Pametna adaptacija

Arhitektica Nevena: ‘Kako sam sitnim prostornim trikovima iskoristila svaki kutak stana od samo 33 kvadrata‘

 EnterijerNA

Živjeti u malom prostoru tema je koja je uvijek aktualna i zanimljiva. Statistički gledano, stanovi male kvadrature jedni su od najtraženijih na tržištu nekretnina, a stručnjaci stalno ističu da su dobra organizacija i uređenje ključni za estetiku i funkcionalnost malog životnog prostora. No, kako to postići? Sklizak je to teren jer i najmanja pogreška može potpuno izmijeniti, bolje rečeno uništiti finalni rezultat.

Fotografije stana prije makeovera!

image
EnterijerNA
image
EnterijerNA
image
EnterijerNA
image
EnterijerNA
image
EnterijerNA
image
EnterijerNA
image
EnterijerNA
image
EnterijerNA

- Pažljivo osmišljen prostor, dobra organizacija i ekonomična rješenja opremanja doprinose da korisnici dobiju funkcionalan i lijep životni prostor. Nedavno sam baš realizirala jedan projekt, točnije stan od samo 33 četvorna metra u Novom Beogradu - priča arhitektica Nevena Antić, vlasnica ureda EnterijerNA. Nevena Antić i njezin ured specijalizirani su za male stanove, a u svom radnom CV-ju odradili su ih puno.

- Zatečeno stanje bilo je vrlo loše, pa je sama adaptacija trajala znatno dulje od uobičajenog vremena potrebnog za adaptaciju manjeg stana. Kada kažem dulje, mislim na to da su radovi trajali oko šest mjeseci, što nikako nisu trebali prema kvadraturi samog prostora - objašnjava arhitektica i dodaje kako je projektni zadatak sadržavao zahtjev da cijeli stan bude svijetao i prozračan, od namještaja preko zidova pa sve do opreme.

image
EnterijerNA
image
EnterijerNA
image
EnterijerNA

Stan se sastojao od hodnika, kuhinje i blagovaonice te dnevnog boravka koji je nakon adaptacije odvojen od kuhinje.

- S obzirom na to da je stan namijenjen najmu, vlasnici su zahtijevali formiranje spavaćeg dijela, odvojenog od dnevnog dijela, pa smo krenuli s rušenjem i potpunom adaptacijom. Zid u kupaonici pomaknut je prema dnevnom boravku kako bi bio funkcionalniji i veći. Zatim je formirana noćna zona, tj. krevet s prostorom za odlaganje, policama i noćnim ormarićem gdje su prema projektu predviđena staklena vrata. Ostali zidovi koji su dijelili dnevni boravak i kuhinju srušeni su kako bi prostor bio otvoreniji i funkcionalniji - ispričala je Nevena Antić.

image
EnterijerNA
image
EnterijerNA
image
EnterijerNA
image
EnterijerNA
image
EnterijerNA
image
EnterijerNA

Na samom ulazu u stan nalazi se velik broj garderobnih ormara, tj. cipelarnik i ormar, na koje se nadovezuje kuhinja s pultom koja ima i ulogu blagovaonice i čini središnju zonu. Pult je pomogao da mala kuhinja postane funkcionalnija i veća.

- Otvorene police na bočnoj strani velike komode, koja se nalazi u dnevnom boravku, namijenjene su maskiranju bočnih strana ormara, a istodobno su prostor za dekoracije i knjige. U dnevnom boravku implementiran je radni stol uz regal i TV ormarić s foteljom kao dodatak garnituri za sjedenje. Sofa u dnevnom boravku je na razvlačenje - dodala je arhitektica i istaknula kako je većina namještaja izrađena po mjeri jer je to potrebno kada se želi maksimalno iskoristiti mali stan i svaki kutak u njemu.

image
EnterijerNA
image
EnterijerNA

- Osim trosjeda, stolića, fotelja i stolica, sav namještaj izrađen je po mjeri, što je donekle utjecalo na malo veći budžet u odnosu na iznos koji zahtijeva opremanje stana konfekcijskim komadima, ali zahvaljujući toj vrsti namještaja, dobili smo vrlo funkcionalan stan s puno spremišta - rekla je arhitektica Nevena Antić i dodala kako u stanu prevladavaju pločasti materijali, posebice iveral od kojeg je izrađen cijeli namještaj.

Stan vizualno djeluje puno prostranije i veće zahvaljujući kombinaciji boja, točnije svijetlih nijansi u kombinaciji s bijelom, kao i toniranju zidova i stropa koji preklapaju dvije zone u stanu - kuhinjsku blagovaonicu s hodnikom i dnevnu zonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 09:02