TA-DA

Sljedeći put kad odete frizeru, znajte da bi vaša kosa mogla završiti ugrađena u kuću ili zgradu, i to ne bilo kakvu...

 DEVONYU/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kako bi pridonijela industrijskom razvoju svoje regije, dizajnerica Ellie Birkhead razvila je proces proizvodnje opeke koji uključuje primjenu različitih otpadnih proizvoda iz industrije, ugostiteljstva i obrta, ali i lokalne zajednice. Naime, Birkhead je dizajnirala ciglu u kojoj je vezivno ljudska kosa!

Za svoj završni projekt na Akademiji za dizajn u Eindhovenu, pod nazivom Building The Local, Birkhead je dizajnirala šest vrsta cigli koje uključuju lokalne materijale. Izrađuju se miješanjem gline s prirodnim gnojem dobivenim iz lokalne staje, staklenim bocama iz lokalnih pubova, vunom, pepelom i slamom te odbačenim žitaricama iz lokalnih pivovara, kao i ljudskom kosom dobivenom od lokalnih frizera.

Prema Dezeenu, ljudska kosa korištena je u procesu proizvodnje za izradu vlaknaste opeke poznate kao stock, koja se obično radi od slame. Na sličan način koristila se vuna i konjski gnoj. Osim što je kompozitni materijal, slama utječe i na boju opeke. Dodatak stakla također stvara nove boje i glazure ovog građevinskog materijala.

Korištenjem ječma iz pivovare dobiva se porozna opeka, jer tijekom procesa pečenja zrna nestaju i ostaje šupljina.

No, nije slučajnost da je Ellie Birkhead za temu svog projekta odabrala proizvodnju opeke. Naime, Chiltern Hills je nekada bio centar proizvodnje cigle u Ujedinjenom Kraljevstvu, pa je većina tamošnjih zgrada izgrađena od narančasto-crvene cigle.

- Boja gline varira od mjesta do mjesta, što znači da se na konačnom proizvodu može iščitati porijeklo materijala. Opeka nije samo proizvod, već arhitektonski blok koji mijenja estetiku mjesta, rekla je Ellie.

Dizajnerica se u svom video prilogu zapitala je li moguće nadvladati sile globalizacije i izgraditi budućnost za domaću industriju. Tijekom svog istraživanja pronašla je samo jednu lokalnu obiteljsku proizvodnju opeke u Chiltern Hillsu, koja je nekada proizvodila puno ovog građevinskog materijala. Ovaj pad proizvodnje uglavnom je posljedica uvoza jeftinijih proizvoda iz drugih zemalja.

- Toliko je zanatskih industrija na rubu izumiranja zbog ekonomskog pritiska uzrokovanog globalizacijom. Ako želimo zadržati vlastiti osjećaj mjesta, moramo djelovati sada dok su vještine još u rukama tvorca. Ovaj projekt predstavlja metodologiju i način razmišljanja o lokalnoj proizvodnji koji se može primijeniti na bilo kojem mjestu, dodala je Ellie.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:47