PRIRODA U OBRUČU

Vez koji izgleda kao slika na platnu

Bojanje nitima je omiljena tehnika britanske umjetnice Emmilie Ferris - igla se ponaša kao kist, a konac kao boja pomažući u postizanju hiperrealističnog dizajna

Britanska umjetnica Emmilie Ferris podigla je tradicionalni ručni rad na višu razinu - njezini prekrasni vezeni insekti, biljke i životinje izgledaju potpuno realistično, kao da su naslikani.

Vezenjem se počela baviti 2013. sasvim slučajno, iz dosade. Prije toga je mislila da su se ručnim radom bavile samo dame iz srednjeg vijeka i viktorijanskog razdoblja pa to nije mogla spojiti s modernim dobom. No ubrzo je otkrila mnoštvo kreativnih mogućnosti i otad nije prošao nijedan dan da nije nešto izvezla.

Emillie živi na selu u engleskoj pokrajini Suffolk i inspiracije pronalazi u prekrasnoj prirodi koja je okružuje.

Svoju tehniku rada naziva "bojanje nitima", a ona joj omogućuje miješanje boja i beskrajnu slobodu u kreiranju. Veze pčele, leptire, gljive, maslačke, kućne ljubimce, zečiće... A često ih okružuje cvijećem iz svog vrta.

Emmilie kaže da se veliki dio njezinih radova temelji na starinskim entomološkim ilustracijama, od kojih stvara radove "nadahnute prirodom s malo magije".

- "Bojanje iglom" je moja omiljena tehnika vezenja. Ovu metodu možda poznajete kao dugi i kratki bod, bojanje koncem ili sjenčanje svilom. Idealna je za ispunjavanje velikih površina tkanine, a u biti je poput slikanja na platnu, samo što umjesto boje koristite konac. Ovu metodu vezenja koristim u svim svojim vezovima jer je savršena za izradu oblika iz prirode. U umjetnosti bojanja iglom igla se ponaša kao kist, a konac kao boja pomažući da postignete hiperrealistični dizajn. Možete stvoriti prekrasne prijelaze boja i čarobne detalje koji su savršeni ako želite vesti floru i faunu - kaže Emmilie, koja je sve svoje znanje o vezenju pretočila u knjigu "Paint with Thread"

U njoj dijeli svoje isprobane i testirane savjete i tehnike, uključujući savjete o materijalima, prijenos dizajna na tkaninu i potpuno ilustrirana objašnjenja bodova i potrebnih vještina.

Svaki dizajn ima oko 60 detaljnih fotografija korak po korak, koje prikazuju svaku fazu procesa, tako da čak i potpuni početnici mogu pratiti i stvarati prekrasne vezove. Ako ste razmišljali o učenju umjetnosti slikanja iglom, ali niste sigurni odakle početi, onda je ova knjiga za vas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:14