OKRUGLI STOL

Bruxelles traži rješenja za bolju dostupnost filmova i serija diljem Unije

Dijalog s udrugama će započeti u studenom i trebao bi pomoći u pronalasku inovativnih rješenja i olakšati potrošačima pristup filmovima i TV serijama
Ilustracija
 Somchok Kunjaethong/Panthermedia/Profimedia

Europska komisija priprema akcijski plan kojim želi osigurati bolju cirkulaciju filmova, serija i ostalog audiovizualnog sadržaja diljem starog kontinenta.

Na posljednjem okruglom stolu, Komisija je izrazila želju za postavljenjem ambicioznih ciljeva kojim bi se poboljšao dijalog dionika medijskog i audiovizualnog sektora u državama članicama.

"Imamo veliku ponudu televizijskih kanala i internetskih usluga u Europskoj uniji te se vrlo veliki broj filmova i TV serija proizvede svake godine", izjavio je europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton, "Ali ti radovi ne putuju dobro unutar našeg jedinstvenog tržišta. Sada okupljamo sve dionike oko jednog stola - potrošače, producente, distributere, emitere, platforme za video na zahtjev i druge zainteresirane strane – kako bismo audiovizualni sadržaj učinili dostupnijim diljem Unije i pomogli industriji da dosegne širu publiku, a sve to istovremeno čuvajući kreativnost i produkciju".

Okrugli stol bio je usredotočen na prikupljanje prvih ideja o tome kako potaknuti cirkulaciju audiovizualnih djela diljem EU, čime se osigurava da europski potrošači mogu pristupiti većem rasponu sadržaja.

Nakon ove prve rasprave, a kako je najavljeno u akcijskom planu za medije i audiovizualni program, Komisija će organizirati nekoliko sastanaka s udrugama na razini EU-a koje predstavljaju različite glasove audiovizualnog sektora, kao i potrošače.

Dijalog koji će započeti u studenom trebao bi pomoći u identificiranju inovativnih rješenja za veću dostupnost filmova, TV serija i AV programa u državama članicama te za olakšavanje pristupa potrošačima široj raznolikosti audiovizualnih sadržaja.

Ova inicijativa dio je šireg napora za potporu oporavku i transformaciji medijskog i audiovizualnog sektora.

Europski parlament naglašava da bi Unija trebala poticati rast i konkurentnost audiovizualnog sektora te istodobno prepoznati njegov širi značaj za očuvanje kulturne raznolikosti.

Kako bi se pomoglo audiovizualnoj industriji, a posebno redateljima, producentima, distributerima i kinematografima, europarlamentarci su u izvješću usvojenom ranije ovog tjedna zatražili od Komisije da razvije posebne porezne politike, fiskalne i financijske poticaje za povećanje proizvodnje i ulaganja, uspostavi jamstva za osiguranje audiovizualnih koprodukcija i pravila koja osiguravaju da pružatelji medijskih usluga na zahtjev poštuju pravila o najmanje 30 % udjela europskih djela u svojim katalozima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:36