Tope se u ustima

Za ove palačinke mnogi nisu čuli, a priprema im je znatno jednostavnija od klasičnih

Ove se ne peku na štednjaku, već u pećnici i radi se samo jedna, ali vrijedna!

Njemačka ili nizozemska baby palačinka je recept za malo drugačije palačinke koje mnogi obožavaju. Prednost im je što se pripremaju znatno jednostavnije od "klasičnih" na štednjaku za koje nam nerijetko treba i po pola sata dok ih sve ne ispečemo. A ipak, dogodi se da nam ne uspiju ili da nismo baš sasvim zadovoljni kako su ispale. Zato bi se ovaj recept mogao svidjeti svima onima koji su s palačinkama još uvijek na "vi", piše cookist.com.

Recept je, vidjet ćete u nastavku, zapravo vrlo lak pa će u njemačkoj palačinki moći uživati i potpuni početnici u kuhinji. Zanimljivo je da se također peče u tavi, ali u pećnici, a ne na štednjaku. Također, atraktivna je jer ima visoke rubove koji će pečenjem postati hrskavi.

image

Kombinacija je mnogo, pa ove palačinke mogu pošteno osvježiti vaše kuhanje

Buddyb76/Getty Images/istockphoto

Osim pod navedenim imenima, ova se palačinka još naziva i Bismarck te nizozemsko tijesto, a simbolizira veliku prozračnu palačinku pripremljenu od jaja, mlijeka, brašna i maslaca, koja se obavezno peče u pećnici i ne okreće se, kao one koje pripremamo u tavi. To je, naravno i logično, jer ćete za pripremu ove palačinke koristiti sastojke koje biste inače iskoristili za barem desetak "običnih" palačinki.

Da biste ih pripremili, prvo pećnicu zagrijte na 180 ºC zajedno s tavom u kojoj ćete peći njemačku palačinku. Pazite da drška tave nije od plastike! Ako, pak, nemate tavu koja može u pećnicu, poslužite se klasičnim limom za pečenje.

Za smjesu, u velikoj zdjeli pomiješajte sastojke. Prvo jaja umutite s malo soli, a potom dodajte mlijeko i brašno dobro miješajući pjenjačom da u smjesi ne ostanu grudice. Idealno umućena smjesa mora lijepo u nizu curiti s pjenjače.

image

Njemačku ili nizozemsku baby palačinku možete obogatiti namazom po želji ili svježim voćem

Viktoriia Drobot/Getty Images/istockphoto

Ako ste slučajno tražili! Napokon smo pronašli onaj jedan recept za palačinke uz koji uspijevaju čak i totalnim amaterima


Kad su pećnica i tava zagrijani, dodajte maslac i pustite ga da se otopi prekrivajući sve stijenke posude za pečenje. Sad u tavu ulijte smjesu i pecite 10-ak minuta, a potom smanjite temperaturu na 160 ºC i pecite još 15 minuta.

Vidjet ćete, palačinka će se početi dizati zbog ispuštanja pare, a nakon što ugasite pećnicu, počet će se ispuhavati. Kada se palačinka malo ohladila, možete je izvaditi. Poslužite je posutu šećerom u prahu s malo svježeg bobičastog voća ili kako volite - s pekmezom, namazom od lješnjaka, sladoledom, bananom i karamelom, kremom od vanilije, naribanom jabukom, posute cimetom...

image
Viktoriia Drobot/Getty Images/istockphoto

SAVJET VIŠE!

Njemačke palačinke najčešće se rade u gusanoj posudi. Ako je nemate, možete koristiti bilo koju posudu za pećnicu s debelim dnom.
Jaja su ono što ovoj palačinki daje karakterističnu punoću. Zato nemojte koristiti zamjene za jaja ili samo bjelanjke.
Kad smo kod jaja, nemojte pretjerati s njima, kako ne bi palačinka više nalikovala na omlet nego na ono što treba.
Njemačka palačinka u hladnjaku može stajati do tri dana. Ostavite je da se potpuno ohladi i spremite u hermetički zatvorenu posudu.
Želite li, možete je i zamrznuti. Pustite je da se ohladi, zamotajte u prozirnu kuhinjsku foliju i čuvajte u zamrzivaču do tri mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 23:23