PRAVO BOGATSTVO

Lonjsko polje poznato je po svojim rodama, no tamo rado navraćaju i orao štekavac, stepski sokol, patka njorka...

Dva područja unutar parka, Krapje đol i Rakita, proglašeni su i posebnim ornitološkim rezervatima

Prizor iz Čigoča, prvog europskog sela roda 

 Ivana Nobilo/Cropix

Park prirode Lonjsko polje, jedna od posljednjih velikih močvara u Europi, 1990. je proglašeno parkom prirode kojim upravlja Javna ustanova, ovih dana raznim programima obilježava se Dan Lonjskog polja, a u posjet radi upoznavanja dobre prakse stigli su i gosti iz Portugala.

Zadatak je Javne ustanove očuvanje prirode i tradicijskog načina života pa su najvažniji čuvari parka lokalni stanovnici i brojne životinjske vrste koje žive na tom području. U raznim programima zaštite i promocije polja sudjeluju lokalne turističke zajednice i LAG-ovi (Lokalne akcijske grupe).

LAG Moslavina sudjelovao je u nekoliko projekata vezanih uz Lonjsko polje, kojima je cilj održivi razvoj te očuvanje prirode, kulturne baštine i tradicijskog načina života.

Kako bi se upoznali s primjerima dobre prakse, u posjet su ovih dana došli predstavnici 15 LAG-ova iz Portugala. S domaćinima i lokalnim stanovnicima razmijenili su iskustva o održivom korištenju prirodnih i kulturnih resursa u zaštićenom području Parka prirode.

Od prvih zapisa naseljavanja područja uz srednji tok rijeke Save, ljudi su živjeli u skladu s prirodom, a tamošnje stanovništvo očuvalo je tradicijski način života do danas.

Od proglašenja Parkom prirode, u proteklih 34 godine ostvareni su zapaženi rezultati i podignuta je svijest stanovništva o vrijednosti područja. Lonjsko polje postalo je važna turistička destinacija pa su otvorena četiri posjetiteljska centra u Krapju, Čigoču, Repušnici i Osekovu.

Lonjsko polje pokriva površinu 50 650 hektara u aluvijalnoj ravnici rijeke Save između Siska i Stare Gradiške. Važno je za obranu od poplava, jer je to veliko prirodno retencijsko područje u koje se izlijeva Sava za vrijeme visokih vodostaja. Tako su nastale razne vrste vlažnih šuma, travnjaci i livade.

Ono je važno stanište ptica, među kojima su mnoge rijetke i zaštićene. Među najpoznatijim tamošnjim pticama je roda, no tu su još orao štekavac, stepski sokol, patka njorka i brojne druge.

Dva područja unutar Parka, Krapje đol i Rakita, proglašeni su i posebnim ornitološkim rezervatima, a Krapje đol je prvi proglašeni rezervat u Hrvatskoj. U Lonjskom polju tako Čigoč ima status sela roda, a Mužilovčica sela lastavica.

Jedan od popularnih aktivnosti u Lonjskom polju je promatranje ptica. U Repušnici je tako poseban program posvećen ptici kosac - neumornom livadnom pjevaču, kako ga zovu mještani. On se gnijezdi i skriva u visokoj travi, a njegova lokacija se može dokučiti po laganom njihanju vlati trave i karakterističnom zvuku.

Ipak, unatoč svemu, Lonjsko polje i dalje je ugroženo područje. Štiti ga Ramsarska konvencija, koja je ove godine uz međunarodni Dan močvara upozorila da pritisak na ekosustave i populacije vrsta stvaraju onečišćenje, klimatske promjene, gubitak staništa i invazivne vrste.

Obnova močvara ključna je za prevladavanje krize klime i bioraznolikosti i za postizanje ciljeva održivog razvoja za dobrobit svih ljudi.

- Ako želiš ići brzo, idi sam. Ako želiš ići daleko, idemo zajedno - poručili su iz Repušnice predstavnici LAG-a Moslavina i LAG-ova iz Portugala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:49