Cool mjesto

Ovaj divni prostor kojeg se ne možemo nagledati je zapravo pržionica kave

 RELJA IVANIĆ
Arhitekti koji su radili na ovom projektu su Ela Nešić i Danilo Nedeljković (StudioENND)

Danas vas vodimo u specijaliziranu pržionicu kave u Beogradu naziva "Hotel Beograd" koja nas je osvojila divnim interijerom. Autori projekta su arhitekti Ela Nešić i Danilo Nedeljković (StudioENND), a radili su adaptaciju prostora i uređenje.

image
RELJA IVANIĆ
image
RELJA IVANIĆ
image
RELJA IVANIĆ
image
RELJA IVANIĆ
image
StudioENND

-Interijer je zamišljen kao višenamjenski prostor, koji je istovremeno pržionica specijaliziranih vrsta kave, radionica u kojoj se izvode edukacije i prezentacije, prodajni prostor, ured, ali i prostor za opuštanje i druženje ljubitelja kave. Cilj je prvenstveno bio prostorom adaptacijom učiniti svjetlijim i prozračnijim, pa je u skladu s tim uklonjen dio daske gornje razine šanka kako bi se dobio veliki prostor u prednjem dijelu šanka. Kao nova komunikacija donje i gornje etaže formirano je atraktivno spiralno stubište koje djeluje kao instalacija u prostoru - objasnili su arhitekti.

image
RELJA IVANIĆ
image
RELJA IVANIĆ
image
RELJA IVANIĆ
image
RELJA IVANIĆ

Ulično pročelje pržionice oblikovano je velikim portalima koji se mogu potpuno otvoriti, čime se potpuno briše granica između eksterijera i interijera, a prostor postaje sastavni dio života i atmosfere ulice. S druge strane, zavjese, dužine cijele duple etaže, omogućuju laku promjenu atmosfere tako da se po potrebi postiže puna intima u odnosu na vanjski prostor.

image
RELJA IVANIĆ
image
RELJA IVANIĆ
image
RELJA IVANIĆ

-Za podnu oblogu u cijelom ambijentu odabran je blijedozeleni teraco s diskretnom granulacijom kamena, koji svojom nijansom, između ostalog, asocira na boju sirove kave. Središte dućana zauzimaju strukturni stupovi gole teksture prirodnog betona kao kontrast teracu, nježni zrnati tretmani zidova obloženih vapnenom žbukom i taktilne površine namještaja od recikliranog masivnog drva. tehnički ventilacijski kanali i pržionik za kavu od inoksa uz porculanske zidne svjetiljke - rekli su arhitekti Ela Nešić i Danilo Nedeljković.

Inače, pržionica "Hotel Beograd" nazvana je po staroj zgradi hotela "Beograd" iz 1937. godine, u kojoj je i smještena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 19:39