SVE ŠTO VAM TREBA

Šalabahter za Praznik rada: gdje kupiti meso, što pripremiti dan ranije, recepti i savjeti za druženje na otvorenom

Na jednom mjestu skupili smo sve najvažnije informacije za opušteno druženje s ekipom na otvorenom

Praznik rada onaj je jedan dan u godini kada je krčkanje graha u velikom loncu ili cvrčanje mesa na roštilju gotovo obavezno. Okuplja se ekipa, uživa se u slasnim jelima, popije se kakvo dobro pivo ili drugo piće po izboru i opušta najčešće od ranijih do kasnijih poslijepodnevnih sati. Kako bi ove godine prošlo baš sve kako treba, odlučili smo napraviti vodič s ključnim stavkama - od preporuke adresa gdje kupiti najbolje meso do toga što je najbolje pripremiti dan ranije ako ste se, primjerice, ipak odlučili za pripremu veće količine graha. Pa, krenimo ispočetka, najprije u nabavku!

GDJE KUPITI MESO I ŠTO UOPĆE UZETI?

Planirate li roštilj s ekipom, najbolja opcija bit će obilazak tržnice dan ranije. Svratite na Dolac i posjetite mesnicu Horvatić, gdje smo nedavno i sami kupili odlične ćevape, a osim njih, naš favorit su uvijek i mesnice Martinjak, Žumberčanka i Borošak, koje možete pronaći i na zagrebačkim tržnicama Kvatrić, Utrina, Trešnjevka i Jarun te u Prečkom.

image
Berislava Picek/Cropix

Osim gotovih ćevapa, kod njih možete kupiti i meso koje će zatim pred vama samljeti po samo vašem ukusu (pripazite da ne bude presitno, kako ne biste dobili paštetastu masu) i koje zatim možete začiniti kako vam najbolje odgovara pa od njega napraviti i pljeskavice za burgere.

RECEPT ZA BURGER S ROŠTILJA

image
Berislava Picek/Cropix

Osim na tržnici, meso uvijek možete kupiti i u provjereno dobrim mesnicama kao što su Bašljan, Igomat, Kanurić, Škokić i The Meat. Također, u slučaju da kuhate grah, u mesnici kupite komad suhog mesa i kobasice, pa čak i malo slanine, kako bi bio još slasniji.

KAKO ISPEĆI NAJSOČNIJU VRATINU?

image
Berislava Picek/Cropix/

JANJETINA NA ŠTAPIĆU

image
Berislava Picek/

Želite li se, pak, za Praznik rada počastiti ozbiljnijim komadom mesa, svakako zavirite na naš popis mjesta s dobrim steakovima. Poveznicu ostavljamo u nastavku.

GDJE KUPITI OZBILJNO DOBRE KOMADE MESA?

image
Berislava Picek/Cropix

ŠTO S PILETINOM?

Nismo zaboravili niti na ljubitelje piletine! Kada vam dosade klasična pečena pileća prsa, razmislite o piletini mariniranoj u jogurtu ili slasnim krilcima. Želite li, pak, stvarno zadiviti ekipu, okušajte se u pripremi piletine pod ciglom.

PILETINA MARINIRANA U JOGURTU

image
Berislava Picek/

KRILCA S ROŠTILJA

image
Berislava Picek/Cropix

PILETINA POD CIGLOM

image
Berislava Picek/Cropix/

ŠTO JOŠ TREBAM?

Kada se već nađete na tržnici, svratite i među štandove s povrćem kako biste se opskrbili s namirnicama za salate i umake. U vrećicu ne zaboravite ubaciti i mladi luk te povrće za pripremu graha, poput mrkve, celera i luka. Dobra opcija bit će nabaviti i kakvo svježe voće, za desert ili kao grickalicu za najmlađe.

image
Tonci Plazibat/Cropix

A ŠTO AKO KUHAM GRAH?

U slučaju da ste se ove godine, umjesto ili uz roštilj, odlučili skuhati veliki lonac graha, prva stvar na koju trebate pripaziti jest da se dan ranije sjetite staviti namočiti grah. Kada ste to obavili, dobra ideja bit će i unaprijed nasjeckati povrće, posebice ako grah kuhate na otvorenom i nosite do određene lokacije.

Nasjeckajte mrvu, celer i luk, ubacite u posudu s hermetičkim zatvaračem i ujutro prije odlaska na druženje na pameti imate jednu brigu manje.

