RIM TIM TAGI DIM

Danas su na meniju, što drugo nego lazanje, ovdje je sve što vam treba da ispadnu najslasnije do sada

Dok nestrpljivo čekamo početak emitiranja finalne večeri Eurosonga, u pećnici se već peku lazanje i sve je spremno za navijanje

Bez obzira na plasman Baby Lasagne na ovogodišnjem izboru za najbolju pjesmu Europe, 11. svibnja 2024. godine, većina nas još dugo će pamtiti. Ako ni po čemu drugom, onda po najboljim lazanjama koje najprije pripremamo, a onda i, iznimno samo danas, u njima uživamo uz male ekrane.

Kako bi i vama ispale najslasnije do sada, u nastavku donosimo vodič za pripremu tjestenine, mesnog i bešamel umaka, ali i nekoliko drugih, više nego korisnih savjeta. Dok se lazanje peku, završite s pripremom pića i grickalica, možda i dobrog deserta, ukrasite dnevni boravak tabletićima i u 21 sat vidimo se ispred malih ekrana. Meow!

image
Tenor/

KAKO NAPRAVITI DOMAĆE TIJESTO

Kada smo nedavno s ekipom iz Papavera snimali serijal na temu tjestenine, s nama su podijelili recept za domaću tjesteninu. Ostavljamo ga u nastavku i dodajemo, u slučaju da ne možete nabaviti semolu, koristiti možete i glatko bijelo brašno, koje je puno dostupnije. U slučaju da, pak, baš tražite semolu, ali ne znate gdje je kupiti, dobro je dodati kako zagrebačka craft pekarnica Bread Club odnedavno u ponudi ima i Mollino Casillo brašna, među kojima i semolu. Nalaze se na nekoliko adresa u gradu, a ovdje vas čeka cijeli popis.

Naravno, ako pripremate lazanje, tjesteninu ostavite u većim listovima, veličine posude za pečenje.

OSNOVNI RECEPT ZA TJESTENINU

Trebat će vam:

400 g glatkog brašna
100 g semole (durum)
300 g žumanjaka (oko 16 komada)
1 jaje

Priprema:

Pomiješajte brašno (ostaviti 50 g sa strane) i semolu, napravite rupu u sredini i u nju stavite žumanjke i jaje. Mijesite dok se svi sastojci ne sjedine. Pretkraj, ako je tijesto jako vlažno, umijesite ostatak brašna, ali ga dodajte malo po malo dok ne osjetite da je dovoljno, odnosno da tijesto nije ljepljivo. Mijesite snažno sedam do 10 minuta. Napravite dvije loptice. Ostavite u hladnjaku da odmori jedan sat. Tijesto izvadite iz hladnjaka i stavite na kuhinjsku dasku. Razvaljajte ga valjkom u usku duguljastu traku debljine oko centimetar, a zatim ga razvucite mašinicom za tjesteninu. Preklopite ga nekoliko puta i provucite kroz najveću širinu na mašinici, ponovite nekoliko puta. Sad počnite smanjivati širinu dok ne dođete do lista debljine između šest do osam milimetara. Prerežite listove tako da budu dužine od oko 30 cm. Režite u željeni oblik.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

GDJE KUPITI SVJEŽE TIJESTO ZA LAZANJE

Iako je suha tjestenina dostupna u trgovinama sasvim u redu za pripremu lazanja kod kuće, volite li i želite li ipak koristiti svježe tijesto, zaputite se na tržnicu i potražite kiosk s domaćom tjesteninom. Tamo ćete zasigurno pronaći i pakiranja svježe tjestenine od pola ili cijelog kilograma. Dobar primjer su brendovi Tjestenina Nada i Aurelija, oba dostupna na zagrebačkoj tržnici Dolac, ali i nekoliko drugih.

image
Berislava Picek/Cropix

ŠTO JE S MESNIM UMAKOM?

Mesni umak vrlo jednostavno možete napraviti kod kuće od tek nekoliko sastojaka. Trebat će vam luk, mrkva, celer, kvalitetno mljeveno meso i umak od rajčice te još nekoliko dodataka. Pri kupnji mljevenog mesa svakako svratite do svog provjerenog ili mesara na kvartovskoj tržnici te zatražite komad mesa koji želite da vam samelje kako biste bili sigurni da je ono što koristite zbilja svježe i kvalitetno. Koristiti možete samo junetinu, ali je kombinirati možete i sa svinjetinom.

