PLUS RECEPT ZA DOMAĆI

Volite dobar namaz od lješnjaka? Zaobiđite klasiku iz supermarketa i pažnju obratite na ova 3 proizvođača

Na jednom mjestu skupili smo tri dobre alternative klasiku, a donosimo i dobar recept za domaću varijantu omiljenog namaza

Kada se zaželimo slatkog doručka ili večere, odabir često pada na omiljeni namaz s lješnjakom. Ne mislimo pritom na onaj najpoznatiji iz supermarketa, već na proizvode naših malih proizvođača koji od tek nekoliko sastojaka uspijevaju stvoriti pravu poslasticu. Pa, iako počinjemo mazanjem na kruh, na kraju uvijek nekako završimo sa žlicom u ustima. Kako ne bismo samo mi uživali, u nastavku vam ostavljamo tri čokoladna namaza s lješnjakom koja morate probati ako ste fan, a u slučaju da ipak sve više volite odraditi sami, imamo i recept za domaći namaz s kojim nema greške.

image
Unsplash/

SLATKI FAVORIT

Namaz od prženih ekološki uzgojenih lješnjaka Nutmaz svakako svrstavamo među slatke favorite. Nudi se u dvije varijante, klasični samo s lješnjakom i kombinacija lješnjaka i kakaa i, bit ćemo vam iskreni, teško je odlučiti koji nam je bolji. Nutmaz se može kupiti u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane, a cijena se kreće oko 5 eura. Iako se na prvu može činiti kao previše za teglicu od 180 grama, vjerujte, kada ga probate, znat ćete da se itekako isplati. Cijelu priču o proizvodu i kreatorima Nutmaza možete pročitati ovdje.

image
Biljana Blivajs/Cropix/

IZNENAĐENJE U TEGLICI

Čokoladni namaz od lješnjaka s industrijskom konopljom i medom također je dobra alternativa industrijskim namazima. Rade ga od lješnjaka i oljuštenih sjemenki konoplje, a osim meda ne sadrži nikakav dodani šećer, konzervanse niti aditive. Kupiti se može, među ostalim, na službenoj stranici proizvođača Organica Vita po cijeni od 6,10 eura za teglicu od 250 grama.

image
Dinko Bazulic/

MED, LJEŠNJAK I KAKAO

Kada smo prije nekoliko godina prvi put isprobali med s komadićima lješnjaka i kakaom malog proizvođača iz Jakšića, znali smo da ga nećemo moći tako lako zaboraviti. Cijena za teglicu od 220 grama je 3,50 eura, pa, ako tražite zdravije alternative klasičnim namazima s čokoladom i lješnjacima, svakako razmislite o opciji koju nudi Pčelarstvo Bošković, o kojem smo također svojevremeno pisali. Njihovu priču potražite ovdje.

image
Pčelarstvo Bošković Facebook/

NAPRAVITE SAMI

Ako, pak, najviše ipak vjerujete samima sebi, a uz to se i volite zaigrati u kuhinji, u nastavku ostavljamo recept za domaći namaz od čokolade i lješnjaka. Priprema uopće nije komplicirana, a bit će više nego dobra alternativa kupovnim namazima.

image
Unsplash/

Trebat će vam:

100 g lješnjaka

200 g tamne čokolade (cca 70% kakaa)

100 ml slatkog vrhnja

25 g maslaca

šećer po želji

Priprema:

Sirove lješnjake stavite peći u pećnicu 10-ak minuta na 180ºC. Očistite ih trljanjem u čistoj kuhinjskoj krpi. Lješnjake prebacite u blender i usitnite. U vodenoj kupelji otopite tamnu čokoladu pa je pomiješajte sa slatkim vrhnjem i maslacem. U rastopljenu čokoladu umiješajte mljevene lješnjake. Dobiveni namaz stavite u staklenku i čuvajte u hladnjaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 20:34