10 BEST BUY VINA

Pretražili smo trgovine i web shopove i pronašli 10 vina s najboljim omjerom cijene i kvalitete

 Shutterstock
Gdje i kako pronaći butelju kojoj vrijednost višestruko nadmašuje cijenu...

Nije teško nabaviti izvanredna vina, osobito danas kad web shopovi postaju sve češće mjesto nabave. Međutim, pronaći izvanredna vina, a koja stoje upola manje od drugih vina iste kvalitete, već je malo zahtjevniji zadatak. Stoga smo pročešljali vinoteke, supermarkete i web shopove te pronašli vina s najboljim omjerom cijene i kvalitete na tržištu. Iako Slavonija i Podunavlje razmjerno i dalje nude vina jeftinija od drugih regija, a često su jednake ili bolje kvalitete, pronašli smo i vina iz svih drugih regija i inozemstva koja u toj ugodnoj zoni također imaju ponuditi nešto iznimno. Deset najboljih, koja su na nas ostavila poseban dojam, od kojih su neka od novih i anonimnih vinarija, a neka od već jako dobro poznatih, slijede u nastavku.

image
Shutterstock

1. Krauthaker, Graševina Mitrovac 2013

Cijena: 72,99 kn (Roto svijet pića)

Kvaliteta: 95/100

Vinarija Krauthaker već dugi niz godina proizvodi ovu izvanrednu graševinu, kvalitetom ravnopravnu najskupljim malvazijama i pošipima, a u pola njihove cijene. Zatim tri do četiri puta jeftiniju od perjanica Austrije, Njemačke ili Francuske, u vidu chardonnaya, rieslinga ili veltlinca, također najmanje jednake kvalitete. Smisao za tržišnu realnost ovoj je vinariji uvijek bio u fokusu, na veliko zadovoljstvo svih nas, ljubitelja vina. Graševina Mitrovac je pritom baš uvijek iznimno vino, u svakoj berbi. Ova iz 2013. jedno je od najboljih bijelih vina Hrvatske svih vremena, a aktualna 2018. vrijedi samo bod manje. Krauthaker Mitrovac u prodaji stoji smiješnih ni deset eura. Berba iz 2013. još je živa i puna okusa, kao da je pet godina mlađa. Razvijena je u ovom trenutku, ali su tercijarne arome još uvijek tek u naznakama. Miris je iznimno kompleksan i u ovoj se fazi pojedine arome teško mogu izdvajati jer se sve spojilo u jedan bogat i zreo miris odležane i savršeno školovane graševine. U idealnoj je kondiciji i ima još dosta godina ispred sebe. Okus je elegantan, živ, plemenit, s dubinom i naglašenim mineralno-slankastim finišem. Remek-djelo. Kolekcionarska poslastica.

image
Privatna Arhiva/

2. Buhač, Merlot 2017

Cijena: 41,75 kn (Miva)

Kvaliteta: 90/100

Buhač se proslavio upravo vinima izvanrednog omjera cijene i kvalitete. Ovaj konkretni merlot je mogao dići cijenu i dvostruko otkad se proslavio, ali nije, zadržao je cijenu kao što je bila i prije desetak godina. A vjerojatno bi se vino jednakom brzinom rasprodalo jer je jednostavno izvrsno. Zbog takvog je pogleda na biznis kroz covid-krizu prošao lagano, ne osjetivši je, jer je potražnja za njegovim dobrim i pristupačnim vinima uvijek velika. Ovo konkretno vino je blend merlota 85% i cabernet sauvignona 15%. Bogati, raskošni i mekani tip merlota. Zrele arome šljive i šumskog voća se isprepleću s tostiranim utjecajem drva. Okus je pun slasti zrelog voća začinjenog pikantnim tonovima i toplinom alkohola. Punog tijela, visoke koncentracije, dugačkog trajanja. 14%

image
Privatna Arhiva/

3. Kopjar, Kopjar Cuvée 2019

Cijena: 54,98 kn (Vrutak)

Kvaliteta: 90/100

Vinarija Kopjar također u pravilu ima dobar omjer cijene i kvalitete. Ovaj blend, manzoni 50%, sauvignon 40% i graševina 10%, njihovo je temeljno vino. Miriše jako atraktivno i intenzivno, voćno i cvjetno, a nakon eksplozije mirisa slijedi bogati okus, zaokružen, slastan na finišu, izvrsnog balansa između svježine i punoće.

image
Privatna Arhiva/

4. Vina Laguna, Festigia Cabernet Sauvignon 2016

Cijena: 79,99 kn (Konzum)

Kvaliteta: 93/100

Porečka Agrolaguna je, pak, u Istri nepobjediva kad su u pitanju crna vina najviše kvalitete po pristupačnim cijenama. Ovaj cabernet sauvignon Festigia iz 2016. vino je visoke internacionalne klase koje stoji tek malo više od deset eura, a njegovi kvalitativni pandani, recimo, iz Italije stoje četiri do pet puta više. Radi se o raskošnom i bogatom vinu s puno arome višnje maraske i decentnim začinskim tonovima u pozadini, s asocijacijom na tamnu čokoladu. Okus je pun, ugodno pikantan, punog tijela, super zrelih tanina, s nekom atraktivnom slasti na finišu. Može se čuvati godinama.

image
Privatna Arhiva

5. Medea, Montiron 2019

Cijena: 73,50 kn (Vivat)

