Na uglu Divaltove i Svačićeve u Novom gradu u Osijeku unazad godinu i pol nalazi se druga podružnica restorana Strossmayer, čija je prva lokacija u ulici Jurja Strossmayera trenutno zatvorena. Dugu i usku terasu koja se proteže duž restorana zaobišli smo zbog elementarnih nepogoda koje su taj dan pogodile i Osijek, a utočište od poplave pronašli smo u ugodnoj unutrašnjosti Strossmayera No.2. Uređenje je dopadljivo i u skladu s aktualnim trendovima, s drvenim stolovima koji nalikuju na postolja nekadašnjih Singerica, tapeciranim stolicama, pomalo prigušenim svjetlima i ipak malo preglasnom glazbom.
Na meniju su zastupljena popularna brza jela s raznih krajeva svijeta pa tako možete birati između tjestenina, grilla, woka, burgera, salata, tortilja i pizza. Za vrijeme našeg posjeta u restoranu je nekoliko obitelji uživalo u svojoj hrani, a na stolove su stizale impozantne plate mesa i povrća, veliki burgeri i pizze na drvenim daskama. Mi smo se odlučili za malu pizzu šefa kuhinje (40 kn), piletinu na talijanski (63 kn) i Sole siciliano tjesteninu (56 kn) po preporuci konobara koji je spomenuta jela izdvojio kao osobito popularna.
Pizzu su nadjenuli sa suhim vratom, paprikom, šampinjonima, kukuruzom i maslinama. Samo tijesto bilo je tanko, s manjim, ali prozračnim rubom koji je lagano hrskao, a cijela pizza bila je jako dobrog teka. Iako smo odabrali najmanju od tri ponuđene veličine, zapravo je bila pristojan obrok.
Piletina na talijanski došla je na stol na dasci, a riječ je o velikoj porciji pilećih prsa punjenih mozzarellom i pestom genovese te prekrivenih pečenim pršutom, listićima parmezana i maslinama. Pekarski krumpir došao je sa strane u metalnoj zdjelici i s dodatkom umaka koji je podsjećao na tartar i na kojem bi trebali malo poraditi. Piletina je bila dobro pripremljena, a zbog obilate porcije samog mesa krumpir je ispao suvišan. Možda bi bolja opcija bila piletinu popratiti osvježavajućom sezonskom salatom.
Sole siciliano golema je porcija ukusnih tagliatella s piletinom, sušenim rajčicama, listićima badema i dodatkom chilli papričica i parmezana. Baza umaka je vrhnje za kuhanje, a samih sastojaka je bilo doista mnogo pa čak i kad smo odustali od jela, još je u tanjuru bilo gomila narezane grilane piletine, tjestenine i rajčica. Listići badema bili su zanimljiv dodatak i daju malo hrskavosti jelu, dok chilli ostavlja blagu ljutinu u ustima. Veličinom bi se ovo jelo moglo lako podijeliti u dvije porcije pa bi trebali možda ipak malo pripaziti na količine.
Odnos cijene, količine i kvalitete čini Strossmayer No.2 mjestom koje nudi vrijednost za novac i dobra je opcija za obiteljski ručak s mlađim članovima i one doista velikog apetita.