München

Sajam BAU 2023: Serijska gradnja kao jedno od rješenja za nedostatak kvalitetnih radnika?

Sajam za arhitekturu, građevinske materijale i sustave održava se od 17. do 22. travnja

 SIMON KOY/ MESSE MüNCHEN/
Ključne teme su izazov klimatskih promjena, digitalna transformacija, domovi budućnosti te resursi i recikliranje

Jedno od potencijalnih rješenja za nedostatak stambenog prostora, dugotrajne procese planiranja i izgradnje te nedostatak materijala i kvalificiranih radnika, krije se u modularnoj i serijskoj gradnji korištenjem industrijske prefabrikacije.

Ti se digitalni podaci zatim koriste za proizvodnju standardiziranih građevinskih kompleta pomoću računala, a koji se potpuno automatski sastavljaju u tvornici, slično automobilima na pokretnoj traci. Koliko je taj proces napredovao i koja su rješenja dostupna kod proizvođača modularnih konstrukcija, moći će se doznati na sajmu BAU 2023 - vodećem svjetskom stručnom sajmu za arhitekturu, građevinske materijale i sustave, koji se od 17. do 22. travnja održava u Münchenu.

image
/SHUTTERSTOCK

Niži troškovi

Tonči Belan, direktor tvrtke Belimpex, koja je zastupnik poznatog münchenskog sajma, ističe kako serijska proizvodnja smanjuje troškove izgradnje i omogućuje velike količine, koje su brzo dostupne, čak i za višekatnice. U Njemačkoj je tek četiri posto smještaja rezultat serijske gradnje, no tamošnjoj vladi serijska bi gradnja mogla pomoći da postigne cilj izgradnje 400.000 stanova svake godine, od čega 100.000 socijalnih stanova.

Iz Hrvatske će biti 19 izlagača, i to na najvećoj površini u povijesti izlaganja na sajmu, na više od 700 kvadrata

- Kada većina ljudi zamisli serijsku gradnju montažnih zgrada, prva stvar koja pada na pamet su monotone sovjetske stambene zgrade 60-ih i 70-ih godina. Serijska gradnja više ne koristi panele, već pojedinačne građevinske komponente, koje se mogu ponovno sastaviti i rastaviti na računalu, pomoću BIM-a u bilo kojem broju varijanti, uključujući sve potrebne informacije o količini, fizičkim karakteristikama, spojevima. Kao rezultat toga, različite verzije zgrade s različitim tlocrtima mogu se izraditi u samo nekoliko minuta - kaže Belan.

Pioniri iz 1920-ih

Dodaje kako su zgrade osnivača Bauhausa Waltera Gropiusa u Dessauu, kocke i kvadri, već slijedile modularni princip, a tako je bilo i sa zgradama Le Corbusiera u Parizu i Ernsta Meya u Frankfurtu. Ti pioniri u modularnoj serijskoj gradnji htjeli su, ističe, demokratizirati gradnju i stanovanje 1920-ih i učiniti ih dostupnima masama, koje su često živjele u lošim uvjetima.

- Taj novi oblik arhitekture bio je raskid s poviješću njemačkog razdoblja Wilhelmina. To je značilo funkcionalne kuće s glatkim ovojnicama zgrada i ravnim krovovima, umjesto razigranih fasada i ožbukanih stropova - kaže Belan.

Ključne teme sajma BAU 2023 su izazov klimatskih promjena, digitalna transformacija, domovi budućnosti te resursi i recikliranje.

Na sajmu će biti i 19 hrvatskih izlagača, i to na najvećoj površini u povijesti izlaganja na ovom sajmu, na više od 700 kvadrata.

Rekordi sajma BAU 2019.

2300 izlagača iz 45 zemalja (19 izlagača iz Hrvatske, što je također rekordan broj)

250.000 stručnih posjetitelja iz više od 150 zemalja

200.000 m² izložbene površine, s 19 izložbenih paviljona

34,3% udio je međunarodnih stručnih posjetitelja

35.000 posjetilo je event "Duga noć arhitekture"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 17:55