SKRIVENI BISERI

Gdje na ručak u Zagrebu? Za ovih 5 mjesta do sada možda niste čuli, a nude stvarno dobru hranu

Tražite li nove ideje za ručak vikendom ili gablec usred tjedna, svakako provjerite adrese koje se nalaze na našoj listi

Postoje mjesta koja toliko volimo i često posjećujemo da bismo njihove adrese najradije zadržali samo za sebe, čisto iz sebičnih razloga kako bismo uvijek mogli pronaći slobodan stol. No s obzirom na to da smo do sada već naučili da dobra preporuka ne košta ništa, a može značiti puno, savjetujemo vam da ovaj tekst nastavite čitati. U nastavku vas, naime, čekaju adrese na kojima se jede odlična hrana, a o kojima se priča daleko manje nego što bi se trebalo. Ovi svojevrsni skriveni zagrebački biseri mogu biti dobra opcija za ručak vikendom ili gablec usred tjedna. Potražite ih u nastavku.

DOBRA PREPORUKA ZA KVARTOVSKI RESTORAN

Kvartovski restorani budućnost su malog ugostiteljstva. Jedino oni, pod uvjetom da pošteno rade svoj posao unutar ne prevelikih gabarita, mogu računati na dobru, svakodnevnu posjećenost vjernih gostiju s kojima su praktički prijatelji i koji će o njima rado širiti dobar glas. Izvrstan primjer za to je Alegria na Vrbanima. Ovaj kvartovski restoran radi svaki dan u tjednu i u subotu, već od 9 sati kada nudi jednostavne i pristupačne doručke, pa do 23 sata. Ispred restorana, koji je u sklopu stambene zgrade tipične za ovaj dio grada, imaju i terasu s koje se, preko šetnice, u blizini vidi Jarunsko jezero. Alegrijin se meni sastoji od desetak predjela i isto toliko glavnih jela bistro tradicije, uz nekoliko francuskih klasika. Ovdje možete naručiti i burger, rižoto, varivo, curry ili gregadu, a uz spomenuti doručak i poseban dječji meni, tu su i dvije dnevne juhe te nekoliko klasičnih deserata - od tiramisua i crumblea sa šljivama i cimetom do lava cakea. Vinska lista također nije velika, ali je dobro osmišljena i ništa nije preskupo.

ADRESA: Rudeška cesta 246

image
Alegria Facebook/
image
Biljana Blivajs/Cropix

VINSKA KLET U CENTRU GRADA

Vinska klet jedna je od upravo tih adresa koje bismo najradije sačuvali za druženja s prijateljima, jer u pitanju je upravo takvo mjesto - intimni lokal na Kaptolu, točnije na Novoj Vesi, samo dva dvorišna ulaza dalje od poznatog Baltazara. Njihova je ponuda, naravno, neusporedivo skromnija, a bazira se gotovo isključivo na namirnicama koje proizvode na vlastitom gospodarstvu uz svoj osnovni biznis - vino. Ovdje tako uz dobru čašicu možete uživati u hladnim narescima, paštetama, siru i vrhnju, faširancima, pohanom piceku, salenjacima i sličnim domaćim kolačima. Jedini nedostatak jest to da ne rade vikendom.

ADRESA: Nova Ves 8

image
Privatna Arhiva/

GDJE NA ĆEVAPE?

Restorani uz nogometna igrališta uvijek imaju roštilj, a najčešće i pečenja - janjetinu odojke, naravno uz gablece. Ovaj, na sjevernoj bandi igrališta NK Ponikve, ima samo roštilj. Tu gazda sve radi sam. Kad kažemo sam, to znači: sam nabavlja meso iz svojih pouzdanih izvora (junetina od jednog mesara, svinjetina od drugog, piletina i puretina od trećeg), sam ga melje, mijesi začinjava i oblikuje, a često osobno i peče, uz dvije pomoćnice. Čak i ako ne preferirate sitnije mljevenu junetinu u ćevapima, ovo je toliko ukusno, sočno i dobro ispečeno da se morate vratiti.

ADRESA: Jagnjedje 1

image
Privatna Arhiva/

DOBAR GABLEC PO DOBROJ CIJENI

Skromno uređeno, ali također mjesto s vrlo dobrom hranom, posebice gablecom, je i bistro Radnić. Smješten iza dvorane Vatroslava Lisinskog, mjesto je na koje se dolazi po dozu nostalgije. Ovdje se uglavnom uživa u pravom radničkom gablecu pa su porcije poveće i zasitne, a cijene pristupačne. U Radnić najčešće svraćamo na usputni ručak te biramo jela kao što su jetrica ili kakvo fino jušno jelo poput bakalara na žlicu, a ono što nas posebno osvoji svaki put iznova jest i opuštena atmosfera.

ADRESA: Trnjanska cesta 5C

image
Facebook/

AZIJSKA HRANA ZA RUČAK

Iako nije restoran već za sada funkcionira samo kao dostava, Pink Pig je više nego dobra opcija za sve one koji se s vremena na vrijeme vole počastiti azijskim okusima. Maki Nagayoshi, o kojoj smo nedavno i pisali, vlasnica je brenda Pink Pig koji nudi opcije mesnog i bezmesnog dnevnog menija i koji možete naručiti putem telefona. Meni objavljuje svakog tjedna na svojim društvenim mrežama, a u pitanju su obilna, zasitna jela pileći ili soja katsu, mesne okruglice ili povrće u tempuri. Cijena veganskog menija je 10 eura, a mesnog 11. Za sve dodatne informacije Maki se možete javiti porukom na društvene mreže, a svakako valja napomenuti i kako uskoro otvara mali take out restoran u Branimirovoj ulici, gdje će se direktno moći kupiti neki od njezinih proizvoda.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:42