GUMIS

Atraktivan i poticajan prostor tvrtke Gumis u splitskoj industrijskoj zoni

 Darko Škrobonja
Željeli smo skinuti stigmu da su proizvodne djelatnosti isključivo prljave, neuredne, neatraktivne i samo "sklepane"

Tvrtka Gumis iz Splita bavi se strojnom obradom metala i plastike kao i izradom proizvoda od gume i metala po mjeri te su se tijekom godina najviše usmjerili na brodski sektor, prvenstveno na inozemne tvrtke koje imaju brodove za kružna putovanja. Iz opisa djelatnosti ne bi se dalo zaključiti da posao obavljaju u pomno osmišljenom i estetski vrlo zanimljivom prostoru čiji dizajn potpisuju arhitekti već bi mnogi prije očekivali prašnjavu i neurednu proizvodnu halu. No, prevarili bi se.

Željeli smo skinuti stigmu da su proizvodne djelatnosti isključivo prljave, neuredne, neatraktivne i, vrlo često, samo "sklepane" da bi se mogla odrađivati neka djelatnost. Željeli smo prikazati da mjesto u kojem se radi ima jednak standard kvalitete kao i proizvod koji se ovdje proizvodi. Za naše kolege i zaposlenike željeli smo stvoriti dobar radni prostor i pokazati da nam je stalo do toga da rade u prilagođenom, komfornom, čistom i urednom okruženju – pojašnjavaju iz Gumisa čiji se uredsko-proizvodni prostor prostire na površini od približno 760 kvadrata, raspoređeno na tri etaže.

image
Darko Škrobonja
image
Darko Škrobonja
image
Darko Škrobonja
image
Darko Škrobonja

Prije projekta uređenja interijera, izrađen je vizualni identitet tvrtke u grafičkom studiju Lomarr Design Studio te je iskorišten koloristički kao vodilja za kodiranje pojedinih prostora unutar interijera.

Na razini prizemlja uz proizvodni pogon su ulazni lobby, ured proizvodnje, spremišta gume i gumenih proizvoda te ostale servisne prostorije. Na prvom katu se nalaze ured inženjera, kantina s kuhinjom, svlačionice i ostale servisne prostorije te prostor za manje sastanke. Na drugom katu su uredi direktora, voditelja te inženjera s prostorom za sastanke, administracija, čajna kuhinja i servisne prostorije te skladišni prostor i arhiva.

Kontrast crno - bijele boje dominira i proteže se prostorima komunikacija, žuta zajedničkim prostorima i predstavlja akcente na različitim mikro lokacijama unutar objekta, a siva i crna uz dodatak ploha u drvenom dekoru glavnim uredima i administracijom. Komplementarno kolorističkom razdvajanju i naglašavanju različitih tipova prostora, izvedena je i reljefna signalizacija u vidu piktograma s namjenama i smjerovima kretanja – opisuje Luka Cvitan iz arhitektonsko-urbanističkog ureda Prostorne taktike d.o.o. koji potpisuje uređenje interijera.

image
Darko Škrobonja
image
Darko Škrobonja
image
Darko Škrobonja
image
Darko Škrobonja

U odnosu na izvorno rješenje projektom uređenja su poboljšane funkcionalne veze između pojedinih prostora, te uvedene dodatne vizualne komunikacije povećanjem otvora ili dodatnih ostakljenja. Na ovaj način su stvoreni preduvjeti da inženjeri koji rade na prvom katu budu u direktnom kontaktu sa zaposlenicima koji rade na strojevima u proizvodnom pogonu u prizemlju. Ovaj princip je proveden i među uredima administracije, inženjera te direktora kako bi mogli stvoriti brzu i efikasnu komunikaciju. Sva radna mjesta su opremljena setovima za brzo umrežavanje i digitalizaciju pa osim što se u proizvodnom pogonu radi s najsuvremenijim alatima, tako se na dnevnoj bazi koriste aplikacije i softverska rješenja za kontrolu i optimizaciju radnog vremena, razmjenu informacija, formiranje narudžbi, ulaza/izlaza sirovina i proizvoda.

image
Darko Škrobonja
image
Darko Škrobonja
image
Darko Škrobonja

Ovo je sve funkcioniralo za zavidnoj razini i prije pojave Covid-a, čime su potrebe za osobnim sastancima već bile svedene na minimum, te je poslovanje neometano nastavljeno, što je posebno izazovno u niši industrije kojoj uredski tip posla nije osnovna djelatnost. Moramo priznati da smo bili prilično uspješni i da nas pandemija nijednom nije zatvorila ili kreirala velik nedostatak kolega u istom trenutku – ističu iz Gumisa.

image
Darko Škrobonja
image
Darko Škrobonja
image
Darko Škrobonja

Uredi su prostrani, a namještaj, posebno stolovi, su dizajnirani s ciljem optimalnog smještaja računala pri čemu su dubine radne plohe stola veće od standarda. Ispod svakog radnog stola je mjesto za smještaj osnovnog radnog alata. Tehnološke inovacije su usmjerile uređenje i opremanje prostora ka stvaranju okruženja u kojem je ugodno boraviti. Sva radna rasvjeta je izvedena u kvalitetnoj, dimabilnoj izvedbi. Također, grijanje, hlađenje i mehaničku ventilaciju prostora je moguće lokalno regulirati, a ugrađene su najefikasnije dizalice topline. Dodatno, projektom je predviđena instalacija za ugradnju foto-naponskih panela na krovu, kao i solarnih kolektora za pripremu tople vode dok su u sklopu parkirališta za zaposlenike predviđeni priključci za punjenje električnih automobila. Ugradnja ovih sustava planirana je za sljedeći investicijski ciklus.

image
Prostorne taktike

No, kako bi vrijeme provedeno na poslu bilo što ugodnije, na svim etažama objekta su uređeni prostori za odmor i druženje zaposlenika.

Postoji vanjski prostor okružen zelenilom za zajedničko druženje. Prvi kat ima manju prostoriju za kraće sastanke i povezan je s uredom inženjera, ali pruža i privatnost zatvaranjem kliznih vrata za potrebe online sastanka, razgovora za posao ili razmjenu ideja. Konačno, terasa drugog kata je veliki prostor s panoramskim pogledom na grad formiran za team building aktivnosti i zajednička neformalna druženja – zaključuje Luka Cvitan.

image
Sponzori i partneri projekta D&D GRAND PRIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 15:56