HIT U 2024. GODINI?

Neočekivani trend u kuhinjama: ovaj materijal je elegantan i nevjerojatno izdržljiv, ali ima i jednu manu

 /SHUTTERSTOCK
Može se uklopiti u razne stilove, od industrijskih i minimalističkih pa čak i do tradicionalnih interijera

Projektiranje i opremanje kuhinje je među skupljim stavkama pri uređenju doma, stoga se vlasnici najčešće odlučuju za izgled koji će dugi niz godina ostati svestran i trendi. Kuhinja se s vremena na vrijeme može osvježiti promjenom boja zidova ili manjih dekorativnih elemenata, dok bi glavne kuhinjske jedinice i kuhinjske ploče u startu trebale biti bezvremenske i, možda još važnije, dugovječne. Postoji jedan trend koji se pojavljuje u posljednje vrijeme i koji bi se mogao zadržati jer su dizajneri uvjereni da odgovara svim spomenutim karakteristikama, a to je kuhinja od nehrđajućeg čelika.

image
/SHUTTERSTOCK

Iako bi prva asocijacija mnogima mogla biti profesionalna kuhinja iz nekog popularnog restorana, kuhinje od nehrđajućeg čelika sve su popularnije u stambenim prostorima ako se grubom industrijskom stilu pristupi uglađeno i umjereno. Tada mogu biti elegantne i vizualno privlačne. No, jedna od glavnih prednosti kuhinja od nehrđajućeg čelika iz praktične perspektive je njihova izdržljivost.

image
/SHUTTERSTOCK

Nehrđajući čelik je otporan na koroziju što ga čini prilično izdržljivim kad je u pitanju trošenje, habanje, prolijevanje i sve druge kuhinjske nezgode koje se događaju. Uporabom tog materijala produljuje se vijek trajanja kuhinje, a pritom se ne utječe na njezinu funkcionalnost. To je važno za pojedince koji traže alternativu standardnim završnim obradama kuhinja bez želje da izgube na kvaliteti. Osim toga, površine od nehrđajućeg čelika su higijenske: lako ih se može obrisati i dezinficirati.

image
/SHUTTERSTOCK

Dizajneri ističu kako se nehrđajući čelik može uklopiti u razne stilove, od industrijskih i minimalističkih pa čak i do tradicionalnih. Krednite s malim dozama: radnom pločom ili uređajima od nehrđajućeg čelika. Imajte na umu da se dobro slaže s drugim materijalima i toplim teksturama. Primjerice, drvom, prirodnim kamenom...

S druge strane, treba biti svjestan mogućih nedostataka kuhinje od nehrđajućeg čelika: relativnu otpornost na otiske prstiju i mrlje, osjetljivost na grebotine...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:32