OČUVANJE ŽIVOTA

Postoji jako dobar razlog zašto ne biste trebali podrezivati drveće u proljeće

 NEJA MARKICEVIC/CROPIX
Iako je proljeće dobro vrijeme za generalno čišćenje vrta, možda nije najbolje vrijeme za podrezivanje i sječu drveća

Ovo je ono vrijeme u godini kada se priroda budi, a s njom i radovi u vrtu i okućnici. Uz pjev ptica i kreket žaba, čuje se zvuk motornih pila dok neki ljudi uklanjaju ili obrezuju drveća na svojim imanjima.

Iako je proljeće dobro vrijeme za generalno čišćenje vrta, možda nije najbolje vrijeme za podrezivanje i sječu drveća, postoji mnogo razloga zašto biste trebali pričekati.

Jedan od glavnih razloga je zaštita divljih životinja.

Velika većina divljih životinja (ptica/sisavaca) liježe svoje mlade u proljeće kada stvari niču, cvjetaju, kukci se izlegu i postoji bolja opskrba hranom za potomstvo. Topliji dani su također bolji za održavanje jaja i novorođenčadi na životu kada zaposleni "roditelji" moraju tražiti hranu i možda moraju ostaviti potomke/mladunce same u gnijezdu ili jazbini.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Drveće i šume pružaju kritične izvore hrane, pokrivač i mjesta za gniježđenje za mnoge od divljih vrsta. Djetlići, sove koje se gnijezde, vjeverice i šišmiši iskorištavaju stojeća mrtva stabla, a mnoštvo ptica krasi grane još uvijek živih stabala svojim nevjerojatnim i raznolikim gnijezdima.

Imajte na umu da obrezivanje ili sječa drveća i živica tijekom sezone razmnožavanja može raseliti, ozlijediti ili čak ubiti divlje životinje.

Čak i zvukovi rada na drveću mogu biti štetni za divlje životinje. Glasna buka može spriječiti životinja da se vrate u svoja gnijezda. Metež ih također može spriječiti da nahrane svoje potomstvo dovoljno na vrijeme kako bi ostali zdravi i živi.

Najbolje vrijeme za podrezivanje

Podrezivanje i rezanje drveća u proljeće nije štetno samo za divlje životinje; može biti opasno i za samo drveće.

Drveće je u stanju mirovanja u kasnu jesen i zimi. To znači da su bakterije, gljivice, paraziti i insekti koji mogu živjeti na njima i širiti bolest također ili uspavani ili mrtvi. Manje je vjerojatno da će se te bolesti prenijeti. Zbog toga je manja vjerojatnost da će se prenijeti bolesti kada obrežete zimi.

Rezidba drveća tijekom kasne sezone mirovanja smanjuje utjecaj na zdravlje drveća i dugoročno gradi snažnu strukturu za drveće. Najbolje vrijeme za rezanje većine stabala je od kraja listopada do početka siječnja.

Prorjeđivanje ili obrezivanje stabala u sezoni rasta kada su štetočine i bolesti aktivniji za toplijeg vremena izlaže stabla koja su tek ozlijeđena i nisu imala vremena prekriti novim rastom, potencijalnoj zarazi i zarazi od bolesti.

image
VLADO KOS/CROPIX

Prijetnje pticama i drveću

Glavne prijetnje vrstama drveća su krčenje šuma i drugi oblici gubitka staništa, izravna eksploatacija za drvo i druge proizvode te širenje invazivnih štetnika i bolesti.

Ptice, koje se oslanjaju na drveće za sklonište i hranu, imale su ogroman pad populacije. Broj ptica u SAD-u i Kanadi smanjio se za 29% u posljednjih 50 godina, prema studiji objavljenoj u časopisu Science. To je ukupni pad od 2,9 milijardi ptica od 1970.

Neobavljanje većih radova u dvorištu (osim vrtlarenja) u proljeće vjerojatno je jedan od načina na koji vlasnici kuća i upravitelji zemljišta mogu dati svoj doprinos biološkoj raznolikosti i zaštititi zdravlje svojih stabala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:13