Prekršite pravila

Nekadašnji veliki ‘faux pas‘ u svijetu interijera uvlači se u naše domove, hoćete li mu dati šansu?

WELLBE sofa, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

 NATUZZI
U interijerima on itekako može funkcionirati ako slijedite nekoliko jednostavnih pravila

Loše osvjetljenje, guranje prevelikog namještaja u premale prostore, previše neusklađenih detalja neke su od najvećih grešaka u uređenju prostora, tvrde dizajneri interijera. Nerijetko je na tom popisu namještaj u jednoj boji drveta kakav je bio moderan u domovima sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Tada se namještaj kupovao u setovima jer je tako bilo moderno i cjenovno isplativije. Ipak, takvo uređenje stvaralo je jednodimenzionalni izgled prostora, a ako su uz to i podovi bili drveni, sve je djelovalo kao jedna nezanimljiva masa.

Ljepota modernog dizajna interijera je u tome što se ovakvih pravila više ne moramo držati. Miješanje stilova, uzoraka pa čak i vrsta i boja drveta zabavno je i prihvatljivo više nego ikad te nimalo ne ulazi u stilske pogreške ili, kako bi Francuzi rekli, ‘faux pas‘. Miks svijetlog i tamnog drva ili pak novih i starih komada može rezultirati prekrasnim stilskim i vizualno privlačnim prostorom u kojem se svatko osjeća ugodno i dobrodošlo.

Ipak, prvo trebate obratiti pozornost na detalje kao što su vrsta drva, završni slojevi i teksture kako biste bili sigurni da su svi elementi u vašem prostoru komplementarni i da ne djeluje kaotično.

Uskladite podtonove

Prije nego se bacite na makeover dnevne sobe, odaberite dominantni ton drveta. To može biti središnji komad namještaja, velika komoda, zidna polica, stolić za kavu ili drveni pod. Drvena vrata, stropne grede ili prozorski okviri također ulaze u ovu kategoriju. Ako imate drvene podove, oni će vjerojatno diktirati ostatak namještaja u prostoriji. Primjerice, tamno drvo poput mahagonija ili trešnje dobro funkcionira u prostoru s visokim stropovima i tamnijim namještajem. Hrast i javor dobar su izbor za sobe prosječne veličine sa svjetlijim namještajem, dok namještaj od svjetlijeg bora ili cedra dobro funkcionira u uskim prostorima jer održava prostoriju prozračnom.

Pitanje koje si nakon toga trebate postaviti jest kojoj paleti naginje željeni dominantan ton drveta. Ključ za kombiniranje drvenog namještaja upravo je usklađivanje podtonova. Ako je vaš dominantni ton drva topao, kombinirajte ga sa sličnim drvenim namještajem kako biste ga nadopunili. S druge strane, ako je većina drvenog namještaja hladna, ostatak detalja neka bude u plavosivim ili čak sivo ljubičastim tonovima.

image

Stolić Campus, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

NATUZZI

Primjerice, ako imate pod boje oraha ili jasena, dobro će mu odgovarati stolić za kavu u sivkasto-smeđim tonovima, kao što je stolić Campus iz ponude talijanskog brenda namještaja Natuzzi. Kako ima metalne noge, uklapa se uz svaku sjedeću garnituru, fotelju ili sofu.

Uz drvena vrata toplog tona, nalik onima na štali, idealno će odgovarati Natuzzi sjedeća garnitura Adam koja dolazi u nekoliko neodoljivih izvedbi. Drvena baza daje sofi prirodan, ručno izrađen izgled, a veliki jastuci za sjedalo i naslon pružaju iznimnu udobnost.

image

Sjedeća garnitura Adam, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

NATUZZI

Uvedite kontrast

Druga osnovna smjernica kombiniranja različitih vrsta i nijansi drveta u dnevnom boravku je igra kontrastom. Najvažnije pravilo je da izgleda namjerno! Najbolji način da to postignete je da pomiješate svijetle tonove s tamnima. Kontrast između tamnog drva, poput oraha, i svijetlog, kao što je hrast, stvorit će elegantan i namjeran izgled.

Pri tome izbjegavajte napraviti uobičajenu pogrešku – spajanje dvije vrlo slične, ali ne i identične boje drva, što djeluje nabacano i nimalo harmonično. Trik s kontrastom možete primijeniti na kojoj god vrsti namještaja i detalja želite, bilo da kombinirate svijetle podove, a tamni stolić za kavu ili pak parket u crvenkastoj nijansi višnje te garnitura za sjedenje na postolju od svijetlog drva kao što je Block sofa iz ponude Natuzzija.

image

Sofa Block, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

NATUZZI

Osim što ispunjava svoju funkciju sjedišta, Block sofa djeluje kao umjetničko djelo te se zbog toga uklapa u svaki moderan prostor. Dostupna je u trosjedu, fotelji i otoman inačici, s presvlakama od kože ili tkanine te se zahvaljujući kotačićima može pomicati bilo gdje u prostoru.