RECEPT ZA GRAH

Trebat će vam:

500 g smrznutog mladog graha ili suhog
1 veći luk
manji komad celerova korijena
2 mrkve
1 korijen peršina i list
2-3 češnja češnjaka
1 žličica mljevene crvene paprike
1/2 žlice koncentrata rajčice
2 lovorova lista
sol
crni papar i malo kajenskog
maslinovo ili suncokretovo ulje
suha rebra i slanina

Priprema:

U lonac staviti suho meso, uliti vode da ga prekrije i kuhati dok ne bude mekano. Na ulju zažutiti luk pa mu dodati mljevenu papriku i pola nasjeckanog češnjaka samo na par sekundi, paziti da ne zagori. U lonac potom ubaciti nasjeckano korjenasto povrće, kratko popržiti, dodati rajčicu, lovor pa podliti vodom da se lagano pirja. Nakon desetak minuta dodati smrznuti grah (ili suhi koji ste dan prije namočili), uliti vode i malo tekućine u kojoj se kuha meso. Pustiti da se krčka na laganoj vatri dok grah ne omekša. Pred kraj kuhanja dodati ostatak nasjeckanog češnjaka i peršinov list, posoliti i popapriti.

image
Berislava Picek/Cropix/

BEZMESNE OPCIJE

Dolazi li na druženje i ekipa koja ne konzumira meso i proizvode životinjskog podrijetla, pobrinite se da ne ostanu gladni. Za one koji vole mliječne proizvode, na roštilju možete pripremiti sireve kao što su halloumi ili čak škripavac, dok za vegane pripremite povrće kao što je marinirani patlidžan, tikvica, ispecite veganske pljeskavice, tofu ili ih zadivite salatama, namazima, krušnim dodacima...

GLJIVE S ROŠTILJA

image
Berislava Picek/

ROTKVICE S ROŠTILJA

image
Berislava Picek/Cropix

A KRUH I PECIVA?

Uz roštilj najbolje će se, logično, složiti lepinje, ali na stol uvijek možete dodati i kakvu dobru focacciu i različita peciva po želji. Uz grah poslužite domaći kruh. Dizano tijesto možete zamijesiti i dan ranije, oblikovati ga i staviti u hladnjak pa ga prije odlaska na roštilj ispeći kako bi kruh i peciva bili što svježiji. U nastavku ostavljamo nekoliko dobrih recepata s kojima ne možete previše pogriješiti.

RECEPT ZA LEPINJE

image
Lidija Lončarić/

RECEPT ZA SENDVIČ KIFLE

image
321_mijesi Instagram/

KAKO NAPRAVITI NAJBOLJU FOCACCIU

image
Pexels/

RECEPTI ZA DOBAR KRUH

image
Berislava Picek/Cropix

SAVJET VIŠE!

Želite li ipak kupiti kruh i peciva, sjetite se da na Praznik rada većina pekarnica ne radi pa, ako se odlučite kupiti ga dan ranije, neka to bude kruh od kiselog tijesta koji svjež ostaje dulje vremena.

ŠTO SA SALATAMA I UMACIMA?

Razmišljate li o tome da salatu napravite dan ranije, neka to bude ona koja stajanjem postaje bolja, poput grah ili krumpir salate. Dobra opcija bit će i jednostavna salata s tjesteninom, rižom ili ječmom i povrćem ili samo kakva bogata povrtna salata. Zelenu salatu možete oprati unaprijed, ali je začinite tik prije posluživanja kako bi bila što svježija i hrskava.

Salate su uvijek bolja opcija od klasičnih priloga poput pečenog krumpira, jer ih možete napraviti unaprijed i stajanjem postaju samo još bolje.

KAKO NAPRAVITI NAJBOLJU KRUMPIR SALATU?

image
Berislava Picek/Cropix/

SALATA S JEČMOM I POVRĆEM S ROŠTILJA

image
Berislava Picek/Cropix/

Umake i dodatke kao što su ukiseljeni luk i krastavci u senfu uvijek možete napraviti dan ranije i olakšati si ostatak pripreme. Ideje potražite na poveznici u nastavku.

RECEPTI ZA MALO DRUGAČIJE UMAKE KREMASTE DODATKE

image
Tomislav Kristo/Cropix/
image
Tomislav Kristo/Cropix/

SLATKO ZA KRAJ

Kada se ekipa nakon ručka zadovoljno zavali u najbližu hladovinu, iznenadite ih desertom. Za druženja na otvorenom razmišljajte o slasticama koje se jednostavno prenose i u kojima se uživa iz ruke, bez nepotrebnog pribora. Dobar biskvit kolač s jagodama, primjerice, bit će odlična ideja, ali napraviti možete i jednostavnu pitu, muffine, kekse ili pitu s roštilja. Ne zaboravite niti da na vruću rešetku baciti možete kriške ananasa, koji je potom dovoljno začiniti s malo papra i poslužiti još toplog (uz sladoled, ako ste u prilici). Recepte potražite u nastavku.

BISKVIT KOLAČ S JAGODAMA U KLASIČNOJ I U VEGANSKOJ VARIJANTI

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

BAZNI RECEPT ZA MUFFINE

image
Tomislav Kristo/Cropix

GRČKA PITA

image
Lidija Lončarić/

PITA S ROŠTILJA

image
Berislava Picek/

KEKSI S LJEŠNJACIMA

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 09:03