IBUJI

Prekrasna kolekcija namještaja ručno izrađena od Yaréa, prirodne vlaknaste loze

 Juan Bernardo Silva
Franciscov je rad usmjeren na suradnju i izradu profinjenih kolekcionarskih komada s jasnim narativom

Kolumbijski dizajner Francisco Jaramillo iz Fango studija dizajnirao je Ibuji, kolekciju namještaja izrađenu od Yaréa, prirodne vlaknaste loze koja se nalazi u amazonskoj džungli. Uz 60% ukupne sječe šuma koja pogađa Kolumbiju, koncentriranog u regiji Amazone od 2020., projekt nastoji riješiti ovaj problem i stvoriti alternativu korištenju autohtonih šuma.

image
Juan Bernardo Silva

Umjesto sječe više stabala i ugrožavanja domaće šume, prijedlog je iskoristiti prednosti obnovljivog materijala kao što je "Yaré" i preispitati dizajn i proizvodnju drvenih komada pomoću održivih materijala. Kolekcija sadrži klupu, tabure i stol. Tim Fango radio je sa skupinom tkalaca kako bi ove poznate stilove i geometrije namještaja pretočili u nove "yaré" kreacije

image
Juan Bernardo Silva
image
Juan Bernardo Silva

Franciscov je rad usmjeren na suradnju i izradu profinjenih kolekcionarskih komada s jasnim narativom. Njegov namještaj i predmeti oblikovani su oko njegovog doma u Kolumbiji i odnosa koji postoji s obrtnicima.

image
Juan Bernardo Silva

"Dizajniranje je sinonim za pričanje priča kroz predmete", objašnjava Francisco za Yelowtrace. Kolumbijski dizajner inspiriran je ljudima i proizvodima koji imaju značenje — on ih tumači u sadašnjosti, a istovremeno čuva dušu koja priziva prošla vremena.

image
Juan Bernardo Silva
image
Juan Bernardo Silva

"Fango predstavlja porijeklo i kulturu", dodaje. "Kolumbijski studio koji proizlazi iz tradicionalnih kultura i ljudskog ponašanja kako bi stvorio komade koji su u interakciji između zanatskog i tehnološkog aspekta; i zasigurno između čovjeka, konteksta i objekta."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:11