Kvaliteta: 90/100

U Istri nije lako naći povoljnu malvaziju najviše kvalitete jer ta sorta drži poslovično visoke cijene kad su one najbolje u pitanju. Ipak, vinarija Medea iz Vodnjana već godinama na tržište stavlja ovu malvaziju kvalitetom ravnopravnu drugim ponajboljim malvazijama Istre. Slojevitog je mirisa u kojem se isprepleću arome zrelog voća poput breskve s aromama iz drva kao što je vanilija. Okus je širok, s puno voćne slasti, dodirom zadimljenosti, a zatim i nešto mineralnosti pri kraju. Srednjeg je tijela, dugačkog trajanja, visoke kvalitete i s potencijalom za čuvanje.

image
Privatna Arhiva/

6. Fakin, Teran Il Primo 2015

Cijena: 148,50 kn (Luma Ekskluziv)

Kvaliteta: 95/100

Kad je u pitanju superpremium kvaliteta, Il Primo iz vinarije Fakin tu nedvojbeno spada, a vino naplaćuje samo dvadesetak eura, barem upola manje od kvalitativnih pandana iz Europe. Il Primo je veliko vino, kolekcionarska poslastica. Po karakteru masivno i zrelo, visoke koncentracije, školovano u finom hrastu. Umjerene kiselosti za jedan teran što se odražava na širinu i raskoš okusa, tanini su sasvim dozreli, nezamjetni, arome su u zoni tamne čokolade, griotte višnje, suptilnog hrasta i zrelog crnog bobičastog voća. Najbolje od ovog vina tek dolazi u godinama koje slijede.

image
Privatna Arhiva/

7. Dvanajščak Kozol, Sauvignon blanc Natura 2018

Cijena: 74,93 kn (croatiarevealed.com)

Kvaliteta: 92/100

Izvrsni Međimurci su uvijek umjereni s cijenama, a ovo malo remek-djelo se prodaje po vrlo pristupačnih desetak eura. Vino je to s terroirskim pečatom. Nešto kasnije berbe od redovne. Hladno macerirano dva dana, fermentirano jako dugo, spontano, čak šest mjeseci, s dvije trećine fermentacije u rostfraju i jednom u akaciji od 300 litara. S puno karaktera, živosti i intenziteta, bez primarnih sauvignonskih aroma, ali s pregršt sekundarnih fermentativnih i kvaščanih aroma, kao i zrelog jesenskog voća te u konačnici s malo začinskog štiha iz drva.

image
Privatna Arhiva/

8. Tošić, Cuvée Unique 2015

Cijena: 75 kn (u vinariji)

Kvaliteta: 92/100

Izvrsna vinarija koja se zbog još uvijek relativne anonimnosti tek probija i zbog čega su joj cijene više nego pristupačne, osobito za ovakvu kvalitetu. Ovo vino je blend cabernet sauvignona 30%, plavine 30%, lasine 30% i merlota 10%. Razvijenog mirisa potpuno dozrelog vina koje se trenutačno nalazi na vrhuncu. Mirisom dominiraju voćne arome slatkog ribiza i džema od brusnice, a zatim kardamom, likoricija i tamna čokolada, a okusom punoća i začinsko-voćna slast. Krepko na nepcu, visoke koncentracije, živog i privlačnog retrookusa s asocijacijom na tamnu čokoladu s čilijem i blagu zadimljenost.

image
Privatna Arhiva/

9. Colnago, Mali plavac 2017

Cijena: 75 kn (u vinariji)

Kvaliteta: 92/100

U Dalmaciji se situacija s plavcem malim vidno popravlja. Naime, sve je više ovakvih otkrića koja nude fenomenalnu kvalitetu za umjeren novac. Radi se o maloj vinariji smještenoj na Paklenskim otocima preko puta grada Hvara, koja svoje skromne kapacitete u cijelosti rasproda u kušaonici u sklopu OPG-a, ali veseli spoznaja da pritom naplaćuju umjerene cijene. Radi se o izvanrednom plavcu. Klasični je primjerak tradicionalnog premium plavca u najboljem smislu te riječi.

Visoke koncentracije, bogatog mirisa, prije svega na džem od šljive i zrelo grožđe plavca malog s nešto suhih smokava u primjesama, pa još s aromama hrasta. Okus je mekan i zaobljen, odiše zrelošću, ima i dodir slatkoće, s puno džemastog voća na finišu, ali mu ne nedostaje ni svježine, to jest sočnosti. Tanini su vidljivi, ali dozreli i ne stežu. Trajanje je dugačko, retrookus slastan.

image
Privatna Arhiva/

10. Tikveš, Barovo red 2016

Cijena: 134,98 kn (u vinariji)

Kvaliteta: 94/100

Od sorti vranac i tribidrag. Remek-djelo iz Tikveša. Već je aktualno na tržištu, iako najbolje od njega tek dolazi u nadolazećim godinama. Mirisa s jakim naglaskom na voće borovnice i šljive, s profinjenom dozom začina iz drva u pozadini. Fantastična je balansa, bez iole težine koja inače karakterizira vrance premium kategorija, sasvim zrelih tanina, iznimnog trajanja, koncentrirane voćnosti na nepcu koja traje još dugo nakon ispijanja. Potencijal za čuvanje je evidentan i proteže se na najmanje deset godina od berbe. Ime Barovo označava vinograd iz kojega dolazi grožđe.

image
Privatna Arhiva/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 11:02