ZBOGOM SIVA

Omiljena interijerska boja odlazi u zaborav? ‘Da, stvari se mijenjaju. Počeli smo žudjeti za nijansom koja se nekoć smatrala dosadnom‘

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Trendovi dolaze i odlaze, no jedan se uspješno zadržao godinama. Barem kad su u pitanju boje. Sive nijanse u interijerima mnogi nazivaju vječnim klasikom, no čini se da posljednjih godina polako dolazi do određenih promjena: sve više teži se mekšim, gostoljubivim prostorima ispunjenim karakterom i toplinom, a to je nešto što hladna siva ne može uvijek ponuditi. Dizajneri su primijetili kako su ‘vječnu‘ sivu počele zamjenjivati toplije neutralne boje, prvenstveno jedna koja se nekoć smatrala ‘dosadnom‘. Riječ je o bež boji, koja u posljednje vrijeme prevladava i na društvenim mrežama.

"Siva je bila oštra i moderna, ali stvari se mijenjaju. Svi s vremena na vrijeme počnemo žudjeti za novim stvarima. Za sada, a vjerojatno i sljedećih 10-ak godina, bež je nova umirujuća osnovna boja. Stvara savršenu količinu prirodne topline u gotovo svakom prostoru. Jako se lijepo slaže s prirodnim materijalima poput drva i kamena, koji su također jako popularni", prokomentirala je dizajnerica Mollie Ranize, osnivačica tvrtke DMAR Interiors, za Homes and Gardens.

I ona nije jedina. Dizajneri ističu kako je bež nova siva, a nije teško shvatiti zašto. Zapravo, može se reći da bež zamjenjuje i bijelu te stvara savršenu pozadinu za središnju atrakciju u prostoru.

A je li onda siva ‘demode‘ za 2024. godinu? Teško je reći, ali ne može se poreći oštar pomak od hladnijih tonova. Dizajneri kažu kako se siva može povezati i s dosadom pa se, okruženi tom nijansom, možete osjećati iscrpljeno i bez energije, stoga ne čudi da se umaramo od sivih sofa, tepiha, zidova i dekora koji su proteklo desetljeće krasili brojne stambene prostore.

"Smanjenje sivih nijansi odražava našu stalnu želju da domove, u kojima smo provodili puno vremena, učinimo posebnima i slojevitima", rekao je Anthony Barzilay Freund iz internetske trgovine luksuznih komada za dom 1stDibsa.

Naravno, lako je upasti i u zamku jer previše bež boje odjednom ne može biti sigurna opcija. Ako razmišljate o dodavanju bež u svoje domove počnite s malim dozama, a dizajneri savjetuju na koje sve načine možete zamijeniti sivu. Možete početi, primjerice, sa zidovima.

"Korištenje prljavo bijele ili prirodne palete svodi se na dodavanje dubine i kontrasta u različitim slojevima i teksturama. Kako bi neutralna paleta izgledala pomno osmišljena, važno je miješati i slagati uzorke, iako one neutralne, i povremeno dodavati boju. Samo zato što je nešto bež ne znači da mora biti jednostavno. Bež je jedna od najsvestranijih nijansi u cijelom dizajnu, osim što vizualno posvjetljuje prostor, izaziva osjećaj smirenosti i besprijekornosti. U to dodajte šarenu umjetnost, naglasite prostor mekanim te antiknim namještajem, a možete razmisliti i o nekom crvenom detalju", rekla je Jane Landino, kreativna voditeljica studija Taylor Howes.

Ne trebate se odmah odreći sivih nijansi

Ali ako i dalje volite sivo, nije sve izgubljeno. Još uvijek postoje određene nijanse sive koje izgledaju svježe i suvremeno. Sivi tonovi mogu biti lijepa paleta za dom jer odišu osjećajem smirenosti.

"Siva se može smatrati dosadnom ili hladnom, ali postoje načini da je učinite toplom i središnjom točkom. Dok su prijašnjih godina hladne sive uz srebrne i tonove visokog sjaja bile moderne, u nekim domovima koriste se dublje, tamnije sive ili čak gotovo crne. Ovi bogatiji tonovi ostavljaju dojam udobnost. No, kako bi se izbjegla tmurna soba, važno je upariti sivu s određenom bojom i teksturom u vidu dodataka kao što su jastuci ili umjetnička djela", savjetovao je arhitekt Charu Gandhi, osnivač i tvrtke Elicyon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. kolovoz 2024 09:25