravnu metodu pranja ili pokrenite dva ciklusa. Osim što čini tkaninu baršunastom, omekšivač olakšava i glačanje. No, i apsorpcija tkanine s vremenom opada, pa je bolje ne koristiti je za pranje ručnika, sportske odjeće ili drugih predmeta od mikrofibre, elastina ili spandexa, piše Glossy.

Što se tiče pranja trapera, proizvođači imaju radikalan stav po ovom pitanju: ne savjetuju pranje u perilici kako bi se boja dulje očuvala. Ako niste spremni slijediti ovu preporuku, optimalni razmak između dva pranja je razdoblje od 2 do 6 mjeseci, ovisno o tome koliko često nosite traperice.

image
/SHUTTERSTOCK

Nadalje, prljavština, ostaci deterdženta i sve ono što se nakupi u perilici s vremenom će se prije ili kasnije naći na vašoj odjeći, što će dovesti do neugodnih mirisa i bijelih mrlja. Da biste to spriječili, slijedite nekoliko jednostavnih pravila održavanja:

- Ispraznite perilicu što je prije moguće nakon svakog pranja.

- Nakon svakog pranja uklonite ostatak deterdženta s gume na vratima.

- Redovito sušite odjeljak za deterdžent.

- Jednom mjesečno pustite perilicu "na prazno" s deterdžentom i octom za dezinfekciju, prenosi Novi.ba.

Isto tako, nepravilno sušenje utječe na vašu odjeću jednako loše kao i nepravilno pranje. Dva savjeta koja će vam pomoći da izbjegnete pogreške:

1. Nemojte previše koristiti automatsko sušenje, jer se vaše stvari brže troše i gube boju. Nemojte ga koristiti za suhu i osjetljivu tkaninu.

2. Ne vješajte pletene i vunene predmete na liniju za sušenje jer će izgubiti oblik. Osušite ih na ručniku na vodoravnoj površini. Prije vješanja rublja, protresite ga kako biste spriječili gužvanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 09:04