Separacija i završna obrada

Čak i kada slijedite gornje smjernice, u nekim slučajevima prostor može djelovati kao da će vas zagušiti ako je prenatrpan drvom. Da se ovo ne bi dogodilo, važno je napraviti svojevrsnu separaciju između različitih vrsta i tonova drvenog namještaja. Kako? Najbolje rješenje je tepih koji skreće pažnju s varijacija boja i kontrasta te smiruje doživljaj. Primjerice, tepih tamnoplave boje s primjesama sivih tonova odlično igra ulogu „odbojnika“ između svijetlog stolića za kavu i fotelje s nogicama tople nijanse drva. Odbojnik može biti i drugi namještaj različitog materijala (kamena, metala i slično), kao i presvlake te radne površine.

Nadalje, obratite pažnju i na završnu obradu drveta. Kako biste postigli harmoniju, uvijek se držite istog tipa završnog sloja kod svih komada namještaja, bilo mat ili sjajnog. Miješanje tog dvoje veći je izazov za uređenje. Natuzzi Kendo stolić za kavu izvrsno će se spojiti s Margaret foteljom jer si odgovaraju prema tonu, završnoj obradi i pružaju harmoniju prostoru.

image

Stolić Kendo, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

NATUZZI
image

Margaret fotelja, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

NATUZZI

Staro i novo

Staro drvo, pokazala su istraživanja, jako je i izdržljivo, zbog čega odolijeva zubu vremena. Zato bi bila prava šteta da starinski komad namještaja završni na reciklaži ako ga možete ponovo iskoristiti za osvježenje dnevne sobe ili bilo koje druge prostorije. Sve što trebate je malo volje, entuzijazma i osnovnog alata – brusni papir ili brusilica, boja za drvo i završni lak.

U sedamdesetima su vrlo popularne bile komode u kojima se držalo posuđe, alkoholna pića i svakakve sitnice te su obično imale sjajan završetak. Takvu komodu izbrusite da joj maknete sjajan finiš te je premažite mat lakom u željenoj boji. Takva osvježena komoda bit će briljantan estetski match Natuzzi fotelji Cassia koja izgledom podsjeća na školjku i ima neodoljiv vintage štih.

image

Fotelja Cassia, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

NATUZZI

Ako pak niste vični "uradi sam" projektima, tu je gotovo rješenje u obliku Natuzzi Phantom komode u stilu sedamdesetih.

image

Natuzzi Phantom komoda, salon Zagreb, Buzin

NATUZZI

Fotelja je raspoloživa u tkanini ili u finoj Natuzzi koži ili u mješavini oba, u više od 200 boja. Stilski šarm prostoru osigurat će i sjedeća garnitura Easy koja se može sastaviti u više različitih dimenzija, linearnih ili kutnih oblika.

image

Sjedeća garnitura Easy, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

NATUZZI

Igrajte na sigurno

Ako su vaš dnevni boravak preplavile razne varijacije drvenog namještaja, uvijek ih možete uravnotežiti detaljima u živim bojama ili neutralnim tonovima. Sigurna opcija je bijela boja koja smiruje divlji doživljaj različitih tonova i finiša drvenih komada. Primjerice, vitrina u tamnoj boji mahagonija u kombinaciji sa svjetlijim tonovima hrastovog poda izbalansirat će bijeli zidovi, stolice ili čisti bijeli tepih bez ikakvih detalja. S druge strane, sjedeća garnitura poput Natuzzi Borghese modela minimalistički je, ali vrlo potreban komad u prostoru kojim prevladava drvo.

image

Sjedeća garnitura Borghese, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

NATUZZI

Drugi prijedlog je „razbijanje“ drvenog dekora vibrantnim rješenjima poput tapeta u boji fuksije s nekim zanimljivim uzorkom, tirkiznih ukrasnih jastučića ili pak namještajem zanimljivog dizajna kao što je sjedeća garnitura Amalia iz ponude Natuzzija.

image

Sjedeća garnitura Amalia, Natuzzi, salon Buzin, Zagreb

NATUZZI

Ratan, bambus i pravo drvo

Posljednjih su godina u uređenju interijera vrlo popularne alternative pravom drvetu poput ratana i bambusa. To su vrlo otporni i čvrsti materijali te se mogu koristiti u mnoge svrhe – kao namještaj, posuđe, dekor i slično.

Ako se pitate je li stilski prihvatljivo upariti pletene stolce s drvenim stolom ili stolić od bambusa s komodom od punog drveta, odgovor je: da! Kombinacija više prirodnih materijala koji podsjećaju na drvo unosi rustikalni šarm i boemsku vibru u prostor. Namještaj od bambusa i ratana izgleda kao da je od drveta pa se savršeno uklapa s takvim komadima.

Kombinacije su bezbrojne, samo se trebate poigrati. Natuzzi Campus komoda idealan je izbor za one koji vole vintage štih u dnevnom boravku, a spojiti je možete sa stolićem za kavu od bambusa.

image

Komoda Campus, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

NATUZZI

Uz dodatak neke palme ili lisnate biljke stvorit ćete pomalo tropski ugođaj za maksimalno opuštanje u bilo koje godišnje doba.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Natuzzija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2024 14:19