KORISNE ADRESE

Veliki uskršnji vodič: gdje kupiti šunku i mladi luk, a gdje naručiti kolače i pincu?

Ove godine se za uskršnji doručak pripremite na vrijeme, evo gdje možete nabaviti sve potrebno

Uskrs je sve bliže, a da biste se na vrijeme opremili potrebnim namirnicama za malu obiteljsku gozbu, u nastavku donosimo nekoliko adresa na kojima možete nabaviti slasnu šunku u mesnoj i veganskoj varijanti, najkvalitetnije povrće i dobar hren umak, a tu je i nekoliko dobrih prijeloga za nabavku pince i omiljenih slastica. Naše uskršnje favorite potražite u nastavku.

GDJE KUPITI ŠUNKU?

Najbolji odabir za nabavku šunke, osim kvartovske mesnice kojoj ste, vjerujemo, odani već godinama, bit će i Mrkvica trgovine koje možete pronaći na nekoliko adresa u Zagrebu. Nude šunke iz Eltoma kraj Varaždina, o čijoj smo špekerici svojevremeno pisali, a osim toga, tu su i šunke slovenskog proizvođača Kodila te one Kanurić mesnica.

image
Mrkvica Instagram/

U slučaju da za stolom imate i one koji ne konzumiraju meso i proizvode životinjskog podrijetla, razmislite o nabavci u Vegan Chefu. Riječ je o malom restoranu koji ovog Uskrsa ima posebnu ponudu u sklopu koje se nudi seitan u kruhu (450-500 grama koštat će vas 10 eura), a osim toga, tu je i veganska francuska salata, umak od hrena i veganska pašticada. Ponudu provjerite na njihovoj Facebook stranici.

GDJE NABAVITI POVRĆE?

Osim šunke, na stolu se obavezno mora naći i mladi luk, a volimo mu dodati i rotkvice te drugo povrće. Tražite li još uvijek svog provjerenog dobavljača, svakako pogledajte ponudu obitelji Neduhal. Ponudu voća i povrća možete provjeriti na njihovoj službenoj web stranici, a osim toga, naručiti možete i proizvode kao što je cikla s hrenom, ukiseljeno povrće, ajvar, umak od rajčice i pekmeze. Od obitelji Neduhal i sami često naručujemo, a cijelu priču o njima možete pročitati ovdje.

image
Biljana Blivajs/Cropix

U slučaju da povrće ipak volite vidjeti prije nego što ga kupujete, dobra opcija bit će zaputiti se na tržnicu Dolac vikendom i u potražiti simpatične sestre Navoj, koje u ovo vrijeme ne nude svoje sočne rajčice, ali na njihovoj klupi možete pronaći mrkvu, mladi luk i drugo sezonsko povrće. Više o njima pročitajte ovdje.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Za najbolju salatu se, pak, zaputite na štand Klice Solina, gdje ćete pronaći pravu domaću potočarku, mizunu i matovilac, a ovdje također možete kupiti dobar mladi luk te lisnato zeleno povrće kao što su blitva i špinat. Više pročitajte ovdje.

image
Marko Miscevic/Cropix

GDJE KUPITI HREN?

Ako baš i niste od kućne pripreme hren-umaka, o kojem smo pisali nedavno, dobro je znati kako se na sjeveru zemlje proizvodi najkvalitetniji. Umaci od ludbreškog slove za najbolje u zemlji, a kako nastaju i gdje ih pronaći, pročitajte ovdje.

image
Ivana Nobilo/Cropix/

GDJE KUPITI PINCU?

Apsolutni hit ovih dana su mini pince Petre Jelenić iz Sala, o kojima smo nedavno i pisali i koje mogu biti odlična opcija ako pripremate malo drugačije uskršnje druženje. Kupite ih nekoliko komada i raspametite ekipu za stolom, sigurni smo da će im se svidjeti.

image
Ustupljena Fotografija/

Nakon što su svi poludjeli za njezinim krafnama, u ovo vrijeme prije Uskrsa, u Broomu44 možete pronaći i pince Janje Benić. Također dolaze u mini izdanju te ih možete kupiti u više komada i ovog Uskrsa pokloniti dragim ljudima.

Svake godine pince iz zanatske pekarnice Korica također su veliki hit i dolaze u dvije varijante - mini pince za koje ćete ove godine morati izdvojiti 1,80 eura i pince klasične veličine koje će koštati 5,30 eura. Njihov slatki uskršnji kruh dostupan je na tri adrese u Zagrebu - u Korici u zagrebačkoj Martićevoj, Deželićevoj te u Preradovićevoj ulici.

image
Korica Instagram/

Osim Korice, još jedna zanatska pekarnica nudi pince za kojima su prošle godine poludjeli ljubitelji njihovih proizvoda. U pitanju je Bread Club, a kako su najavili na svojim društvenim mrežama, od 3. travnja počinju primati rezervacije. Cijena pince iz Bread Cluba je 7 eura.

Vegansku pincu nudi i ranije spomenuti Vegan Chef, a osim toga, kod njih možete naručiti i vegansku orahnjaču, makovnjaču i savijaču s rogačem.

Na kraju, ako ste više tip od sladoleda, ali ipak želite ispoštovati tradiciju, načuli smo da Pri Suncu Nine Šarić ponovno u ponudi ima gelato od pince o kojem smo pisali prošle godine.

image
Privatna Arhiva/

GDJE NARUČITI ILI KUPITI KOLAČE?

Brojne zagrebačke i druge slastičarnice već su krenule s ponudom uskršnjih kutija i pojedinačnih slastica. Odličan izbor ima Špatula, u čijoj se kutiji nalaze i hrskave kuglice od lješnjaka koje smo isprobali prošlog Božića i jedva ih čekamo ponoviti. Tu je i uvijek ekipa iz Bread Cluba koja, osim pince, nudi i odličnu makovnjaču.

Uskršnju kutiju kolača nudi i The Cookie Factory, a u njoj se nalazi pet mini tarteva s kremom od limuna i meringom, pet s kremom od ribizla i meringom, zatim četiri mini brownie kolačića glaziranih bijelom čokoladom i hrskavom tamnom čokoladom, šest kuglica od naranče i čokolade te osam mini cupcakesa od vanilije s kremama od maline, Nutelle i limuna. Sve detalje možete potražiti na njihovom Instagram profilu.

image
@thecookiefactoryzagreb Instagram/

Za one koji ipak više naginju tradiciji, dobar odabir bit će Meli slastice. O njihovim bento i sheet tortama pisali smo nedavno, a sada su najavili kako za Uskrs prodaju kutije s tradicionalnim kolačima i keksima kao što su linzeri, kokos kocke i išleri.

Osim kutija, odlične pojedinačne kolače nudi i Trinity Sweets u Zaprešiću, slastičarnica Daj Kolačić i Babushka Artisan Bakery (nude i pincu) u Rijeci i O‘š kolač u Splitu, a od zagrebačkih adresa često se vraćamo ekipi iz Šlag na kraju te pekarnici Kukuriku, čiji Schwarzwald cruffin obožavamo i zaigurno će naći mjesto i na našem uskršnjem stolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:07