JEDNOSTAVNOST

Jasne linije i osjećaj prozračnosti u malom zagrebačkom stanu

Odabirom bijelih i sivih tonova vlasnica je u  stanu od 33 četvorna metra postigla dojam urednosti i čistoće prostora

S obzirom na to da je direktorica agencije za poslovanje nekretninama, 38-godišnja Ivana Čikić kroz struku i iskustvo naučila je osluškivati želje stanara, potencijalnih kupaca, ali i turista. Vođena idejom o iznajmljivanju zagrebačkog stana strancima, znala je da uređenjem mora dosegnuti željene tri zvjezdice i gostima priuštiti ugodan, čist i moderan smještaj.

- Za ovaj konačan izgled koji je interijer poprimio bilo je potrebno pet mjeseci radova - počinje vlasnica svoju priču, uvodeći nas u suterenski stan u samom gradskom centru. Da bi Ivanina nekretnina bila ugodno i lijepo mjesto za boravak, cjelokupni projekt obuhvaćao je obijanje podnih i zidnih pločica u kupaonici, zidnih pločica u cijelome stanu, obijanje dijela zidova, navlačenje hidroizolacije na sve zidove i podove, promjenu instalacija, postavljanje novih podnih i zidnih obloga, mijenjanje protuprovalnih vrata, mijenjanje vanjske i unutarnje stolarije te naposljetku uređenje postavljanjem namještaja i detalja.

U 33 potpuno preuređena kvadrata ovdje su tako pomno i do detalja uređeni hodnik, kupaonica, spavaća soba, integrirani kuhinjski i blagovaonski prostor i dnevni boravak. Boje koje prevladavaju su bijela i siva, a podne pločice imitacija su drva. Zidnim naljepnicama i raznim uokvirenim ilustracijama na zidove je unesena živost, i to u svakoj prostoriji u stanu.

- Pri uređenju sam željela mirnim, jasnim linijama i jednostavnim tonovima boja postići svježinu i dojam urednosti - govori vlasnica, pokazujući nam provjereno dobre komade namještaja kupljene u popularnim trgovačkim lancima namještaja. Iako se uz suterenske stanove često veže problem vlage, Ivana nam govori da su oni prevenciji tog problema doskočili postavljanjem dobre hidroizolacije.

Nadalje, nedostatak prirodnog svjetla riješen je postavljanjem štednih žarulja jače snage nego što je to slučaj u suncem osvijetljenim prostorima. Također, potreba za osvjetljenjem u ovom slučaju zahtijeva više različitih rasvjetnih tijela na više mjesta u stanu te je i to jedan od načina kojima se u suterenskom prostoru može osmisliti kvalitetno i praktično osvjetljenje. Upitavši ju za prednosti života u prostoru ispod razine zemlje, Ivana odgovara: - Ako ste ljubitelj intime, suterenski stan je idealan za vas. Naime, stan je izuzetno tih, nitko vam ne prolazi ispred vrata i imate dojam da ste u potpunosti odvojeni od vanjskog svijeta.

Nadalje, svi oni kojima su ljetne gradske vrućine nešto od čega zaziru, oduševit će se činjenicom da život u suterenu nudi optimalnu i ugodnu temperaturu čak i bez uporabe klima-uređaja, a to je svakako jedna od velikih prednosti - zaključuje vlasnica.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 10:48