TOP 5 ADRESA

Što jedu vegani u Zagrebu: gdje se nudi dobra pizza, sendviči, ramen i sushi, kava i kolači?

Naš popis slobodno spremite na sigurno mjesto, jer u pitanju su adrese na kojima se jede provjereno dobra hrana

Napravili smo listu s pet adresa na kojima možete popiti dobru kavu s biljnim mlijekom i uživati u veganskim slasticama, naručiti falafel ili zasitan sendvič ili se, pak, zaputiti na dobru pizzu, ramen ili sushi. Bit će dobra opcija želite li se počastiti na tmuran dan, ali i u slučaju da na ručak ili večeru želite izvesti ekipu s različitim prehrambenim navikama. Naime, neki od lokala orijentirani su isključivo na veganska jela, dok drugi nude šaroliku ponudu. Više detalja potražite u nastavku.

GDJE NA KAVU I KOLAČ?

Prošlog ljeta otvoreni Filteraj u Vlaškoj ulici vrlo brzo postao je jedno od omiljenih mjesta za ispijanje kave i uživanje u veganskim slasticama. Rade vlastito biljno mlijeko od različitih orašastih plodova, a odnedavno nude i ocat, soja sos i maslinovo ulje u rinfuzi. Također, nedavno su na društvenim mrežama objavili i kako nude veganski kroasan, a poznati su još i po odličnim cimet rolicama, pitama i biskvit slasticama za koje je zadužen Juraj Močilac, na društvenim mrežama poznat kao Žlica šećera.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

SLASNE PRŽENE KUGLICE U SALATI ILI TORTILJI

Jedno od omiljenih mjesta vegana je i zagrebački Falafel etc smješten u ulici Andrije Žaje 60. Falafel ovdje možete pojesti u tortilji ili u salati, a osim toga, nude i hrskavi, slastan prženi batat. U njihovim jelima možete uživati u malom lokalu, naručiti ili ih ponijeti za van. Cijelu priču o Falafel, etc. možete pročitati ovdje.

image
Marko Miscevic/Cropix/

A GDJE NARUČITI DOBAR SENDVIČ?

Za one uvijek gladne koji se na poslu vole počastiti stvarno dobrim, finim sendvičem, ali ga rijetko nalaze, dobra opcija mogao bi biti veganski panuozzo koji rade Gastronomadi u sklopu svog Šmekeraja. Rade ga od humusa, dodaju sotirano povrće na maslinovu ulju, ubacuju i kombinaciju zelenih i lisnatih salata, a sve zaokružuju veganskim feta sirom. Sendviči iz Šmekeraja by Gastronomadi su zasitni, slasni i vrlo lako mogu zasititi čak i dvije gladne osobe pa to svakako imajte na umu pri narudžbi. Naručiti ih možete putem Wolt aplikacije.

image
Gastronomadi Facebook/

PIZZA ZA SVE!

U veganskim krugovima često se kao primjer dobre šarolike ponude spominje i pizzerija Mrs. Fogg. Nalazi se u ulici Karla Metikošana, odmah do Plodina i preko puta Pevexa, i dobra je opcija za slavlja kada želite počastiti šaroliku ekipu. Naime, osim odlične veganske pizze marinare, ovdje nude i slasne panuozzo sendviča o kojima smo svojevremeno i pisali. Više saznajte ovdje.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
@mrsfogg_zg Instagram/

RAMEN I MALO DRUGAČIJI SUSHI

Azijska kuhinja posljednjih je godina u Zagrebu sve popularnija, no osim sushija u koji se, umjesto ribe, dodaje tofu, malo je onih koji pažnju zapravo posvećuju gostima veganima. S otvaranjem All Saints by it makes sushi u zagrebačkoj Tkalčićevoj, to se napokon promijenilo. Ovdje tako možete kušati veganski ramen, bao bun peciva, prženu tofu rižu i glazirani tofu, ali i sushi u koji dodaju veganske sireve koji same proizvode. Dobro je spomenuti i kako se u All saints by it makes sushi kuha u dvije kuhinje, u jednoj se pripremaju mesna, a u drugoj veganska jela, pa ovdje zbilja možete biti sigurni u ono što jedete. Cijelu priču pročitajte ovdje.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:18