Recenzija restorana

Rustica je u fokusu ljubitelja roštilja, nije ni čudno, cijene su korektne, a porcije za dvoje

Ipak bismo skrenuli pažnju na prevelik jelovnik u kojem će se oni koji ovaj zagrebački restoran posjete prvi put, sasvim sigurno pogubiti

Svi oni koji vole pojesti dobar roštilj, a žive u Zagrebu ili okolici, sasvim sigurno su čuli za Rusticu. Iako smješten na neuglednoj lokaciji, tik uz Baotićevu stanicu za tehnički pregled u Donjoj Dubravi, ovaj restoran s roštiljem na drveni ugljen radi neumorno i uvijek je pun gotovo do zadnje stolice. Hvale ga zadovoljni gosti na društvenim mrežama, slikaju se s njihovim ogromnim platama i ističu povoljne cijene, što je danas uistinu rijetkost.

image

Rustica ima natkrivenu i zatvorenu terasu

Privatni album

U sve smo se to i sami uvjerili. U posljednjih 13 godina, koliko je na sceni, Rustica je sad doživjela svoj vrhunac. U međuvremenu su se, ističu, specijalizirali za jela s roštilja, pizze i tjestenine. Ovdje sami melju meso, rade začinske mješavine i sve specijalitete s menija proizvode unutar restorana. No, iako je to pohvalno i vidi se na njihovim jelima, pogled na jelovnik može vas uplašiti. Ukoričen u drvo, na nebrojeno mnogo stranica dodatno obogaćenih profesionalno odrađenim fotografijama jela, njihov meni je jednostavno prevelik i teško da će itko tko ovdje dođe prvi put znati što naručiti u prvih pola sata. A vjerojatno će se i onda pitati je li pogriješio, odnosno je li mogao naručiti nešto drugo, možda i bolje. Evo samo za dojam, u ponudi imaju čak 32 specijaliteta kuće, 5 vrsta burgera, plus dvije pljeskavice, zatim 10 vrsta tjestenina, šest rižota, pet vrsti lazanja, devet ribljih jela, 21 prilog, 12 vrsta salata... A gdje su još jela po narudžbi, juhe, predjela (topla i hladna), dječji meni, deserti. A pizze o kojima se priča u gradu? Njih je 29 i gotovo sve ih je moguće dobiti i na bijelo u M (promjera 25 cm), L (35 cm), XL (75 cm) i XXL (100 cm) veličini uz nadoplatu. Dodajmo i kako uz vegetarijansku imaju i bezglutensku pizzu te pizzu od tijesta sa sezamom.

I dok ti zazubice sa svakom novom stranicom rastu, u tom šarenilu, kako bi neki rekli - od šume ne vidiš drvo. Ideš dalje kroz jelovnik, pa se vraćaš na prethodnu stranicu, zamišljaš, gledaš na druge stolove i pitaš se što, pobogu, od svega toga naručiti. Mi smo se ovog puta odlučili za mazalice (6 € za 5 komada), ćevape u kajmaku (9,50 €), gurmansku platu za tri osobe (36 €) te pizza kruh (2,50 €).

image

U unutrašnjosti restorana tri su sale, prva, ujedno i najveća, je odmah uz šank, a do nje je i jedna manja, idealna za manja društva koja žele intimnost

Privatni album
image

Lijevo od ulaza, odmah iza dječje igraonice je smještena i treća sala

Privatni album

Bio je petak usred ljeta, grad je bio pust, no na Rusticinom besplatnom parkingu uz stanicu za tehnički pregled bilo je tek pokoje prazno mjesto, a terasa puna. Čak je i u unutrašnjosti restorana, koji ima tri sale, bilo popunjenih stolova, a iz dječje igraonice dopirao je žamor. Za to vrijeme, konobari su užurbano opsluživali veliki broj gostiju noseći u rukama nezamislive količine pečenog mesa na drvenim daskama. Nas su smjestili za stol na natkrivenoj terasi, koja je zimi zatvorena, grijana i također u funkciji. Po narudžbi smo čekali možda 15-ak minuta do prvih jela. Mazalice su bile hrskave, dobro pečene, a meso lijepo začinjeno i sve zajedno sočno. No, kuglica od sira i paprike koja nam je uz to poslužena bila je nejestivo slana.