OSNOVNI RECEPT ZA MESNI UMAK

Trebat će vam:

1 žlica maslinova ulja
1 velika ili 2 srednje mrkve
1 veći komad celera
1 veliki luk
500 g junetine (dodati možete i svinjetinu po želji)
250 ml pasate
3 žlice koncentrata rajčice
120 ml crnog vina
oko 1 litra goveđeg temeljca
2 lovorova lista
sol i papar

Priprema:

Umak napravite tako da najprije na maslinovu ulju zapečete meso dok ne poprimi boju. Maknite ga pa na tavu dodajte sitno sjeckani luk. Pirjajte 10-ak minuta na laganoj vatri dok ne omekša i poprimi boju pa dodajte sitno sjeckanu mrkvu i celer. Pirjajte još pet minuta. Dodajte koncentrat rajčice i začine. Dodajte vino, pirjajte dok alkohol ne ispari, a zatim dodajte pasatu i temeljac. Kuhajte dok tekućina ne ispari i po potrebi dodatno začinite.

image
Phbcz/Getty Images

ŠTO JE S ‘BIJELIM UMAKOM‘?

Bešamel umak jedan je od temeljnih francuskih umaka, a mnogima je najpoznatiji upravo kao jedan od sastojaka lazanja. Radi se od brašna, mlijeka, maslaca, soli, a dodaje se i muškatni oraščić. Kada se bešamel umak priprema za lazanje, najčešće se radi rjeđa varijanta pa u nastavku ostavljamo i takav recept.

RECEPT ZA BEŠAMEL UMAK

Za rjeđu varijantu bešamel umaka:

500 ml toplog mlijeka

25 g maslaca

25 g glatkog brašna

prstohvat soli i papra

malo muškatnog oraščića

Priprema:

U posudu stavite maslac da se rastopi na vrlo laganu vatru. Kad se rastopio i počeo lagano bubriti dodajte brašno. Smjesu brašna i maslaca kuhajte na laganoj vatri uz kontinuirano mješanje 3-4 minute. Dodajte mlijeko također konstantno mješajući smjesu. Kuhajte dok ne dobijete umak željene gustoće, ali nemojte prestati miješati kako bi bio svilenkast i bez grudica. Na samom kraju začinite sa soli i paprom te dodajte malo muškatnog oraščića

image
Nebasin/Getty Images

ŠTO JOŠ MOGU DODATI LAZANJAMA?

Među slojeve lazanja uvijek možete dodati i mozzarellu, parmezan i druge sireve po želji, a umjesto bešamel umaka, za laganiju varijantu, mnogi koriste i ricottu, koju također možete začini po želji.

U Bologni smo prije nekoliko godina jeli lazanje sa špinatom, koji tamošnji kuhari često dodaju u tijesto. Želite li se okušati u tome, koristite svježi blanširani ili smrznuti špinat. Sve zajedno dobro ocijedite pa dodajte jajima i brašnu kod izrade tijesta.

image
Haoliang/Getty Images

Budući da su lazanje same za sebe dovoljno zasitne, drugi dodaci zbilja nisu potrebni, no želite li ih učiniti aromatičnijima, u umak uvijek možete dodati i začine kao što je, primjerice, timijan, komadiće slanine... Neke od dodataka Talijani možda ne bi odobrili, ali lazanje ionako radite za sebe pa ih i začinite po samo svom guštu.

RED PO RED

Prije nego se bacite na pečenje, na redu je slaganje lazanja. Jedan od najvažnijih trikova koje trebate zapamtiti je da na dno posude najprije stavite malo umaka, a tek zatim prvi list tjestenine. Na taj način spriječit ćete da se tjestenina zalijepi za dno. Također, prije slaganja, cijelu posudu za pečenje možete premazati maslinovim uljem ili maslacem.

image
Zkruger/Getty Images/istockphoto

Kod slaganja slojeva najprije stavite tjesteninu, mesni umak, bešamel umak, a zatim pospite sirom. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke, a na kraju složenac obilno pospite sirom kako bi se, kada se ispeče, na vrhu stvorila hrskava, slasna korica.

NAJSLAĐE ZA KRAJ - POSLUŽIVANJE

Iako kažu da su lazanje najbolje idućeg dana (s čime se i mi slažemo), jasno nam je da je za čekanje prekasno, a i da je svježe pečenoj, još vrućoj tjestenini s finim umacima jednostavno preteško odoljeti. Stoga, preporučujemo vam, ispecite ih barem jedan sat prije nego što u njima planirate uživati, kako bi stigle odmoriti i kako biste ih lakše vadili iz posude za pečenje.

image
Tenor/

To znači da je s pripremom najbolje krenuti oko 17 sati poslijepodne kako bi lazanje bile gotove oko 20 sati, a vi u njima uživali od 21, za kada je zakazan početak Eurosonga. I to je to, spremni smo za navijanje za Baby Lasagnu. Rim tim tagi dim!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 09:43