Treće izdanje DA2

Ugledni insideri iz svijeta dizajna, arhitekture i umjetnosti prvi put na jednom mjestu u Zagrebu

GIANNI BEREGNO
 PARI PIKULE
Iskoristite priliku i uživajte u filmovima i razgovorima s renomiranim dizajnerima, arhitektima i poznavateljima umjetnosti

U petak, 22. listopada, u zagrebačkoj Uraniji počinje treće izdanje DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festivala, prvog međunarodnog natjecateljskog filmskog festivala u regiji i trećeg u svijetu koji objedinjuje filmove na temu dizajna, arhitekture i umjetnosti.

U Uraniji nas očekuje osam nagrađivanih dugometražnih filmova iz recentne svjetske produkcije, koji govore o najznačajnijim stvarateljima iz područja dizajna, arhitekture i umjetnosti. Uz uzbudljiv filmski program stručnjaci iz regije i svijeta gostuju uživo u samoj Uraniji, ali i u online emisiji Razgovori ŠTA DA? u kojoj se predstavljaju filmovi, upoznaju svjetski, regionalni i hrvatski kreativci i njihova djela.

image
Novinarka Vlatka Kolarović
PARI PIKULE

Festival otvara „Kuća Cardin“, film P. Davida Ebersolea i Todda Hughesa koji traži odgovor na pitanje: tko je Pierre Cardin? Kakva priča stoji u pozadini ove legendarne ikone? Film Kuća Cardin pruža rijedak pogled na um ovog genija kao autorizirani dugometražni dokumentarac o životu i stvaralaštvu Pierrea Cardina, a dojmove o liku i djelu slavnog dizajnera otkrit će nam urednica i novinarka Vlatka Kolarović i odvjetnica Jadranka Sloković.

image
Arhitektica Vedrana Ergić
DECKER+KUTIĆ

U subotu, 23. listopada očekuju nas dva uistinu izvrsna biografska dokumentarca. „Jørn Utzon: čovjek i arhitekt“ redateljica Lene Borch Hansen i Anne von Lowzow , dirljiva priča o jedinstvenom arhitektu i muškarcu, ispripovijedana iz perspektive njegovih najbližih, koji otvoreno i iskreno dijele anegdote i iskustva iz života s Jørnom.

Iza projekcije u Uraniji, o zanimljivom profesionalnom, ali i privatnom životu Jørna Utzona pričat će nam arhitektica Vedrana Ergić i urednica i novinarka Ivana Antunović Jović.

image
PARI PIKULE

Film „Mau“, redatelja Benjija i Jona Bergmanna, prati neobičnu profesionalnu putanju Bruce Maua dizajnerskog inovatora i kreativnog autsajdera, koji se iz grafičkog dizajnera svjetske klase i savjetnika korporacija poput Coca-Cole i Disneyja prometnuo u aktivista posvećenog društvenom boljitku.

Film će nam predstaviti sam redatelj i producent Benji Bergmann, a u online emisiji Razgovori ŠTA DA?, otkrivajući svoje dojmove o legendarnom dizajneru, sudjeluju poznati dizajneri Bojan Hadžihalilović i Davor Bruketa.

image
Redatelj i producent Benji Bergmann
PARI PIKULE

Nedjelja je rezervirana za dva iznimna Talijana, modnog dizajnera Lorenza Rivu i fotografa Giannija Berengo Gardina. Film „Ja sam sunce“, redateljice Ilarije Gambarelli, intimni je portret slavnog talijanskog modnog dizajnera i njegova odnosa sa suradnikom i bivšim privatnim partnerom Luigijem Valiettijem, a iza projekcije u Uraniji imamo priliku poslušati razgovor novinarki i urednica Nade Mirković i Vlatke Kolarović o tom uistinu osebujnom kreatoru.

image
Nada Mirković
Saša Šekoranja

„Gianni Berengo Gardin: priča o dva grada“, redateljice Donna Serbe-Davis, upečatljivi dokumentarac koji istražuje pitanje negativnih posljedica turističke industrije na svoje destinacije, u ovom slučaju kroz objektiv najpoznatijeg talijanskog fotografa i vizure njegove omiljene teme – Venecije.

Film će predstaviti znanstvenica Ana Žuvela, koja će zajedno sa vizualnim umjetnikom, ali i vizualnim savjetnikom pri Venecijanskom filmskom festivalu Alecom Van Bargenom u online izdanju Razgovori ŠTA DA? govoriti o Veneciji danas.

image
Umjetnik Alec Von Bargen
PARI PIKULE

Ponedjeljak će obilježiti Novi Bauhaus. Film „Novi Bauhaus – Život i nasljeđe Moholy – Nagyja“, redateljice Alyse Nahmias, priča nam o tom slavnom slikaru, fotografu i profesoru.

Uživo će film predstaviti dizajnerica Nina Bačun koja će zajedno s povjesničarom umjetnosti Feđom Vukićem u online izdanju Razgovori ŠTA DA? prokomentirati upravo život i nasljeđe slavnog umjetnika.

image
Robert Zuber
PARI PIKULE

Drugi film koji imamo priliku vidjeti u ponedjeljak „Grad želje“ redatelja Marcela Prinsa priča nam priču o Tel Avivu i njegovom Bijelom gradu. Film kroz razgovore s vodećim svjetskim arhitektima i akademicima istražuje načine na koji je modernistički pokret obdario taj još mladi bliskoistočni grad trajnim i neporecivim šarmom, a možda nam još pokoju tajnu oda redatelj i novinar Robert Zuber koji će gostovati u Uraniji iza projekcije samog filma.

image
GIANNI BEREGNO
PARI PIKULE

“Fellinopolis“, redateljice Silvije Giuletti, zatvara treće izdanje DA2 Film festivala. U filmu divne “fellinijevske estetike” imamo priliku vidjeti iza Fellinijeva objektiva, prateći zbivanja na redateljevim setovima. Kamera je pripadala njegovom bliskom suradniku, Ferrucciju Castronuovu, a nakon 40 godina snimljene scene napokon su ugledale svjetlo dana.

O magičnom Fellinijevom svijetu iza projekcije pričat će nam urednica i novinarka Ivana Antunović Jović i filmolog i enciklopedist Bruno Kragić. Ovaj film je prilagođen osobama s oštećenjem vida te se može pogledati putem aplikacije MOVIEREADING (#filmkojiuključuje) online ili u Uraniji.

image
Programski plakat
PARI PIKULE

Uvjerite se i sami da se radi o osam sjajnih i neuobičajenih filmova iz recentne produkcije koji će imati ekskluzivnu hrvatsku premijeru na DA2 Film Festivalu i dođite u Uraniju (prodaja ulaznica na www.eventim.hr i na ovlaštenim prodajnim mjestima Eventima) mjestima) ili sav program diljem Hrvatske pratite od 23.10 do 1.11. 2021 online na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Više informacija na www.da2filmfestival.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:54