image

Ćevapi u kajmaku i mazalice servirane uz kuglicu sira s paprikom

Privatni album
image
Privatni album

Ćevapi u kajmaku pružili su nam iskustvo vremeplova. Servirani u glinenoj posudi u kojoj je zagrijan kajmak, ovi su nas ćevapi na prvi zalogaj vratili u vrijeme od prije dvadesetak godina kad je gradom "vladao" Rubelj. Međutim, ne možemo reći da su zbog toga bili loši. Nisu bili gumeni, ni preslani, čak ni prepečeni, no možda bismo ih, kasnije smo komentirali, slasnije pojeli bez umaka od kajmaka, koji je bio rijedak, kiseo te nezačinjen.

image

Gurmanska plata

Privatni album
image

U fokusu: takatlija kebab

Privatni album

Za gurmansku platu bismo vam najradije rekli da je odete probati čim ulovite vrijeme za sebe i slobodan stol, jer i poznatija mjesta za roštilj u gradu bi o roštilju štošta mogla naučiti na ovom mjestu. Njihov takatlija kebab je presočan, a njegovo punjenje očito pomno odabrano jer su i hamburger i nježno rastopljen sir bili dobrog okusa. Gurmanska pljeskavica napravljena isključivo od junećeg mesa s komadićima sira i špeka, pa obložena sirom, hamburgerom i omotana u janjeću maramicu, definitivno će biti naš izbor kad idući puta posjetimo Rusticu, baš kao i rolani punjeni pileći batak. Zaostajali nisu ni mesni uštipci pikantni taman koliko treba, ali ni marinirana vratina odrađena školski - savršeno pečena, nimalo sirova ili presušena. Količinski, ova bi plata, uz prethodno naručena jela, definitivno bila dostatna i za četiri osobe.

image

Pizza kruh s češnjakom

Privatni album

Uz sve to jeli smo šampinjone sa žara i pekarski krumpir te preukusan pizza kruh za koji smo tražili da nam ga pospu češnjakom. Tijesto mu je bilo prozračno, kora hrskava, a češnjak ga je dodatno aromatizirao kako volimo.

Za desert nismo više imali previše mjesta pa smo naručili jednu porciju rustika baklave. Bila je rezana kao torta, na krišku, posuta mljevenom pistacijom i punjena sladoledom. Lijepo je to osvježenje tradicionalnog recepta kako u prezentaciji (zanemarimo li onaj nepotrebni šlag sa strane), tako i u okusu.

image

Rustica baklava sa sladoledom

Privatni album

I kad zbrojimo sve što smo pojeli, uz aperitiv i bocu mineralne vode, ovaj smo ručak platili 68,40 eura! Stoga je ovo mjesto apsolutno pri vrhu liste onih koji ponudom i kvalitetom opravdavaju vrijednost za novac. Prednost mu je i što za razliku od mnogih drugih mjesta u gradu ima osiguran besplatan parking. Ambijent, odnosno pozicija mu je slabija strana, pa ga možda nećete odabrati za romantični izlazak, barem ne prvi, ali za prijateljsko ili obiteljsko druženje, proslavu rođendana ili veću feštu na kojoj želite počastiti drage ljude, a treba nahraniti puno gladnih usta, sasvim sigurno je dobar izbor.

BISTRO RUSTICA

Adresa: Zagreb, Dargutina Mandla 1

Hrana: 8/10
Usluga: 8/10
Ambijent: 6/10
Vrijednost za novac: 10/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:13