IZLOŽBA JANE GRGASOVIĆ

Što sanja keramička peć? Odgovor pronađite u neobičnim i humorom protkanim radovima zagrebačke arhitektice

 IVANA GRGIĆ/CROPIX
Izložba je otvorena do 9. studenoga 2023. godine

U Brigadinom showroomu u zagrebačkom centru Kaptol u tijeku je izložba unikatnih keramičkih skulptura i pločica Jane Grgasović pod nazivom "Što sanja keramička peć?". Autorica izlaže izbor recentnih radova sa grupnih izložbi održanih u Hrvatskoj i Sloveniji i još vruće ‘neviđene‘ ručno građene skulpture i keramičke pločice.

Jana Grgasović je arhitektica i keramičarka iz Zagreba. Njezin svijet neobičnih i humorom protkanih kompozicija u najgorem će vas slučaju ostaviti ravnodušnima, a u najboljem ugodno iznenaditi. Tako barem piše u pozivu. Mi spadamo u kategoriju "ugodno iznenađenih", a Jana nam je ispričala kako joj je ljubav prema keramici prenijela majka keramičarka.

image

Jana Grgasović

IVANA GRGIĆ/CROPIX
image
IVANA GRGIC/CROPIX
image
IVANA GRGIĆ/CROPIX

- Glina i kreativno izražavanje dio su mojeg života otkad sam bila dijete. Umjetničko izražavanje kroz keramiku osjećam kao svoj poziv. Oblikujući ih u glini, moje ideje, snovi i maštanja postaju stvarni i na taj način ih mogu podijeliti sa drugim ljudima - kaže Jana, dodajući kako njezina djela pričaju priču kroz interakciju forme i boje, ravnopravnih i nerazdvojnih u njenom pristupu umjetnosti. To su, kaže, priče optimizma, osebujnosti i bogatstva života kroz koje se provlače humor i pomak u percepciji svijeta.

image
IVANA GRGIĆ/CROPIX
image
IVANA GRGIĆ/CROPIX
image
IVANA GRGIĆ/CROPIX

- Humor u mojim djelima proizlazi iz mog pogleda na svijet i iz želje da ga učinim ljepšim i veselijim mjestom za bivanje - dodaje.

Ovo je njezina druga samostalna izložba, a prva u Zagrebu. Uz izbor recentnih radova sa skupnih izložbi keramike, izložena su i nova, još nepredstavljena djela: skulpture i pločice, kao i neki od predmeta i materijala koje koristi pri radu u ateljeu. Tu je i najvažniji uređaj - keramička peć.

image
IVANA GRGIĆ/CROPIX

A što sanja keramička peć, zanimalo nas je.

- Na to pitanje nema definitivnog ni ispravnog odgovora. Želja mi je da svatko tko pogleda izložbu, a ako ga moj rad dotakne, izmaš ta svoj odgovor na to pitanje. Keramička peć mi je sudrug, suputnik, nekad i supatnik na stvaralačkom putu, bez nje bi snovi ostali glineni prah - kaže Jana sa smiješkom.

image
IVANA GRGIĆ/CROPIX
image
IVANA GRGIĆ/CROPIX
image
IVANA GRGIĆ/CROPIX
image
IVANA GRGIĆ/CROPIX

Fokus svojih interesa proširila je i na primjenu keramike u interijeru te je počela istraživati format keramičkih pločica u tehnici plitkog reljefa.

- Izložene kompozicije ne predstavljaju samo uzorke pločica, već su same po sebi zaokružena umjetnička djelakoja se mogu koristiti pri uređenju interijera stambene, poslovne, ugostiteljske i drugih namjena. Kroz dizajn osnovne forme istodobno istražujem i potencijal preraspodjele, na način da iste pločice mogu lako stvarati nove kompozicije i pritom zadržati osnovnu ideju. Karakterizira ih geometričnost koja teče, slojevi koji se preklapaju, snovitost... - kaže.

image

Jana Grgasović i Damjan Geber

IVANA GRGIĆ/CROPIX

Jana Grgasović je 2021. godine postala članicom ULUPUH-a. Sudjelovala je na desetak skupnih žiriranih izložbi u Hrvatskoj i Sloveniji. Na međunarodnim žiriranim izložbama Zelina 21, Ex Terra Krško 2021. i 2022. za svoje radove prima počasna priznanja te treću nagradu na izložbi “Priča o dvorihtniku” u Slovenskoj Bistrici 2023. godine.

Izložba u Brigadinom showroomu ostaje otvorena do 9. studenoga 2023. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 14:47